Így válassz függönyt az otthonodba

A függöny az ablakunk dísze, de emellett véd a kíváncsi szemektől, a beszűrődő napfénytől vagy éppen szigetel is.

Link másolása

Míg a Skandináv országokban kifejezetten ritka látvány, addig itthon minden otthon kelléke a függöny, ami nemcsak praktikus okokból kerül fel az ablakokra, hanem díszítő funkciója is van. Hiába van ma már sok ablakon redőny, amit estére leereszthetünk, a szép függönyök minden lakáshoz hozzátartoznak, otthonosabbá válik tőlük a szoba. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagból vagy éppen milyen mintájú, színű függöny kerül az ablakokra. Mielőtt elindulnál a méteráru üzletbe, adunk pár tippet, mire érdemes figyelni választás előtt. Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Nem csak díszíthet

Vásárlás előtt nem árt végiggondolni, milyen céloknak is kell megfelelnie a választott függönynek. Csak azt szeretnéd, hogy legyen valami szép az ablakban vagy egyéb funkciókat is be kell töltenie? Szeretnéd, hogy legyen sötétítő is a szobában vagy elég a csipkefüggöny? Ha nincs redőnyöd vagy úgy érzed, hogy az ablak nem tökéletesen hőszigetelt, akkor jó választás lehet egy vastagabb függöny, mely segíthet a hőmérséklet szabályozásában is. Télen segít a meleg benntartásában, nyáron behúzva pedig a tűző napfényt zárja ki. Ellenben ha nincs szükséged ilyen funkcióra, elég lehet egy vékonyabb sötétítő függöny is, melyet csak estére húzol be, hogy senki se pillanthasson be az ablakon vagy nyáron a nagy melegben némi enyhet adjon.

+ Tipp: ha áttetsző anyagú sötétítő függönyt választasz, az azon átszűrődő fény megváltoztathatja a szoba színét, ezért érdemes ilyen szemmel is figyelni válogatáskor, hogy mindenképp a szemednek kellemes árnyalatot válassz.

A méret is lényeg

Ha túl rövid, akkor rendetlenül fest, ha túl hosszú, akkor pedig lehet, hogy lelóg a radiátorra vagy az alja a padlót sepri. A hosszúságával játszva variálhatod a szoba hangulatát is, egy hosszú, földig érő függöny például elegáns hatást kelt és a kis belmagasságú tereket optikailag kicsit megnyújtja. Szélességében azonban mindig jó iránymutató, ha az ablak szélességének minimum a kétszeresét veszed, így érheted el, hogy szépen ráncolódjon az anyag.

A függöny öltöztet

Ugyanúgy, ahogy a bútoraid színei, a függöny is meghatározza a szoba hangulatát. Ezért választás előtt mindenképp mérlegelj, mi az, ami jól illik az adott szobához. Milyen színű a fal? Mintás a tapéta? A mintás darabok elterelhetik a figyelmet a szobában lévő többi tárgyról, azonban ha például homogénebb, minimalistább a berendezés, jól feldobhatja egy figurás anyag. Ellenben fordított esetben érdemes inkább egyszínű, a fal színével és a berendezéssel harmóniában lévő színt választani.

+ Tipp: a színek és a minták mellett a karnisra is érdemes figyelni. A vastag, fa karnisok jól mutatnak az elegáns, hosszú bársony függönyökhöz, míg az egyszerűbb, rövidebb függönyökhöz a vékonyabb tartók passzolnak jobban.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk