Így tartsd meg az újévi fogadalmaidat!

Több pénzt teszek félre, lefogyok, megtanulok egy nyelvet – ezek a leggyakoribb fogadalmak. De mit tegyél, hogy így is legyen?

Link másolása

Az új év kezdete sokaknál egyet jelent az új tervekkel, fogadalmakkal, azonban az ilyenkor megtett fogadalmak nagy része hamar elbukik, ahogy alábbhagy a lelkesedés és visszatérnek a sietős hétköznapok. Lefogyok, elkezdek sportolni, leteszem a cigit, megtanulok egy nyelvet, hangszeren játszani, több pénzt teszek félre… Ezek és ezekhez hasonlók a legnépszerűbb ígértek, ám ezek betartása sok időt és energiát igényelnek, így nem mindegy, hogyan vágsz bele a betartásukba. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

Egyszerre csak egyet

Bár nagyon vonzónak tűnik ilyenkor egy sereg vágyálmot felvonultatni fogadalomként, azonban többnyire pont ezekből a szabadkozásokból nem lesz semmi, hiszen nem lehet egyik napról a másikra gyökeresen mindent megváltoztatni. Éppen ezért válassz ki egyszerre csak egyet és annak a végrehajtására fókuszálj.

Fogalmazd meg a pontos célt és készíts tervet

Nem elég, ha megfogadod, hogy idén lefogysz vagy több pénzt teszel félre. Ilyenkor a legjobb, ha konkrétan megfogalmazod a célodat és kitalálod, miként érheted el azt. Például, ha pénzt szeretnél spórolni, nem elég, hogyha kiteszel egy perselyt. Találd ki mennyit szeretnél félretenni vagy mire szeretnéd költeni a megtakarított pénzt. Felújítanád belőle a lakást, netán nyaralni mennél belőle? Számold ki, mennyi pénzre van szükség az adott célodhoz és havi szinten ehhez mennyit kell megtakarítanod, majd kövesd a költéseidet és ezek alapján tégy félre minden hónapban. Ugyanez igaz a fogyásra is, hiszen motiválóbb lesz, ha kitalálod, hogy mihez mérd a sikerességedet. Tűzd ki mennyit szeretnél leadni vagy melyik ruhádban szeretnéd újra csinosan érezni magad és ennek megfelelően alakíts ki egy étrendet magadnak.

Haladj apróbb léptekkel

A tervedet bontsd kisebb szakaszokra, hogy könnyebben betarthatóak legyenek a lépések és időben is tud mérni miként haladsz. Ezekhez apróbb jutalmakat is kitalálhatsz magadnak. Például, ha az a célod, hogy lefusd a félmaratont motiválhatod magad azzal, hogy az első 10 km után megjutalmazod magad a kedvenc sütiddel vagy beszerzel valamilyen futáshoz szükséges holmit.

Alakítsd szokássá

Ha valamit rendszeresen csinálsz, előbb-utóbb szokásossá válik és egyre könnyebb lesz teljesíteni. Ám addig megkövetel némi önfegyelmet. Általában egy cselekvés két-három hét után épül be a napi rutinba. Ilyenkor különféle emlékeztető cetlik vagy applikációk is segítségedre lehetnek, hogy ne feledkezz el a napi kitűzött feladatodról. Például, ha azt fogadtad meg, hogy minden nap foglalkozol egy picit a nyelvtanulással egy erre szolgáló applikáció hasznos lehet, ami minden nap emlékezet rá, hogy elvégezd a leckédet. Vagy ha azt szeretnéd, hogy sokkal nagyobb legyen a lakásban a rend, írj emlékeztető cédulát egy apróbb feladattal olyan helyre, amit reggel elsőként meglátsz.

Ne légy túl szigorú önmagaddal

Természetes, hogy az út során bakizol, ez azonban nem jelenti azt, hogy fel kellene adnod. Lehet, hogy becsúszott a fogyókúrába egy kis bűnözés, picit többet költöttél, mint tervezted vagy éppen kimarad pár napnyi lecke vagy edzés. A lényeg, hogy a kis botlások ne tartsanak vissza, hiszen ez nem jelenti azt, hogy fel kéne adnod a célodat. Ezekből a hibákból tanulhatsz, tudod, hogy mik lehetnek a buktatók és segítenek jobban koncentrálni a jövőben. Ha kell módosíthatsz ilyenkor a terveken vagy csak visszatérhetsz az eredeti tervhez. A lényeg, hogy ne légy túl szigorú önmagadhoz és ne büntesd magad a hibáidért vagy állíts fel miattuk olyan célokat, amik elkedvetlenítenek vagy nem kivitelezhetők, például, hogy akkor legközelebb dupla távot futsz.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk