/hirek/igy-lett-egy-sved-varos-a-vilag-ujrahasznositas-fovarosa/
hirdetés

HÍREK

Így lett egy svéd város a világ újrahasznosítás-fővárosa

Haldokolt a város, aztán valakinek támadt egy remek ötlete, hogy lehetne megmenteni, és ma már a legzöldebb hely a Földön.

Link másolása

hirdetés

Eskiltuna, a svéd városka inspiráló történetét a The Guardian írta meg. A város egy órányi vonatútra található Stockholmtól, és egykor acélgyártó erőmű üzemelt benne. Az iparág azonban az 1970-es években hanyatlásnak indult, így nehéz idők köszöntöttek a városra. Ma a nemzeti átlagos 8 százalék csaknem duplája itt a munkanélküliség aránya. Pár éve mégis új korszak indult, és elkezdődött egy lassú fellendülés, melynek kiindulópontja egy megkeseredett vállalkozó volt.

Trío ESKILTUNA En la Fabricación de Estos Cuchillos ha Sido Empleado el Mejor Acero Sueco, fabricado especialmente para Nosotros, con los Métodos más Modernos de Templar y los Mejores Forjadores. INDUSTRIAS AUSTRALES S. A. Concesionarios de AB. BAHCO de ESKILTUNA, SUECIA, Garantizan estos Cuchillos que han Sido Fabricados en Trenes, PROVINCIA DEL CHUBUT. Hoy Disponibles para la Venta. Por Lote o por Unidad. PRECIO por Mensaje Privado. #ESKILTUNA #eskiltuna #cuchillas #acerocarbono #acerosueco #eskiltunamac #mac #cuchillosdecoleccion #cutlery #coutelerie #blades #knife #knifepassion #knifelife #filos

5 Likes, 1 Comments - Julio Nicolás Cein (@julionicolascein) on Instagram: "Trío ESKILTUNA En la Fabricación de Estos Cuchillos ha Sido Empleado el Mejor Acero Sueco,..."

Az ötlet az újrahasznosítás volt, ami azért is meglepő, mert Eskiltuna szürke utcái, az 1980-as évekbeli pubok és pizzázók alapján nem azt gondolná az ember, hogy a csillogóan tiszta svéd modernitás eszméi és a környezettudatosság hatják át.

Pedig 2012 óta Eskiltuna zöld kezdeményezései átreformálták a hely életét, így vált a világ talán legkörnyezetbarátabb városává.

hirdetés

A helyi járatok és autók biogázzal működnek vagy elektromosak, a város pedig alacsony szén-dioxid-kibocsátású, kombinált hőerőműveket használ, amelyek a villamosenergia-termelésből származó hőenergiát a víz melegítésére használják.

A legeredetibb ötletük mégis a háztartási hulladékkal kapcsolatos.

A lakosok hétféle színes kategóriába sorolják otthoni hulladékukat - zölddel jelölik az élelmiszert, rózsaszínnel a textilt, szürkével a fémet, sárgával a papírt, kékkel az újságot, narancssárgával a műanyagot, és feketével a vegyeset.

És hogy hová kerül a még használható hulladék? Pár éve a lakosok Anna Bergström second hand-bevásárlóközpontjában adják le újrahasznosításra a már nem használt dolgaikat.

#maailmanjalotus -matkalla visiteerattiin maailman ensimmäisessä kierrätystavaratalossa. ReTunan konseptin toivoisi kopioituvan kiireen vilkkaan Suomeen ja ympäri maailman. Kaikki myyntituotteet on kierrätetty tai kestävästi valmistettu ja korjauspalveluitakin on tarjolla ♻️???♻️ #jalotus #sitra #kiertotalous #upcycling #kestäväelämäntapa #sustainablelifestyle #recycling #kierrätys #kestäväkehitys #sustainabledevelopment #retuna #retunaåterbruksgalleria #eskilstuna

43 Likes, 2 Comments - Marjut Rautiainen (@vihrea_sarka) on Instagram: "#maailmanjalotus -matkalla visiteerattiin maailman ensimmäisessä kierrätystavaratalossa. ReTunan..."

Anna Bergström 2012-ben költözött Eskiltunába, miután kiábrándult abból az óriási mennyiségű hulladékból, mellyel a divatkereskedői karrierje során találkozott. Ezért aztán ideköltözött és megalapította a ReTunát. Állítása szerint először megdöbbentek az emberek az ötletén. "Amikor megjelentünk itt, senki sem tudott a bevásárlóközpontról, aztán amikor hallottak az ötletről, először nem tetszett nekik. Egy ilyen sokat szenvedett városban az emberek gyanúsnak találják a változást, különösen egy ilyen radikális jelenséget:

egy plázát, ahol a termékeket az emberek ajánlják fel újraárusítás céljából, majd ők vásárolják újra"

- mondja Bergström.

Laddat med nyheter i Eskilstuna. Har du vägarna förbi @tunaparkeskilstuna så är du varmt välkommen in till oss ♡ #dimodase #tunapark #nyheter #eskiltuna #mode #inredningsinspo

764 Likes, 51 Comments - Dimoda (@dimoda.se) on Instagram: "Laddat med nyheter i Eskilstuna. Har du vägarna förbi @tunaparkeskilstuna så är du varmt välkommen..."

A siker mégis beindult. Egy átlagos hétköznap reggel a várostól húsz percnyi autóútra lévő ReTuna tele van vásárlókkal, akik elárasztják a second hand üzleteket. Lehet itt kapni mindent, gyerekjátékoktól virágon át a ruhákig. A bevásárlóközpont egy raktárépületben, egy rét közepén áll, a város egyik újrafeldolgozó központja mellett.

Az itt élők által hozott termékeket az itt dolgozók válogatják ki, majd kerülnek az üzletek polcaira.

Alla vägar bär till ReTuna! #återbruk #retuna #retunaåterbruksgalleria #byrå

4 Likes, 0 Comments - @_anpe on Instagram: "Alla vägar bär till ReTuna! #återbruk #retuna #retunaåterbruksgalleria #byrå"

Bergström gyorsan megnyerte magának a várost. "Mindenki máshogy kezdett gondolkodni, attól a naptól, hogy megnyitottunk. Aznap hatezren jöttek el, azóta pedig átlagosan napi 700 vásárlónk van." A lakók ma már büszkék a létesítményre, úgy érzik, a ReTuna forradalmasította és megmentette a városukat.

A pláza látványosságszámba megy, olyannyira, hogy napi szinten látogatják turistabuszok, hogy tanuljanak az látottakból.

Rendszerint iskolások - a cikk írója épp indiai tanulókkal találkozott. Tényleg van mit tanulni tőlük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk