hirdetés

HÍREK

Rendszeresen felidegesítenek bizonyos hangok? Lehet, hogy egy agyi rendellenességben szenvedsz

Misophonia az állapot neve, és látható, érzékelhető tünetei vannak.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2018. augusztus 14.


Link másolása

hirdetés

Jártál már úgy, hogy egy izgalmas, elgondolkodtató filmet néztél a moziban, aztán valaki a hátad mögött elkezdett popcornt vagy csipszet rágcsálni, és te majd' megőrültél ettől? Idegesít, ha valaki rágózik, csámcsog, nehezen veszi a levegőt, vagy túl hangosan hallgatja a zenét a telefonján? Ha ismerős valamelyik, lehet, hogy egy agyi rendellenességben szenvedsz.

A misophonia a hangok gyűlöletét jelenti, és azokra az emberekre jellemző, akiket bizonyos hangok az átlagnál jobban felidegesítenek és heves érzelmi reakciókat okoznak.

A Newcastle Egyetem 42 ember (20 misophoniás és 22 nem misophoniás személy) agyi működését vizsgálta meg egy kutatás során.

A résztvevőket egy MRI-gépbe fektették, hogy mágnesesrezonancia-képalkotással figyeljék meg, hogyan reagálnak különböző hangokra, amelyek között voltak természetes hangok (például eső), általánosan kényelmetlenséget okozó hangok (sikítás), és bosszantó hangok.

Bár az idegesítő hangok valóban provokációt váltottak ki belőlük, de a specifikus bosszantó hangok mind szorongást okoztak.

hirdetés

A kutatás eredményét a Current Biology című orvosi lapban publikálták. E szerint az agy elülső része, amely az érzékekért és az érzelmekért felelős, túlságosan aktív volt azoknál az embereknél, akiknél misophoniát állapítottak meg.

"Ezek az emberek bizonyos hangok hallatán túlpörögnek, de ez csak a számukra zavaró hangoknál fordul elő. A reakció a legtöbb esetben harag, nem undor. Normális reakciónak tűnik, de aztán átcsap dühkitörésbe"

- magyarázta dr. Sukhbinder Kumar, a Newcastle Egyetem doktora.

A szakértők ugyanakkor elismerték, hogy nem feltétlenül misophonia áll emögött, ennek bizonyítására még további kutatásra van szükség.

"A misophoniát nem lehet a neurologóiai vagy pszichiátriai rendellenességek közé sorolni. Akik ebben szenvedben, sokszor fel sem ismerik magukon, ezért nem is félnek tőle. Ez a kutatás egy fenotípust határoz meg, amely a viselkedésbeli változásokon, az autonóm válaszokon, az agyi aktivitáson és a struktúra változásán alapul, ami segíti ennek a rendellenességnek a feltérképezését és behatárolását, valamint a megfelelő kezelési mód megtalálását."

A BBC korábban beszámolt egy 29 éves nőről, aki 8 éves korában jött rá, hogy nem azért nem bírja az idegesítő hangokat, mert nem normális, hanem mert misophoniában szenved. Olana Tansley-Hancock kikészült attól, ha valaki hangosan lélegzett, evett, vagy fura hangokat adott ki. Már attól is felállt a szőr a hátán, ha valaki kibontott egy csomag csipszet a közelében.

"Nem egyszerűen idegességről van szó, hanem egy azonnal fellépő 'Jaj, mi ez a hang? Azonnal véget kell vetnem neki, vagy el kell mennem' reakcióról"

- mesélte a nő a BBC-nek.

Egy idő után már moziba sem járt, mert annyira sok zavaró hanggal találkozott ott, de már az egyik munkahelyéről is azért lépett ki három hónap után, mert többet sírt és szenvedett pánikrohamokban az irritáló hangok miatt, mint dolgozott.

Forrás: Lad Bible


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Amerikai Egészségügyi Intézet: Nincs ok a pánikra az omikron miatt, hatásosak a jelenlegi vakcinák

Az intézet vezetője szerint a hír lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban mi is megírtuk, az új, dél-afrikai koronavírus-varinást már vizsgálják. Egy napja Joe Phaahla, a dél-afrikai egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ebben az esetben is.

A Bloomberg cikke most Francis Collins-t, az Amerikai Egészségügyi Intézet igazgatóját idézi, aki szerint

nincs ok a pánikra, mert a vakcinák megfelelő védelmet tudnak nyújani. Ez pedig lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának is.

A cikk megjegyzi, hogy az új variáns még nem jelent meg az Egyesült Államokban. De mivel a vírus terjed több kontinensen is, elkerülhetetlen lesz, hogy megjelenjen Amerikában is. "A kérdés az, hogy felkészültünk-e rá?" - mondta a szakember. Ugyanakkor emlékeztett rá, hogy még sok mindent nem tudunk az omikron viselkedéséről.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Elindult a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között, már az első órákban rengetegen akartak feljutni rá

Lázár János, a projekt kormánybiztosa szerint a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió egyik legjobb országa.

Link másolása

hirdetés

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába. „A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze” – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa szerint a vasútvillamos indulása történelmi pillanat a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára.

„A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni” – hangsúlyozta a politikus. „A tram-trainnel a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól” – tette hozzá.

A Stadler által gyártott szerelvények már hibátlanul megtettek 50 ezer kilométert a villamos és vasúti pályákon. December 31-ig a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét. A tram-traint április közepéig ingyenesen használhatják az utazók – jelezte a képviselő.

Korábban mi is írtunk a beruházásról, és megemlítettük azt is, hogy számítások szerint az új közlekedési eszköz kb. 3 perccel csökkenti majd a menetidőt a két város között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A szomszédban az új vírusvariáns – Ausztriában is megjelent az omikron

Nyugati szomszédunkhoz egy Dél-Afrikában járt beteg vitte be a vírust.

Link másolása

hirdetés

Ausztriában is megjelent a koronavírus legújabb, omikron nevű vírusmutánsa – írja a Kronen Zeutungra hivatkozva a Telex.

A megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából.

A vírust két oltás után kapta el, tünetei egyelőre nincsenek.

A Reuters jelentése szerint az új variáns feltűnt már Svájcban, Dániában és Kanadában is. Ugyanakkor a WHO továbbra is a határok nyitva tartására szólította fel az országokat. A szervezet dicséretesnek nevezte a Dél-afrikai Köztársaság és Botswana hatóságait, amiért időben tájékoztattak az új mutációról, és jelezték, hogy továbbra is támogatni kellene az adataikat átlátható módon kezelő államokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Meghalt Virgil Abloh legendás divattervező

A 41 éves amerikai divattervező és vállalkozó súlyos betegség után hunyt el.

Link másolása

hirdetés

41 éves korában meghalt Virgil Abloh amerikai divattervező és vállalkozó. A Louis Vuitton férfiruházati kollekciójának művészeti igazgatója volt 2018-tól egészen 2021-ben bekövetkezett rákbetegségben bekövetkezett haláláig. Abloh emellett a milánói székhelyű Off-White divatház vezérigazgatója volt, amelyet 2012-ben alapított.

A hírt Abloh hivatalos közösségi oldalán írták meg. A közlemény szerint odaadó édesapa, férj, fiú, testvér és barát volt. Felesége, Shannon Abloh, gyermekei Lowe Abloh és Gray Abloh, nővére Edwina Abloh, szülei Nee és Eunice Abloh, valamint számos barát és kolléga gyászolja. A poszt szerint a férfi több mint két éve küzdött a rákkal.

Az amerikai tervező, Virgil Abloh a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti vezetője volt, és ő alapította meg az Off-White márkát.

A Louis Vuitton is a közösségi oldalán búcsúzott a neves kollégájától: "mindannyiunkat sokkolt ez a szörnyű hír. Virgil nemcsak zseniális tervező és látnok volt, hanem egy gyönyörű lelkű és nagy bölcsességű ember is" - mondta LVMH vezérigazgatója.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: