hirdetés

HÍREK

Súlyos tévedések: amit mindannyian rosszul tudtunk eddig a szemétről és az újrahasznosításról

Nem elég a szelektív gyűjtés, vagy a műanyag szívószál elhagyása... Sokkal bonyolultabb a dolog. Egy videó megmutatja, mit csinálunk rosszul.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. július 23.

hirdetés

A jelenleg zajló klímaváltozás, a felmelegedés, az a szinte felfoghatatlan mennyiségű műanyag és egyéb hulladék, amit az emberiség termel és hajít tonnaszámra a tengerekbe, valamint azok a kutatási eredmények, amelyek azt bizonyítják, hogy milyen lassan bomlanak le ha lebomlanak egyáltalán a földbe ásott hulladékaink, mind arra kényszerítenek bennünket, hogy gondoljuk át, ahogyan a szemetet kezeljük és amit az újrahasznosításról hiszünk.

A reciklikálásról ugyanis számos tévképzet él bennünk. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elég, ha szelektíven gyűjtjük a kommunális szemetet, és ha lehet, nem használunk szívószálat vagy nejlonzacskókat.

A dolog ennél sokkal összetettebb. Erre világít rá egy nemrég közzétett rövid videó. A George Takei bemutatja sorozat egyik új részében összegyűjtöttek pár, az újrahasznosítással kapcsolatos tévhitet.

A készítők szerint például a műanyagok szelektálása is valóságos rémálommá válhat, mert például az ételek házhoz szállításához vagy a zöldségek eladásához használt átlátszó műanyag dobozt nem dobhatjuk a merevműanyagból készült hulladékok közé, mert az újrahasznosításuk más hőmérsékletet igényel. A rájuk ragasztott matricákat is le kell szedni, mielőtt a szelektívbe hajítanád, mert ha rajta marad, akkor már nem számít reciklikálhatónak.

Sőt: arról is megfeledkezünk, hogy az egyszer használatos ételes dobozokat a szelektív kukába dobás előtt ki kell mosnunk, hogy ne maradjon rajta ételmaradék, olaj, zsír stb., és le kell öblíteni róla a mosószert is.

hirdetés

Aztán itt a pizzás-doboz: a kartonpapír ELVILEG újrahasznosítható, na de az ételmaradékkal, belé ivódott zsiradékkal már nem.

Van, ahol a fenti problémák (ételmaradék, szennyeződés stb.) miatt a hazavitelre szolgáló edényeket már nem teszik az újrahasznosítható hulladék közé. A take away cuccokhoz (kávé, étel stb.) van egy jó tippünk: ahová csak tudod,

vidd a saját bögrédet, nem műanyag edényedet, és kérd abba a kávédat, kajádat.

Földünk élővilága borzasztóan szenved a szanaszét szórt, gigatonnányi nejlonzacskótól és bevásárló szatyortól. Mostanában sok fotó és videó jelent meg arról, hogyan pusztulnak az állatok élőhelyei a műanyag szemét alatt, és hogyan pusztulnak el maguk az állatok is, amelyek tápláléknak hiszik és lenyelik a műanyagot, vagy amelyek belegabalyodnak a nejlonzacskókba és megfulladnak. Ebben az esetben a megoldás az, ha egyáltalán nem használjuk őket -

egyes országok már tiltják ezeknek a zacskóknak és bevásárlószatyroknak a használatát.

Az eldobható pelenkákat az ürülék és vizelet miatt nem lehet újrahasznosítani a videó szerint. Minden darab a szemétben végzi.

A parafadugót ne hajítsd ki, mert számtalan módon használhatod később a háztartásban - már ahol nem műanyag dugó van a borban (a szerk.)

A futócipők is problémásak, ezért a nagy márkák már elkezdték gyűjteni reciklikálásra a kidobott edzőcipőket.

VIDEÓ: Amit rosszul csinálunk az újrahasznosítással kapcsolatban:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk