hirdetés

HÍREK

Holdfogyatkozás, telihold és üstökös: csúcsforgalom lesz az égen pénteken

Ha tiszta lesz az ég, és sokáig ébren tudsz maradni, nem mindennapi látványban lehet részed.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2017. február 09.

hirdetés

Érdemes lesz sokáig fennmaradni és az eget kémlelni pénteken, ugyanis teliholdat, holdfogyatkozást és egy halványzöld fényű üstököst is láthatsz majd, ha tiszta lesz az égbolt.

A teliholdat este fél 12-kor már láthatjátok, és nem sokkal utána, alig 10 perccel később elkezdődik a holdfogyatkozás is, amikor a Hold fokozatosan elhalványul.

Mivel ez nem egy gyors folyamat, akár két órát is várni kell majd, hogy látható legyen a Hold északi harmadán az elszíneződés, elsötétedés. A Hold a fogyatkozás kezdetétől számított 3,5 órán elteltével lép majd ki az árnyékből, és nyeri vissza eredeti színét.

Mi történik pontosan telihold és holdfogyatkozás közben?

A teliholdat akkor láthatod az égen, amikor a Föld nagyjából a Nap és a Hold közé esik. Ha pontosan a két égitest között helyezkedik a Föld, akkor figyelhető meg a holdfogyatkozás. Ilyenkor a Föld blokkolja a Nap irányából a Hold felé tartó fény egy részét, ezért a Hold elszíneződik, a pereme körül pedig ködös árnyék jelenik meg.

De ez még nem minden, egy üstökös is elhalad fölöttünk

hirdetés

Szombaton, hajnalban egy üstökös, a 45P Honda–Mrkos–Pajdušáková fogja megközelíteni a Földet. Fél öt körül lesz a legközelebb.

Mivel 12 430 000 kilométerre halad majd el a bolygónktól, ezért a zöldes fényű objektumot szabad szemmel sajnos nem láthatod, de egy jobb távcsővel vagy teleszkóppal megfigyelhető lesz a nyugati égbolton.ustokos

Forrás: Washington Post

Te szoktad éjjelente az eget kémlelni?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk