hirdetés

HÍREK

Hol a 300 milliárd forintnyi lélegeztetőgép? – szeptemberig nem sikerült elvámolni, csak egy részét

Az életmentő készülékek sorsa egyelőre ismeretlen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 15.

hirdetés

A külügyi tárca márciusban és áprilisban vett 16 863 darab lélegeztetőt több mint 300 milliárd forintért. A 300 milliárd forintért vásárolt eszközöknek már régen meg kellett volna érkezniük Magyarországra. Ehhez képest a KSH adatai szerint idén szeptemberig összesen csak 193,7 milliárd forintért importáltunk lélegeztetőgépeket - ezt a 444 szúrta ki.

A lap szerint a majdnem 17 ezer lélegeztetőgép között van ezer, amit a külügy egy magyar-izraeli cégtől vásárolt 10 milliárd forintért. Ezeket a cég váci üzemében szerelik össze, vagyis nem kellett importálni. Ugyanakkor van egy másik, nagyobb beszerzés is. Ezt nem a külügy, hanem az állami kórházellátó intézte. 2481 darab lélegeztetőt vettek 26,7 milliárdért, nem mellékesen fele annyi átlagáron, mint a külügy.

Ezzel együtt 316,7 milliárd forintnyi tételnek kellene szerepelnie a KSH adatokban, de 121 milliárddal kevesebb van szeptemberig.

Menczer Tamás egy hónapja ezzel kapcsolatban a baloldali portálok fakenewsáról beszélt, hozzátéve, hogy „a KSH a NAV vámstatisztikájából dolgozik, a vámolás folyamatosan zajlik”. A 444 kérdéseire az üggyel kapcsolatban eddig sem a NAV, sem a külügy nem reagált érdemben.

A raktárban vagy ki tudja hol lévő extra lélegeztetőkre égetően nagy szükség nincs - írja a lap. Bár rekordszámban vannak most lélegeztetőn koronás betegek, a számuk 160 körül van, az eszközkapacitás ennek sokszorosa.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk