/hirek/hivatalos-kilep-a-fidesz-az-europai-neppartbol/
hirdetés

HÍREK

Hivatalos: kilép a Fidesz az Európai Néppártból

Már nemcsak a frakciónak, de a pártcsaládnak sem lesznek tagjai.
hirdetés

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból – derült ki Novák Katalin Twitter-bejegyzéséből. A miniszterasszony szűkszavúan csak annyit írt:

„It's time to say goodbye”, azaz „Ideje búcsút mondani”.

A bejegyzésben Novák közli azt a hivatalos levelet is, amelyben a párt csütörtöki dátummal közli a Néppárttal a szakítás tényét.

hirdetés
„Ezúton szeretnénk értesíteni az Európai Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a továbbiakban nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Néppártban a pártszabályzat 9. cikke alapján”

- áll a levélben.

Orbán Viktor szintén levélben írta meg március 3-án, hogy a Fidesz azonnal kilép az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a frakció aznap megszavazta az új eljárásjogi szabályzatát, amivel többek között már nemcsak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről is lehet szavazni.

A járványügyi helyzet miatt nem tudott összeülni az európai konzervatív pártokat tömörítő pártcsalád, hogy megkezdje a kizárási eljárást a Fidesz ellen - ezt előzte most meg a lépéssel a magyar kormánypárt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az EPP pálforduláson ment keresztül, „már nem jobboldali párt”, ellentétben a Fidesszel, ami „továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli”.

Egyelőre nincs biztos információ arról, hogy a Fidesz mely európai pártcsaládhoz csatlakozna a jövőben. Egy olasz lap néhány hete arról cikkezett, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához csatlakozhat a Fidesz.

Forrás: Telex


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk