hirdetés

HÍREK

Hiába tiltakoztak a Színművészeti hallgatói, az Országgyűlés megszavazta az egyetem átalakítását

Énekelve, táncolva tüntettek a Parlament előtt, mert szerintük az új modellben sem az egyetemi autonómia, sem a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. július 03.

hirdetés

"Ne menjenek oda" - igyekszik lebeszélni egy öregúr a Kossuth téren azokat, akik a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak tüntetésére igyekeznek. "Ezek nem is magyarok, hanem EU-sok és külföldiek! Nem is magyarul beszélnek!"

A járókelők megpróbálják kikerülni az idős férfit, de ő csak ismétli tovább, hogy külföldiek és EU-sok demonstrálnak, higgyék el.

Közben a Kossuth téren egyre többen gyűlnek össze a Parlament épülete előtt felállított kis színpad körül. Fiatalok, középkorúak és kifejezetten idősek is. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói azért tiltakoznak énekléssel és tánccal, és azért hívták ide azokat, akik szolidárisak velük, mert nem értenek egyet az egyetem modellváltását célzó törvénnyel.

"Színháznál dolgoztam háttéremberként 30 éven át" - mondja egy nő, amikor arról kérdezem, miért jött el a demonstrációra, miért tartja fontosnak, hogy itt legyen.

"70 éves vagyok, a gyerekeim külföldön élnek. Én, amikor megtehettem volna, nem mentem... azok boldogulnak könnyebben, akik mindig a "jó szélirányba" fordulnak. Ez a világ a pénzről szól, az az Isten, és ha valaki ezt nem akarja, eltiporják.

hirdetés

Azért vagyok itt, mert ha a nép nem áll ki, ha mi nem állunk ki bizonyos ügyekért, akkor itt semmilyen változás nem lesz."

Semjén Zsolt május 26-án éjjel nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely alapján 2020. szeptember 1-jétől az eddig (a legtöbb egyetemhez hasonlóan) állami fenntartású Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi fenntartásúvá válna.

Vagyis szeptembertől egy erre a célra létrehozott alapítvány kezébe kerül az egyetem egész vagyona, az ingatlanai és a főbb döntési körei.

Az egyetem vezetése és a hallgatói önkormányzat aggodalmát fejezte ki.

Többek közt azért, mert a tervezett átalakítás dátuma túlságosan közeli, mert szerintük az új modellben sem az egyetemi autonómia, sem a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg, szerintük erről nem egyeztettek velük, és mert a kormány több mint fél éve nem nevezte ki hivatalosan a jogszerűen megválasztott rektorukat, Upor Lászlót.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk