hirdetés

HÍREK

Hazaárulással vádolnak kárpátaljai képviselőket, mert elénekelték a magyar himnuszt

Ezen kívül Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén is eljárást indítottak ellenük.
MTI - szmo.hu
2020. december 13.

hirdetés

Hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt - írja az Ukrajinszki Novini hírportálra hivatkozva az MTI.

A SZBU közölte, hogy a hazaárulás mellett még Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén is eljárást indítottak a képviselők ellen.

December 1-jén hozta az SZBU nyilvánosságra, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e az, amikor a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt.

Az eset még november 21-én történt, de a himnuszéneklésről titokban készített videofelvétel csak jóval később került napvilágra.

hirdetés

Az SZBU akkori közlése szerint a helyi közösségi vezető kezdeményezésére énekelte el az október végi helyhatósági választásokon újonnan megválasztott tanácstagok egy része a magyar himnuszt.

"A biztonsági szolgálat dokumentumokat kapott az eseményről, és most gondosan ellenőrzi őket. Az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő válaszintézkedéseket" - közölte december 1-jén az SZBU.

Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko közölte, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

A Telex a Strana ukrán lapra hivatkozva hozzátette, hogy a magyar nagykövetség a megvádolt képviselők védelmére kelt. A követség közleményében azt írta, hogy a videót készítő személy nem vette fel, hogy előtte az ukrán himnuszt énekelték el, valamint azt állítják, hogy a videózó az egyik vesztes jelölt rokona volt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk