hirdetés

HÍREK

Mindannyiunknak van hasonmása a Földön, és nem is egy

Erről a génállományunk tehet.

Link másolása

hirdetés

Egyszer Javier Bardem hasonmását láttuk a Batthyány téri metróállomáson. Máskor egy kávézóban láttunk meg egy férfit, akiről először azt hittük, hogy Bruce Willis, annyira emlékeztetett rá. De az is előfordult, hogy bennünket láttak valahol, és utólag kiderült, nem is mi voltunk azok, fizikai képtelenség lett volna pont ott lennünk.

Valószínűleg veled is megtörtént már, hogy ráköszöntél valakire, mert azt hitted, egy ismerősöd, vagy téged tévesztettek össze valakivel.

A hírességek számára pedig külön keresik a hasonmásaikat, hogy a dublőreik/dublőzeik legyenek.

Néhány éve körbejárta a közösségi oldalakat egy fotó, amit egy turista Budapesten, a Halászbástyán készített, azzal a szöveggel, hogy az egyik szobor pont úgy néz ki, mint Woody Harrelson. Redditen, Imguron és Facebookon hónapokig poénkodtak azon, hogy a színész biztosan időutazó. Egyébként most is bármikor a Halászbástyához megyünk, mindig találunk valakit, aki ezt a szobrot fotózza.

A jelenség oka az, hogy az emberi génállományban nagyfokú a hasonlóság, így megjelenhetnek akár a közelünkben is az úgynevezett "alakmások".

hirdetés

Egy néhány évvel ezelőtt, 3 fiatal által folytatott projekt, a Twin Strangers során a cél az volt, hogy egy hónap alatt megtalálják a hasonmásukat, és sikerült is nekik. A Women's Health éppen ezért utánajárt, miként fordulhat elő az, hogy teljesen ismeretlen emberek emlékeztetnek vagy hasonlítanak egymásra.

A lapnak azt mondta Joseph McInerney, az American Society of Human Genetics alelnöke, hogy két ember génállománya 99,5 százalékban egyezik meg egymással, és a fennmaradó fél százalék csak 16 millió különböző változatot képes "produkálni", és ez határozza meg a külsőnket. Minél közelibb rokonságban vagyunk valakivel, annál jobban hasonlít egymásra a génállományunk.

Egy elmélet szerint mindenkinek legalább 7 hasonmása létezik.

Manfred Kayser, a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának kutatója szerint pedig csak öt gén felelős az arcformákért. A holland kutatócsoport tízezer önkéntes segítségével végzett kísérletet. A résztvevők genetikai vizsgálaton estek át, és a fejükről MRI-felvételt és portréfotót is készítettek. A vizsgálatok két olyan gént fedtek fel, amelyeket korábban a szakemberek nem kötöttek az arc genetikai felépítéséhez.

Mivel az arc jellemzőinek kombinációja véges számú, és már hétmilliárdan élünk a bolygón, simán előfordulhat, hogy akadnak a miénkkel valamennyire egyező külsejű emberek.

A hasonmásaink viszont annyira nem hasonlítanak ránk, mintha egypetéjű ikrek lennénk, mivel ha nincsen rokoni kapcsolat két, egymásra hasonlító (emlékeztető)ember között, akkor számos részletben különbözik az arcuk.

Így van ez Woody Harrelson hasonmásával is. Nem teljes a hasonlóság, csupán akadnak egyezések, ezért érdemes minél több szögből megvizsgálnotok. De azért érdekes, hogy amikor a Halászbástya Hét vezér szobrait készítették, Bicskei Karle István modellje egy olyan férfi lehetett, akiről akkor még nem tudhatta senki: egyszer lesz egy amerikai színész, akinek az arca emlékeztet majd az övére.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Amerikai Egészségügyi Intézet: Nincs ok a pánikra az omikron miatt, hatásosak a jelenlegi vakcinák

Az intézet vezetője szerint a hír lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban mi is megírtuk, az új, dél-afrikai koronavírus-varinást már vizsgálják. Egy napja Joe Phaahla, a dél-afrikai egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ebben az esetben is.

A Bloomberg cikke most Francis Collins-t, az Amerikai Egészségügyi Intézet igazgatóját idézi, aki szerint

nincs ok a pánikra, mert a vakcinák megfelelő védelmet tudnak nyújani. Ez pedig lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának is.

A cikk megjegyzi, hogy az új variáns még nem jelent meg az Egyesült Államokban. De mivel a vírus terjed több kontinensen is, elkerülhetetlen lesz, hogy megjelenjen Amerikában is. "A kérdés az, hogy felkészültünk-e rá?" - mondta a szakember. Ugyanakkor emlékeztett rá, hogy még sok mindent nem tudunk az omikron viselkedéséről.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Elindult a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között, már az első órákban rengetegen akartak feljutni rá

Lázár János, a projekt kormánybiztosa szerint a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió egyik legjobb országa.

Link másolása

hirdetés

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába. „A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze” – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa szerint a vasútvillamos indulása történelmi pillanat a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára.

„A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni” – hangsúlyozta a politikus. „A tram-trainnel a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól” – tette hozzá.

A Stadler által gyártott szerelvények már hibátlanul megtettek 50 ezer kilométert a villamos és vasúti pályákon. December 31-ig a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét. A tram-traint április közepéig ingyenesen használhatják az utazók – jelezte a képviselő.

Korábban mi is írtunk a beruházásról, és megemlítettük azt is, hogy számítások szerint az új közlekedési eszköz kb. 3 perccel csökkenti majd a menetidőt a két város között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A szomszédban az új vírusvariáns – Ausztriában is megjelent az omikron

Nyugati szomszédunkhoz egy Dél-Afrikában járt beteg vitte be a vírust.

Link másolása

hirdetés

Ausztriában is megjelent a koronavírus legújabb, omikron nevű vírusmutánsa – írja a Kronen Zeutungra hivatkozva a Telex.

A megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából.

A vírust két oltás után kapta el, tünetei egyelőre nincsenek.

A Reuters jelentése szerint az új variáns feltűnt már Svájcban, Dániában és Kanadában is. Ugyanakkor a WHO továbbra is a határok nyitva tartására szólította fel az országokat. A szervezet dicséretesnek nevezte a Dél-afrikai Köztársaság és Botswana hatóságait, amiért időben tájékoztattak az új mutációról, és jelezték, hogy továbbra is támogatni kellene az adataikat átlátható módon kezelő államokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Meghalt Virgil Abloh legendás divattervező

A 41 éves amerikai divattervező és vállalkozó súlyos betegség után hunyt el.

Link másolása

hirdetés

41 éves korában meghalt Virgil Abloh amerikai divattervező és vállalkozó. A Louis Vuitton férfiruházati kollekciójának művészeti igazgatója volt 2018-tól egészen 2021-ben bekövetkezett rákbetegségben bekövetkezett haláláig. Abloh emellett a milánói székhelyű Off-White divatház vezérigazgatója volt, amelyet 2012-ben alapított.

A hírt Abloh hivatalos közösségi oldalán írták meg. A közlemény szerint odaadó édesapa, férj, fiú, testvér és barát volt. Felesége, Shannon Abloh, gyermekei Lowe Abloh és Gray Abloh, nővére Edwina Abloh, szülei Nee és Eunice Abloh, valamint számos barát és kolléga gyászolja. A poszt szerint a férfi több mint két éve küzdött a rákkal.

Az amerikai tervező, Virgil Abloh a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti vezetője volt, és ő alapította meg az Off-White márkát.

A Louis Vuitton is a közösségi oldalán búcsúzott a neves kollégájától: "mindannyiunkat sokkolt ez a szörnyű hír. Virgil nemcsak zseniális tervező és látnok volt, hanem egy gyönyörű lelkű és nagy bölcsességű ember is" - mondta LVMH vezérigazgatója.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: