/hirek/hamarosan-etikai-ajanlas-alapjan-donthetnek-az-orvosok-arrol-melyik-koronavirusos-beteg-eletet-mentsek-meg/
hirdetés

HÍREK

Hamarosan etikai ajánlás alapján dönthetnek az orvosok arról, melyik koronavírusos beteg életét mentsék meg

Lovas András osztályvezető főorvos szerint már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene ezt az ajánlást, annyira komoly a helyzet.
hirdetés

Aggasztó helyzetről számoltak be az orvosok a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) csütörtöki, online kongresszusán a koronavírus-járvány kapcsán.

A MedicalOnline beszámolója szerint Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője úgy fogalmazott, "már túlcsordult az ellátórendszer", olyan sok koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Mint megírtuk,

Orbán Viktor szerint december közepe előtt már 30-32 ezer fertőzött lehet a kórházakban, szerinte akkor éri el a magyar egészségügy teljesítőképességének határát. Lovas András szerint azonban már most sincs tartalék a rendszerben,

az ország három pontján lévő intenzív osztályától pedig azt a választ kapta, hogy mindegyik telített.

hirdetés

Szerinte már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene a Magyar Orvosi Kamara etikai ajánlását, amely részletes útmutatást ad az orvosoknak arra az esetre, ha a koronavírusos betegek ellátásával már nem tud megbirkózni a rendszer.

Ez alapján az orvosok el tudják dönteni, hogy ha nincs már elég kapacitás, mely fertőzöttek életét mentsék meg.

Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke azt mondta, ez az útmutatás abban segít, hogy a súlyos, morális terhet okozó választás terhét levéve az egyes orvosok válláról, széles körben elfogadott, etikai szempontok szerint megfogalmazott elvek mentén történhessen az ellátás, és születhessenek meg a szükséges döntések.

Orvosi szempontból az a cél, hogy a lehető legtöbb emberéletet megmentsék, ezért a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni. Mint mondta, azoknak a betegeknek kell elsőbbséget élvezniük, akik a megfelelő terápia mellett nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, szemben azokkal, akiknek erre kevesebb esélyük van.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk