HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Halálfal tizedeli a madarakat a Váci úton

Az üvegfal 5 emelet magasan húzódik, 60 méter széles, és semmit nem érnek a rá ragasztott matricák.

Link másolása

Megdöbbentő felfedezést osztott meg a Facebookon a Fióka és Madármentés oldala. A madárvédő szervezet bejelentésre érkezett ki a Váci út 45. alatti irodaházhoz, ahol

egy 5 emeletes magasságban megépített, 60 méter hosszú üvegfal nap mint nap madarak tucatjait pusztítja el.madár01madár03madár13

Az üvegfalat korábban egy reklámplakát borította

A madármentők most azt szeretnék elérni, hogy - mivel a kiragasztott sziluett matricák teljesen haszontalannak bizonyultak - az üvegfalra minél hamarabb kifeszítsenek egy takaró-hálót az illetékesek, és véget érhessen az állatok értelmetlen pusztulása.

Egy megosztással te is segíthetsz, hogy minél hamarabb elérjék ezt a célt!

A Fióka és Madármentés Facebook-bejegyzését változtatások nélkül közöljük:

Halál-fal a Váci út 45. szám alatti irodaháznál. A mai napom legrémesebb része kétség kívül ez volt. Telefonon kaptunk egy bejelentést, hogy egy irodaház előtt sérült és halott madarak borítják a járdát. Odaérve láttam, igaz a hír.

A Váci út 45. szám alatti irodaház udvarát egy kb 60m hosszú, 5 emelet magas üvegfal választja el a Váci úttól. Ez az építészetileg is eléggé öncélú üvegfal az, ami tizedeli a madarakat. Kocsiból kiszállva egyből jó pár tetemet láttam, amit a járókelők néma iszonyattal az arcukon kerülgettek, majd jobban körülnézve találtam pár még élő, sérült madarat is, akik az épület udvarán levő "virágágyásban" kuporogtak, illetve a környező fákra még fel bírtak evickélni, de ..... de alig éltek.madár04madár05madár12

Az, hogy ez az üvegfal a "halál-fal", azt sajnos élőben láttam bebizonyosodni,

amíg a tetemeket szedtem össze, addig a szemem láttára repült neki egy fenyőrigó az üvegnek olyan sebességgel, hogy az üvegfalról kb 6m-t pattant vissza egészen a szervizút úttestjéig.

Még élt, de csőréből vér szivárgott, nem nagyon volt magánál. Őt gyorsan biztonságba helyeztem, mielőtt egy kocsi áthajtott volna rajta. Életben maradása kétséges, szörcsög a tüdejében a vér.madár10madár11

Értesítettem a területileg illetékes Zöldhatóság (Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya) ügyeletét, átküldtem a helyszíni fotókat is. Abban maradtunk, hétfő reggel egyeztetünk, és együtt megkeressük hétfőn az épület tulajdonosát, hogy SOS tetessenek az üvegfalra egy takaró-hálót, olyat, amivel az építkezések állványzatát szokás beborítani. Aztán az időjárás javultával a mostani teljesen haszontalan sziluett matricák helyett az üvegfalra tegyenek hatékonyabb üvegfóliát.

Most, ahogy a helyszínen láttam, és a nagyon kedves és udvariasan segítőkész biztonságiaktól megtudtam, úgy

napi 50 madár pusztul ott el, sérül meg végzetesen.

Ezt nem szabad hagyni. Kérem, segítsen mindenki megosztásokkal, hogy minél több médiumhoz jusson el a hír, hogy az épület tulajdonosai minél előbb tudjanak róla, hogy mielőbb intézkedni tudjanak, mert erősen bízom abban, hogy azonnal intézkedni fognak. (András)

Képek: Fióka és Madármentés Facebook

Segíts te is azzal, hogy megosztod ezt a cikket!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: