hirdetés

HÍREK

Háborognak román politikusok, mert Szijjártó telefonos üzenettel kampányolt az RMDSZ mellett

A korábbi miniszterelnök, Victor Ponta azt mondta, ha még aktív lenne, azonnal leállíttatná a kampányt. A magyarok szavazási kedve nem túl nagy, az erdélyi megyék többségében az országos átlagnál kisebb arányban szavaznak ma a romániai parlamenti választásokon.
Fotó: MTI, Veres Nándor - szmo.hu
2020. december 06.

hirdetés

Választásokat tartanak Romániában, vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét és 136 szenátorát választhatja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt. A szavazóhelyiségek mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva - írja az MTI.

Szijjártó Péter hangüzenetben kampányol a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett. A magyar külgazdasági- és külügyminiszter beköszönőjében azt mondja:

"Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll".

Az üzenetet meghallgatókat pedig arra biztatja, hogy menjenek el szavazni és voksoljanak az RMDSZ-re. Szerinte ugyanis: "a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben".

Az üzenete azonban számos román anyanyelvű szavazóhoz is eljutott, és többen felháborodtak rajta - írja a hvg.hu.

hirdetés

A korábbi miniszterelnök, Victor Ponta a közösségi oldalán is megosztotta a felvételt, és bejegyzésében azt írja:

"Figyelem! Figyelem! Ha ön román állampolgár, és valahol Erdélyben él, várhatóan magyar nyelvű kampányüzenetet fog kapni – anélkül, hogy igényt tartana erre".

Majd románul is leírta, hogy mi hallható a felvételen. Hozzáteszi, azzal nincs gond, ha egy jelölt üzen a választóknak, de az nem biztos, hogy legális lépés, ha egy másik ország külügyminisztere teszi ezt. Azt is közölte, ha ő lenne most a miniszterelnök, akkor azonnal leállíttatná a kampányt, de most csak annyit tud tenni, hogy kormánya külügyminiszteréhez fordul az ügy miatt.

Ponta bejegyzéséhez sokan hozzászóltak, „Ki a magyarokkal Romániából!”, „Menjünk el minél többen, hogy ne jusson be az RMDSZ a parlamentbe” - írták többek között.

VIDEÓ: A telefonos üzenetről

Az MTI híradása szerint az erdélyi megyék többségében az országos átlagnál kisebb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon, az első órákban a sereghajtók között voltak a székelyföldi megyék.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk