Gyorsul a Föld forgása, azonban senki sem tudja biztosan, hogy miért

Egyesek a jégsapkák olvadásával hozzák összefüggésbe, míg mások a szeizmikus aktivitással magyarázzák, azonban az biztos, hogy komoly fejtörést okoz.
Fotó: Pixabay/PIRO - szmo.hu
2022. augusztus 02.


Link másolása

Az elmúlt két évben felgyorsult a Föld forgásának sebessége. 2020-ban jegyezték fel a 28 legrövidebb napot az atomórák hatvanas évekbeli bevezetése óta, idén június 29-én pedig újabb rekord született. A Föld minden idők leggyorsabb fordulatát hajtotta végre, aminek eredményeként a 24 órás nap valójában 1,59 ezredmásodperccel rövidebb ideig tartott, írja a 24.hu a TimeandDate írása alapján.

Július 26-án ismét közel álltunk egy újabb rekordhoz: ekkor 1,50 ezredmásodperccel volt gyorsabb a Föld fordulata.

Pontosan nem ismert a változás oka, ugyanakkor vannak rá elméletek. Egyesek úgy gondolják, hogy a jelenségnek az olvadó jégsapkákhoz lehet köze, vagy a mélyen lévő olvadt mag időszakos elmozdulásához. Mások a szeizmikus aktivitással magyarázzák e furcsa kilengéseket - tette hozzá a hvg.hu.

Az emberek természetesen semmit sem érzékelnek ebből a jelenségből, azonban az informatikai rendszereink és az atomórák sokkal érzékenyebbek ezekre a változásokra. A kialakult helyzet miatt számos helyen léphet fel zavar a rendszerekben, ami a GPS-szel felszerelt műholdakra is hatással lehet.

Amennyiben a Föld gyorsuló forgása folytatódik, akkor nem kizárt, hogy először a történelem során be kell vezetni az első negatív szökőmásodpercet.

A szökőmásodperc 1970 óta van érvényben, és olyan egymásodperces időtartamú ugrást jelöl, amivel a rádió- és tévéállomások által terjesztett időt összhangban tudják tartani az átlagos csillagidővel. A Google, a Microsoft, a Meta és az Amazon közösen fogalmazta meg nemrégen, hogy véget kellene vetni a szökőmásodperc használatának, azok ugyanis veszélyt jelentenek a rendszereikre.

Amikor éjfél körül 23:59:59-ről 0:00-ra váltana az óra, betettek egy plusz, 23:59:60-at jelző állást is – amit az emberek nem látnak. Ez azonban komoly problémát, például internetkimaradást okozhat a számítógépes rendszerek számára, amelyek pontos időmérő szerverek hálózatára támaszkodnak. Ahmad Byagowi, a Meta kutatója így nyilatkozott a témáról:

„Ha ragaszkodnánk az atomidőhöz, és simán elhagynánk a szökőmásodperceket, nagyjából 2000 évig nem lenne gondunk.”

A szökőmásodperces változás 2012-ben már okozott komoly problémákat, hiszen imaradás volt a Mozilla, a LinkedIn, a Reddit, a Yelp és az Amadeus légitársasági foglalási szolgáltatásánál is. 2017-ben pedig a Cloudflare szökőmásodperccel kapcsolatos hibája egyes ügyfelei szervereit offline állapotba helyezte, mivel a rendszer a két óra összehasonlításából arra következtetett, hogy az idő visszafelé halad, és nem tudta feldolgozni az eredményt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk