/hirek/gyogyszereszi-kamara-van-elegendo-gyogyszer-napokon-belul-feltoltik-a-hianyzo-keszletet-is/
hirdetés

HÍREK

Gyógyszerészi kamara: Van elegendő gyógyszer, napokon belül feltöltik a hiányzó készletet is

Dr. Hankó Zoltán elnök szerint aggodalomra nincs ok, a problémát az okozta, hogy több helyen megrohanták a patikákat. Ezért jó lenne, ha mindenki csak a szükséges mennyiséget vásárolná.

Link másolása

hirdetés

Több olvasónk is arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány idején a patikákban több gyógyszer is hiánycikk.

„Bementem egy dél-budai patikába. 40 perc sorbaállás után jutottam be. Kétféle inzulin volt felírva, az egyikből egy doboz az egyhavi adag, a másikból 2 doboz +1 ampulla.

Összesen 1 ampullát tudtak volna adni az egyikből, a másikból semennyit.

Egy dobozban egyébként 5 ampulla van. Meglepő módon azt sem vállalták, hogy megrendelik, és másnapra ott van, mert a kiszolgáló hölgy szerint semmi sem garantálja, hogy meg is kapják. Végül egy ismerősön keresztül az agglomeráció egyik patikájában sikerült kapnom 1-1 dobozzal" - mondta olvasónk.

De nem csak az ilyen speciális gyógyszerekben akadozik az ellátás.

hirdetés

„Szerettem volna paracetamol alapú lázcsillapítót is venni, de mindkét patikában kinevettek.

Mióta híre ment, hogy az ibuprofen alapú gyógyszerek nem jók ebben az esetben, megindult a paracetamol felvásárlás.”

Miután többen számoltak be hasonló tapasztalatokról, megkerestük a témában dr. Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét, aki az alábbiakról tájékoztatott:

"Általában a hiányról szóló kommunikációval mindig körültekintőnek kell lenni, mert egy félre sikerült mondat önmagában is hiányt generálhat.

Ha arról kezdünk beszélni, hogy valami nincs vagy nehezebben elérhető, még azok is elkezdik vásárolni, akiknek nincs is rá szükségük, és ezzel valóban hiányt idézhetünk elő.

A mostani helyzetben pedig különösen indokolt a korrekt és felelős kommunikáció.

Amikor az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetésre került, ugrásszerűen megnőtt a gyógyszerek iránti kereslet. Ez érthető, mert mindenki biztonságban szeretné tudni magát. Néhány nappal később, amikor rendelet egyszerűsítette a gyógyszerek felírását és a kiváltás gyakorlatát – egyébként szakmailag indokoltan –, ez további keresletnövekedést jelentett a gyógyszertárakban.

Durván három és félszeres igényeket kellett kielégíteni.

Emiatt a nagykereskedelemmel szemben oly mértékben megnövekedtek az utánpótlás iránti igények, hogy a logisztikájuk ezt nem tudta azonnal lekövetni. Ezért alakult ki olyan helyzet, hogy

az elmúlt héten a gyógyszertárak 1-2 nap késéssel, vagy csökkentett mennyiségben kapták csak meg az igényelt gyógyszereiket. Így egyes gyógyszertárakban egyes gyógyszerekből átmeneti ellátási zavar is keletkezhetett.

A nagykereskedők megfeszített tempóban dolgoznak, és a vezetőik nekem azt ígérték, hogy a hétvégén igyekeznek behozni a lemaradást. Szerencsére mára már a lakossági nyomás is némileg enyhült, így remélhetőleg pár napon belül helyreállhat az egyensúly.

Jó lenne persze, ha a vény nélkül kapható megelőzésre szolgáló gyógyszerekből is csak annyit vásárolnának, amennyire szükség van, és a vényre felírt gyógyszereknél is átmenetileg egy vényre csak egyhavi adag kerülne felírásra, ha pedig több hónapra rendel gyógyszert az orvos, azt több vényre írja fel. Ez is elősegítené a helyzet nagyon gyors normalizálódását.

Nem tudok olyan gyógyszercsoportról amiből hiány lenne, ha pedig valahol valamelyik gyógyszer éppen nem érhető el, többnyire van vele azonos minőségű helyettesítő gyógyszer. Biztos vagyok abban, hogy mindenki hozzájuthat a szükséges gyógyszeréhez."

Dr. Hankó Zoltán még azt is hozzátette, hogy hiteles információkért érdemes figyelemmel kísérni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapját.

Címlapkép: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk