hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Meglepő dolgot vettek észre a babákon kutatók: beszélni még nem, de következtetni már tudnak

A 12-19 hónapos kisgyerekek meglepődtek, ha nem a labda, hanem a virág jött a vetítésben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. március 22.

hirdetés

"Kezdetben nem az ige volt, hanem a racionális gondolkodás" - ez lehetne a mottója annak a tanulmánynak, amely a Science-ben jelent meg, és amelyben a barcelonai Pompeu-Fabra egyetem vezetésével dolgozó európai kutatók számolnak be egy kísérletükről. A kutatásnak magyar résztvevője is volt Téglás Ernő, a Közép-Európai Egyetem Kognitív Fejlődéstani Kutatóközpontja pszichológusának személyében.

144 12-19 hónapos kisgyermekeknek egyszerű animációs képeket, pl. labdát és virágot mutattak, amelyeket aztán eltakartak egy korláttal, majd elvették a korlátot, eltávolították a labdát és maradt a virág. A következő képen aztán újra a labda volt látható. A gyerekek logikája szerint mindig az utoljára látható képnek kellett volna megjelennie. A kicsik tekintetén látszott, hogy meglepődnek, nem értik a dolgot, mert nem tartják logikusnak.

A kutatók a jelenetből azt a következtetést vonták le, hogy a gyerekek képesek az úgynevezett „kizáráson alapuló” következtetésekre és ez nem függ össze azzal, hogy még nem tudnak beszélni.

Ez a logikus gondolkodás egy formája, amely szerint, ha csak az A helyzet, vagy a B helyzet lehet igaz, és az A helyzet hamis, akkor a B helyzet az igaz – idézte a tanulmányt a Psycology Today .

Ezt a képességet már azonosították kisgyerekeknél, de nem olyan kicsiknél, akik még nem beszélnek.

hirdetés

A kutatók most azt is megfigyelték, hogy amikor a kicsik olyan képeket láttak, amelyekhez szükség volt racionális következtetésre, a pupillájuk kitágult, pontosan úgy, mint a felnőtteké, amikor deduktív módon gondolkodnak.

„Kutatásunkban, amely hét kísérletből állt – hat kisgyerekekkel, egy felnőttekkel, mutatók kombinációjára alapoztunk: a tekintetek útjára, a pupillák tágulására, a váratlan dologra való figyelemre – magyarázta a La Repubblicának Nicoló Cesana-Arlotti olasz fejlődés-pszichológus, a tanulmány szerkesztője – Ezekkel az eszközökkel kimutattuk, hogy a gyerekek 10-12 hónapos koruktól kezdve képesek a logikus gondolkodás egy lényeges formájára, a kizárásos gondolkodásra, amely úgy tűnik, megvan bennünk életünk kezdetétől, hogy irányítson, segítsen bennünket az ismeretszerzésben.”

Megérteni, hogy az egész kicsi gyermekek is rendelkeznek a logikai gondolkozás képességével, nem könnyű, mert ez a beszéd hiányában nehezen azonosítható.

Ezért a témában egymásnak ellentmondó vélemények is megfogalmazódtak. Jean Piaget, a híres svájci pszichológus például azt tartotta, hogy a logikai gondolkodás a kognitív fejlődés csúcsa, amely csak sokkal később, 11 éves korban bontakozik ki. A magyar származású, tavaly elhunyt Jerry Fodor, a kognitív tudományok filozófusa ellenben azt az álláspontot képviselte, hogy a logikai struktúrák alapvető elemei megvannak bennünk születésünktől fogva.

Cesana-Arlotti szerint a kérdésben még további kutatásokra van szükség, hogy tisztázni lehessen többek között azt, hogy milyen szerepe van a beszédnek a logikai képességek teljes kifejlődésében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hőszigetelt iglukat kaptak a hajléktalanok Nagykanizsán, hogy túléljék a -15 fokos hideget

A Vöröskereszt akciója sikeres, ketten máris ott éjszakáztak. A hőszigetelt sátrakat az önkormányzat fizette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Nagykanizsán egyszemélyes hőszigetelt sátrakat, iglukat állított fel a Vöröskereszt azoknak a hajléktalanoknak, akik még a legnagyobb hidegben sem akarnak szállóra menni.

Szentesi János, a Magyar Vöröskereszt szociális munkatársa elmondta: „Négy darab, körülbelül 12 milliméteres polifoamból áll, ami össze van ragasztva, itt látható egy hőtükör.”

Bent nagyjából 15 fokkal melegebb van, mint a szabad levegőn. Ez akár életet is menthet.

Ez egy kísérlet tulajdonképpen, ami úgy néz ki, hogy kezd beválni, hiszen pénteken érkeztek az igluk, és már ketten aludtak is benne.”

Az iglukat a város önkormányzata fizette, miután a városban minden évben előfordul, hogy halálra fagy valaki az utcán.

Szőlősi Márta, területi vezető az RTL Híradónak arról beszélt: „Az ember úgy gondolná, hogy józan belátása főleg a saját életével kapcsolatban talán mindenkinek van. De sajnos nincs. És itt jönnek a szociális munkások, akik nem azt nézik, hogy ki miért került oda, ahova és ki mennyire elfogadhatatlan vagy züllött életmódot folytat, hanem csak azt nézik, hogy az illető ugyanúgy egy ember".

hirdetés

A következő napokban egyre hidegebb lesz, a hétvégén valószínűleg már napközben se lesz melegebb -5 foknál, éjjelente pedig akár -15 -20 fokig is hűlhet a levegő.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Trumpék egy nappal hamarabb kiköltöznek, így még tapétát is cserélnek a Fehér Házban

Nem a megszokott módon zajlik majd a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése a Fehér Házba.
Címkép: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Donald Trump és családja már egy nappal korábban kiköltöznek a Fehér Házból, így az új elnök költöztetése is más rendben zajlik majd, mint szokott - írja a CNN.

A hagyomány szerint a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése abban a hat órában zajlik, amikor ők az új elnök beiktatási ünnepségén vesznek részt. Tehát ekkor nem tartózkodnak politikusok az épületben. Maga a költöztetés pedig egy igen jól megkoreografált dolog, mindent képzett költöztetők, takarítók és inasok intéznek. Így, amikor a beiktatásnak vége, az új elnök és családja már az általuk kért ételekkel telepakolt hűtőt és a kedvenc kozmetikai szereikkel felszerelt fürdőszobát találja a Fehér Házban.

Ez most teljesen máshogy zajlik majd, mivel

Donald Trumpék már egy nappal korábban elhagyják a Fehér Házat, így jóval több idő marad a költöztetésre.

A leköszönő elnök és családja a tervek szerint nem vesz részt Joe Biden január 20-i beiktatásán, sőt már Washingtont is elhagyják addigra.

hirdetés

A CNN szerint Biden és felesége a beiktatás előtti estét egy washingtoni hotelben tölti majd. Ezalatt pedig a Fehér Házban lezajlik egy teljes körű fertőtlenítés (amire a lap szerint a koronavírus-járvány miatt van szükség), és szőnyegeket, tapétát is cserélnek, valamint több helyiségben kijavítják a padló hibáit is.

A lap forrásai szerint egyébként Trumpék már nem sokkal a választási eredmények közlése után csomagolni kezdtek, a pakolás felét már el is végezték. Melania Trump pedig már be is dobozolta a saját dekorációinak jelentős részét és Floridába szállíttatta azokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elon Musk csak pár napig volt a világ leggazdagabb embere

A Tesla és a SpaceX vezére hétfőn csaknem 14 milliárd dollárt veszített vagyonából, így ismét Jeff Bezos került a képzeletbeli lista élére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

13,5 milliárd dollár veszteséggel 176,2 milliárdra csökkent Elon Musk vagyona, miután a Tesla részvényeinek értéke 8 százalékkal csökkent hétfőn, írja a Forbes.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Musk néhány nap után ismét átadta az első helyet a világ leggazdagabb embereinek listáján Jeff Bezosnak.

Az Amazon alapítója közel 6 milliárd dollárral, 182,1 milliárd dolláros vagyonnal előzi meg Muskot. Bezosnak sem volt azonban hétfőn jó napja a tőzsdén: az Amazon értéke 2 százalékkal csökkent, ami összességében 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett az 57 éves üzletembernek.

2020 elején Elon Musk még nagyon messze volt a Bloomberg milliárdos listájának élmezőnyétől. Az egyik napról a másikra az egekbe szökő Tesla részvényárfolyamának köszönhetően azonban év végégig 150 milliárd dollárral gyarapodott vagyona, 2021 első hetében pedig a tavalyi összesen 720 százalékos emelkedés után további 12 százalékkal nőtt az autógyártó cég értéke.

A Tesla ma már a világ legértékesebbnek számító autógyára, annak ellenére, hogy tavaly összesen félmillió kocsit épített, ami töredéke a piacot uraló olyan óriások termelésének, mint a General Motors vagy a Toyota.

Musk hétfői veszteségei ellenére is még 20 milliárd dollárral gazdagabb, mint a Bloomberg listáján 154,6 milliárd dollárral harmadik helyen álló, a luxusiparban érdekelt francia Bernard Arnault.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Közpénz költéséről kérdezte a legfőbb ügyészt Vadai Ágnes, a cégek helyett őt hívta be a rendőrség

Az ügyet korábban a 24.hu írta meg, a politikus ennek alapján írt Polt Péternek, ám most arról faggatták, honnan származik az információja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Novemberben írt a 24.hu arról, hogy az állami Antenna Hungária a NER egyik üzletemberének cégétől rendelt feltűnően drágán egy műsort. A cikk alapján a DK-s Vadai Ágnes Polt Pétert kérdezte meg írásban. A legfőbb ügyész ezt feljelentésnek értékelte és az ügyet átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

A politikus ezt követően idézést kapott a rendőrségtől és kedden ki is hallgatták. Vadai a Facebookon mondta el, hogy tíz éve nem járt a Gyorskocsi utcában. Nem érti, hogy az ügyben miért őt idézték be a szerződésben szereplő felek helyett.

"Engem hallgatott meg a rendőrség egy írásbeli kérdés kapcsán és nem a közpénzt költő és kapó cégek képviselőit!"

- írta hozzá.

Videójában beszélt arról is, hogy több mint egy órán át faggatták arról, honnan származik az információja. Erre ő csak annyit tudott válaszolni, hogy a 24.hu írása alapján fordult Polt Péterhez. Majd azt javasolta a rendőröknek, hogy kérdezzék a témáról az Antenna Hungáriát és a titokzatos Magno Studio Kft.-t.

VIDEÓ: Vadai Ágnes beszél az ügyről

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: