HÍREK

Gulyás Gergely: A NAV ellenőrei vizsgálják, hogy a kutakon nem trükköznek-e az üzemanyag minőségével

A miniszter a kormányinfón beszélt az ápolókról, tanárokról, a 12 év alattiak oltásáról, és arról is, hogy Márki-Zay Péter újra emelné a rezsit.

Link másolása

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón először arról beszélt, hogy szombattól kötelező lesz a maszkhordás országszerte a zárt intézményekben.

A miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy a november 22-i héten oltási akció lesz: 101 kórházban várják azokat, akik kérik az oltást. Öt féle oltásból összesen 9,7 millió adag áll rendelkezésre jelenleg – tette hozzá. Arról is döntött a kormány, hogy kötelezővé teszi a harmadik oltást az egészségügyben dolgozóknak.

A miniszter hozzátette, a most hozott szigorító intézkedések addig lesznek érvényben, amíg az esetszámok nem indokolják azok visszavonását.

Beszélt arról is, hogy miután a kormány befagyasztotta az üzemanyagárakat, a NAV ellenőrei fogják vizsgálni a kutakon, hogy nem rontanak-e a benzin minőségén, nem spórolnak-e az adalékanyagokon.

Gulyás azzal folytatta, hogy kiterjesztik a rezsicsökkentést a kisvállalkozókra is. Ebbe a kategóriába azok a cégek tartoznak, akik 10 főnél kevesebb embert foglalkoztatnak, és az éves árbevételük nem haladja meg a 10 millió forintot. A miniszter hozzátette, hogy Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés ellen van, elsősorban azért, mert ő is Gyurcsány Ferenc jelöltje. Mint mondta: egy átlagos család éves rezsiszámlája 400 ezer forinttal nőne, ha piaci áron kapnák a családok a gázt.

A kormány nem döntött arról, hogy az oltatlanok számára kijárási korlátozást vezessenek be, ahogy azt sem tervezik, hogy éttermekbe, szállodákba csak védettségi igazolvánnyal lehessen belépni. Ugyanakkor ha a számok tovább romlanak, nem kizárt, hogy hasonló intézkedéseket kell majd hozniuk – tette hozzá a miniszter.

Beszélt a tanárokról is. Mint mondta, az ő átoltottságuk nem rossz, körülbelül 85 százalékuk be van oltva, így egyelőre nem hoznak döntést a pedagógusok kötelező harmadik oltásáról. Ugyanígy nem foglalkoznak egyelőre az ügyeleti díjak emelésével, mert Gulyás Gergely szerint most elsősorban a negyedik hullám elleni védekezés van napirenden.

A miniszter a beoltottak fertőzöttségi adatairól szólva elmondta: ha lesznek adataik erről, akkor azonnal nyilváosságra fogják hozni.

Gulyást a Városháza állítólagos – bár a főváros által cáfolt – eladásáról is kérdezték. A miniszter szerint az, hogy Karácsony Gergely szankcionálta a beosztottját, azt jelenti, hogy nem kerek a történet. Szerinte ugyanakkor szigorúbb büntetést kellett volna hozni az ügyben.

A Magyar Orvosi Kamara azt kérte, hogy tiltsák be a tömegrendezvényeket a járvány harmadik hullámának idejére, Gulyás szerint azonban erre azért nincsen szükség, mert ezek eleve csak védettségi igazolvány birtokában látogathatók.

Beszélt arról is, hogy várhatóan decembertől engedélyezik a 12 éven aluliak oltását.

A minisztert kérdezték a lakcímekkel kapcsolatos új szabályozásról is, ami a TASZ szerint felveti a voksturizmus lehetőségét. Gulyás szerint szó sincs ilyenről, mint mondta, másfél-kétmillió ember nem a lakcímén lakik ma az országban, a valósághoz kell igazítani a szabályozást. Szerinte a parlamentben egyetértés volt kormány és ellenzék között a kérdésben, csak utána „az egyik Soros-szervezet” rákapott a témára, az ellenzék pedig igazodott ehhez.

A jövő évi költségvetésről szólva Gulyás Gergely elmondta: jelenleg nem tudják, kell-e módosítani rajta, ezzel a döntéssel megvárják a jegybank decemberi ülését.

A miniszter beszélt Bige László milliárdos vállalkozóról is, aki egyre többször kerül a kormány célkeresztjébe, saját állítása szerint tönkre akarják tenni. Gulyás szerint nem azzal van baj, hogy Bige baloldali és milliárdos, hanem azzal, hogy szerinte kartellezik, és emiatt "az egekben van a műtrágya ára", ami árt a mezőgazdaságnak, a kormánynak ezért kell valahogy közbelépnie.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk