hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Franciaországban felgyorsították az oltási kampányt, március végéig 5-10 millió embert akarnak beoltani

A kormány jelezte, hogy az idősotthonokba szállítandó dózisokat megduplázza, a kiszállítást felgyorsítja, és februárra az idősotthonokon és a kórházakon kívül is megnyílnak az oltóközpontok.
MTI, Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés
Több ezer embert oltottak be hétfőn a koronavírus-ellen Franciaországban, és az elkövetkező napokban a kampányt kiterjesztik minden legalább ötvenéves egészségügyi dolgozóra

- jelentette be a kormány, amelyet az ellenzék hevesen bírált az oltási program lassúsága miatt.

Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói vehették volna fel az oltást.

"Ma több ezer oltás történt az országban, de felgyorsítjuk a ritmust szerdától, csütörtöktől, péntektől" - mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter a válságtanácskozás előtt, amelyet Emmanuel Macron államfő hívott össze válaszul a bírálatokra.

Jóllehet több mint 65 ezren vesztették életüket a járvány szövődményeiben, a nyolc nappal ezelőtt kezdett oltási program keretében január 1-ig alig 516 ember vehette fel az oltást, miközben a szomszédos országokban már meghaladta a több százezret a beoltottak száma.

Az egészségügyi miniszter a párizsi Hotel-Dieu kórházban kialakított oltóközpontban elmondta: országszerte hasonló központokat hoznak létre. "Ma este 27 központban, ahol van már oltóanyag, megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását" - mondta a tárcavezető.

hirdetés
"Holnap estig vagy szerdára megnégyszerezzük a központok számát, ami azt jelenti, hogy mintegy száz kórházban be tudjuk oltani az ott dolgozókat, illetve a házi orvosokat. Kijelenthetem, hogy a mai napon már több ezer embert oltottunk be az országban"

- tette hozzá.

A kormány jelezte, hogy az idősotthonokba szállítandó dózisokat megduplázza, és a kiszállítást felgyorsítja, és februárra az idősotthonokon és a kórházakon kívül is megnyílnak az oltóközpontok az idősebbek számára.

A cél továbbra is az, hogy március végéig 5-10 millióan felvegyék az oltást országszerte.

A járványügyi korlátozások januárra tervezett enyhítése a kulturális intézmények január 7-i és a vendéglátóhelyek január 20-i nyitásával azonban távolodni látszik, miután a kormány attól tart hogy az év végi ünnepek alatti családi összejövetelek miatt a következő napokban emelkedni fognak a mutatók.

"A vírus terjedése egyelőre túl erős ahhoz, hogy enyhítések legyenek" - mondta Arnaud Fontanet, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja a France Info hírrádióban. Gabriel Attal kormányszóvivő pénteken már jelezte, hogy nem lesz lehetséges az októberben bezárt színházak, mozik és múzeumok kinyitása január 7-én.

Az ország teljesen területén éjszakai kijárási tilalom van érvényben az általános karantén december 15-i feloldása óta, amely a legtöbb helyen este 8 órától reggel 6 óráig van érvényben, de szombat óta 6 millió francia számára két órával előbb, már este 6 órakor elkezdődik az ország keleti részén, ahol ismét a maximális riasztási küszöb fölé emelkedett a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma.

Az egészségügyi tárca hétfő este közzétett adatai szerint a év végi ünnepek hatása még nem érződik a mutatókban. Az elmúlt 24 órában csak 4022 új estet tártak fel, ugyanakkor 1258 betegfelvétel történt a kórházakban, ahol jelenleg 25 ezer fertőzöttet ápolnak, közülük 2666-an vannak intenzív osztályon, 245-tel többen, mint vasárnap. Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 378-cal 65 415-re emelkedett.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hőszigetelt iglukat kaptak a hajléktalanok Nagykanizsán, hogy túléljék a -15 fokos hideget

A Vöröskereszt akciója sikeres, ketten máris ott éjszakáztak. A hőszigetelt sátrakat az önkormányzat fizette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Nagykanizsán egyszemélyes hőszigetelt sátrakat, iglukat állított fel a Vöröskereszt azoknak a hajléktalanoknak, akik még a legnagyobb hidegben sem akarnak szállóra menni.

Szentesi János, a Magyar Vöröskereszt szociális munkatársa elmondta: „Négy darab, körülbelül 12 milliméteres polifoamból áll, ami össze van ragasztva, itt látható egy hőtükör.”

Bent nagyjából 15 fokkal melegebb van, mint a szabad levegőn. Ez akár életet is menthet.

Ez egy kísérlet tulajdonképpen, ami úgy néz ki, hogy kezd beválni, hiszen pénteken érkeztek az igluk, és már ketten aludtak is benne.”

Az iglukat a város önkormányzata fizette, miután a városban minden évben előfordul, hogy halálra fagy valaki az utcán.

Szőlősi Márta, területi vezető az RTL Híradónak arról beszélt: „Az ember úgy gondolná, hogy józan belátása főleg a saját életével kapcsolatban talán mindenkinek van. De sajnos nincs. És itt jönnek a szociális munkások, akik nem azt nézik, hogy ki miért került oda, ahova és ki mennyire elfogadhatatlan vagy züllött életmódot folytat, hanem csak azt nézik, hogy az illető ugyanúgy egy ember".

hirdetés

A következő napokban egyre hidegebb lesz, a hétvégén valószínűleg már napközben se lesz melegebb -5 foknál, éjjelente pedig akár -15 -20 fokig is hűlhet a levegő.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Trumpék egy nappal hamarabb kiköltöznek, így még tapétát is cserélnek a Fehér Házban

Nem a megszokott módon zajlik majd a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése a Fehér Házba.
Címkép: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Donald Trump és családja már egy nappal korábban kiköltöznek a Fehér Házból, így az új elnök költöztetése is más rendben zajlik majd, mint szokott - írja a CNN.

A hagyomány szerint a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése abban a hat órában zajlik, amikor ők az új elnök beiktatási ünnepségén vesznek részt. Tehát ekkor nem tartózkodnak politikusok az épületben. Maga a költöztetés pedig egy igen jól megkoreografált dolog, mindent képzett költöztetők, takarítók és inasok intéznek. Így, amikor a beiktatásnak vége, az új elnök és családja már az általuk kért ételekkel telepakolt hűtőt és a kedvenc kozmetikai szereikkel felszerelt fürdőszobát találja a Fehér Házban.

Ez most teljesen máshogy zajlik majd, mivel

Donald Trumpék már egy nappal korábban elhagyják a Fehér Házat, így jóval több idő marad a költöztetésre.

A leköszönő elnök és családja a tervek szerint nem vesz részt Joe Biden január 20-i beiktatásán, sőt már Washingtont is elhagyják addigra.

hirdetés

A CNN szerint Biden és felesége a beiktatás előtti estét egy washingtoni hotelben tölti majd. Ezalatt pedig a Fehér Házban lezajlik egy teljes körű fertőtlenítés (amire a lap szerint a koronavírus-járvány miatt van szükség), és szőnyegeket, tapétát is cserélnek, valamint több helyiségben kijavítják a padló hibáit is.

A lap forrásai szerint egyébként Trumpék már nem sokkal a választási eredmények közlése után csomagolni kezdtek, a pakolás felét már el is végezték. Melania Trump pedig már be is dobozolta a saját dekorációinak jelentős részét és Floridába szállíttatta azokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elon Musk csak pár napig volt a világ leggazdagabb embere

A Tesla és a SpaceX vezére hétfőn csaknem 14 milliárd dollárt veszített vagyonából, így ismét Jeff Bezos került a képzeletbeli lista élére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

13,5 milliárd dollár veszteséggel 176,2 milliárdra csökkent Elon Musk vagyona, miután a Tesla részvényeinek értéke 8 százalékkal csökkent hétfőn, írja a Forbes.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Musk néhány nap után ismét átadta az első helyet a világ leggazdagabb embereinek listáján Jeff Bezosnak.

Az Amazon alapítója közel 6 milliárd dollárral, 182,1 milliárd dolláros vagyonnal előzi meg Muskot. Bezosnak sem volt azonban hétfőn jó napja a tőzsdén: az Amazon értéke 2 százalékkal csökkent, ami összességében 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett az 57 éves üzletembernek.

2020 elején Elon Musk még nagyon messze volt a Bloomberg milliárdos listájának élmezőnyétől. Az egyik napról a másikra az egekbe szökő Tesla részvényárfolyamának köszönhetően azonban év végégig 150 milliárd dollárral gyarapodott vagyona, 2021 első hetében pedig a tavalyi összesen 720 százalékos emelkedés után további 12 százalékkal nőtt az autógyártó cég értéke.

A Tesla ma már a világ legértékesebbnek számító autógyára, annak ellenére, hogy tavaly összesen félmillió kocsit épített, ami töredéke a piacot uraló olyan óriások termelésének, mint a General Motors vagy a Toyota.

Musk hétfői veszteségei ellenére is még 20 milliárd dollárral gazdagabb, mint a Bloomberg listáján 154,6 milliárd dollárral harmadik helyen álló, a luxusiparban érdekelt francia Bernard Arnault.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Közpénz költéséről kérdezte a legfőbb ügyészt Vadai Ágnes, a cégek helyett őt hívta be a rendőrség

Az ügyet korábban a 24.hu írta meg, a politikus ennek alapján írt Polt Péternek, ám most arról faggatták, honnan származik az információja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Novemberben írt a 24.hu arról, hogy az állami Antenna Hungária a NER egyik üzletemberének cégétől rendelt feltűnően drágán egy műsort. A cikk alapján a DK-s Vadai Ágnes Polt Pétert kérdezte meg írásban. A legfőbb ügyész ezt feljelentésnek értékelte és az ügyet átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

A politikus ezt követően idézést kapott a rendőrségtől és kedden ki is hallgatták. Vadai a Facebookon mondta el, hogy tíz éve nem járt a Gyorskocsi utcában. Nem érti, hogy az ügyben miért őt idézték be a szerződésben szereplő felek helyett.

"Engem hallgatott meg a rendőrség egy írásbeli kérdés kapcsán és nem a közpénzt költő és kapó cégek képviselőit!"

- írta hozzá.

Videójában beszélt arról is, hogy több mint egy órán át faggatták arról, honnan származik az információja. Erre ő csak annyit tudott válaszolni, hogy a 24.hu írása alapján fordult Polt Péterhez. Majd azt javasolta a rendőröknek, hogy kérdezzék a témáról az Antenna Hungáriát és a titokzatos Magno Studio Kft.-t.

VIDEÓ: Vadai Ágnes beszél az ügyről

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: