HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Fontos információk azoknak, akik segíteni szeretnének az ukrajnai menekülteknek

Önkormányzatok, cégek és intézmények számoltak be arról, hogyan tud a lakosság rajtuk keresztül segíteni a menekülőkön.

Link másolása

A lakosságtól is várnak felajánlásokat az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülők elszállásolásához, ellátásához az önkormányzatok, cégek és intézmények.

A pécsi önkormányzat a városba érkező menekültek lakhatásának megoldásában kéri a helyiek segítségét - tudatta az önkormányzat az MTI-vel.

A segíteni kívánók adatlapon jelölhetik meg, van-e olyan lakásuk, lakrészük, nyaralójuk vagy bármilyen ingatlanuk, ahol ideiglenesen otthonra találhatnak a háború elől menekülők.

Hozzátették: szervezett formában eddig még nem érkeztek a megyeszékhelyre menekültek, csak olyan ukránok, akiknek Pécsett rokonaik vagy ismerőseik vannak.

A pécsi ukrán kisebbségi önkormányzat a városba érkező menekültekre vonatkozó hírek közvetítésére nyilvános Facebook-csoportot hozott létre, ahol folyamatosan frissítik a legfontosabb információkat - írták.

A soproni önkormányzat szerdán rendkívüli közgyűlésen döntött arról, hogy két tízmillió forintos alapot hoz létre - közölte közösségi oldalán Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) polgármester.

Az egyikből a magyarországi segélyszervezetek munkáját segítik, az alapba a soproniak felajánlásait is várja az önkormányzat. A másikból az ukrajnai menekültek ellátását biztosítják.

Teljes országos csomagautomata-hálózatát felajánlotta a Foxpost élelmiszer-adományok gyűjtésére, az adományokat a csomagküldő szolgálat a telephelyein gyűjti össze, ahonnan az Ökumenikus Segélyszervezet szállítja el a bajbajutottakhoz - tudatta a segélyszervezet.

A karitatív szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy ezen az úton kizárólag A vásárolj be egy menekült családnak! elnevezésű akcióban megjelölt élelmiszer-adományokat várják.

Az adományokat becsomagolva és a Foxpost honlapjáról letölthető, vagy az automaták adományrekeszeiben is megtalálható adománymatricával felragasztva lehet elhelyezni a rekeszekben. A csomagoláson a doboz tartalmát is fel kell tüntetni.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításával tavaly decemberben létrehozott védőnői mentorrendszer és rajta keresztül a magyar védőnői szolgálat is felkészült az Ukrajnából Magyarországra menekülő várandós és gyermekes édesanyák, valamint a 18 év alatti gyerekek egészségügyi alapellátására - közölte a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége.

A szövetség közreműködésével tájékoztatók készültek arról, hogy milyen esetben tudnak segítséget nyújtani a menekülőknek, emellett a mentor védőnők telefonos elérhetőségeit is továbbítottak az országos karitatív szervezeteknek.

A menekülteknek szóló tájékoztató magyar, ukrán, angol és orosz nyelven található meg a szövetség www.mvszsz.hu című honlapján és Facebook-oldalán.

A szegedi Kövér Béla Bábszínház a menekült gyerekeknek indított gyűjtést - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Az önkéntesek pelenkát, bébiételt, babaápolási csomagot, apróbb játékokat, kifestőt és ceruzákat várnak hétköznap 10 és 12 óra, valamint 16 és 18 óra, szombaton pedig 10 és 12 óra között.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) pénzadományokat gyűjt, amelyet a Migration Aidnek ajánl fel.

A KÉK tájékoztatása szerint március 6-áig a 14. Budapesti Építészeti Filmnapokon gyűjtenek a Toldi moziban, majd március 7-én a Trust Your Architect! elnevezésű esten is a Bartók Béla út 10-12. szám alatt.

Felajánlják továbbá, hogy a menekültek ügyeik intézéséhez az irodájukban fénymásoljanak, nyomtassanak, vagy internetezzenek.

Mindezeken túl a KÉK közvetítőként rész kíván venni a National Institute for Architecture and Urban Planning (NIAiU) azon kezdeményezésében, amellyel a szakmában dolgozó cégek menekülteknek adnak állást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: