Fideszes politikusok már a döntés előtt kihirdették az EU-s pályázatok eredményét

Tessely Zoltán szerint ő tévedésből közölte hamarabb a pályázati nyerteseket, Erdős Norbert pedig a 24.hu megkeresésére azt mondta, ő csak azt akarta közölni, azon dolgoznak, hogy a település megkapja a forrást.

Link másolása

Több fideszes politikus

a hivatalos támogatói döntés meghozatala és közzététele előtt hirdettek ki a nyerteseket az Élhető települések elnevezésű európai uniós pályázaton

– tudta meg a 24.hu.

Erdős Norbert agrárállamtitkár - a Békés megye 4. számú választókerületé fideszes jelöltje - március 3-án publikált egy kampányvideót. Ebben arról beszélt, hogy 200 millió forintból készülhet el a kerékpárút Dombegyházán Kevermes felé.

Pedig hivatalos döntés meg nem lehetett akkor erről, hiszen az csak március 23-án született meg. Ugyanakkor azt nem említette meg, hogy az összeget az EU adja hozzá. Arról sem beszélt, hogy ez az összeg egyelőre nem áll rendelkezésre, mert egy olyan program része lehet majd, ami a 2021-27 közötti időszakra vonatkozó uniós források felhasználásáról szóló partnerségi megállapodás része, és az EU meg nem fogadta el.

Az agrárállamtitkár a lapnak erről azt mondta, a videóval csak azt akarta közölni, azon dolgoznak, hogy a település megkapja a forrást. Abban pedig „100 százalékig biztos”, hogy a pénz a választás másnapján rendelkezésre fog állni. Hozzátette, szerinte Brüsszel politikailag beavatkozik azzal, hogy nem hagyják jóvá a magyarországi európai uniós támogatások felhasználási tervét.

Egy másik eset Tessely Zoltánnal - Bicske és környéke fideszes képviselőjével - történt. Ő két nappal a döntés előtt jelentette be közösségi oldalán, hogy a választókerületében kilenc település nyert 1 milliárd 878 millió forintot az Élhető települések pályázatán.

Molnár Krisztián - a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke - március 22-én reggel beszélt a dunaújvárosi térség nyerteseiről. Ugyanakkor - a kormányzati támogatási portál adatai szerint - az erről szóló döntések másnap születtek meg.

A politikus másnap azonban lecserélte a tájékoztatást, az új már nem tartalmazta Pátka, Velence és Pusztaszabolcs támogatását.

„A pályázatokat zárt rendszerben kezelik, a pályázatok bírálóit köti a titoktartási kötelezettség, ezért súlyos bizalmi válságot okoz, hogy egyesek napokkal előtte tudják, hogy kik fognak nyerni”

– mondta a 24.hu-nak az eset kapcsán Pátka független polgármestere, Nagy Dániel. Elmondta azt is, hogy mivel még nem kapták a hivatalos értesítést, így jogorvoslattal sem tudnak élni.

Velence független polgármestere, Gerhard Ákos próbált magyarázatot kérni Tessely Zoltántól és Molnár Krisztiántól is. De azóta sem nem tudja őket elérni. Bár írt a Magyar Államkincstárnak is, onnan csak annyit közöltek, hol tudja megnézni a honlapon a nyertes pályázatokat.

Tessely Zoltán a portálnak azt mondta:

„Tévesen került ki az összes pályázónk mint sikeres. Nem vettem részt az elbírálási folyamatban, és tévedésből közöltem hamarabb”.

Úgy vélte, hogy ezzel szerinte nem sértette meg a titoktartási kötelezettséget.

A lap próbálta elérni Molnár Krisztiánt is, de ő azonnal letette a telefont, mikor megtudta, hogy miről van szó.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET: