hirdetés

HÍREK

Fidesz: a baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások jönnek

A közleményből sajnálatos módon kimaradt, hogy a kormány több olyan intézkedést hozott, amely az önkormányzatok költségvetésének csökkentésével jár.
MTI, Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. május 23.

hirdetés

A baloldali önkormányzatokban kirúgások, fizetéscsökkenések, megszorítások követik egymást - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott videofelvételen.

A kormánypárti politikus azt mondta, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, mi a különbség a baloldal és a kormány válságkezelése között.

Azt mondta, a kormány segít az embereknek a válságban megőrizni a munkahelyeiket, megtartani a fizetésüket és biztosítani a családjuk megélhetését, több baloldali vezetésű önkormányzatban azonban azonnal megszorításokba kezdtek. "Ugyanúgy, ahogy a kormányzásuk idején" - tette hozzá.

Halász János állítása szerint a baloldal mindig a megszorításokhoz nyúlt a válságokban, amivel tovább növelte a munkanélküliséget és mélyítette a szegénységet. A mostani járványban is sok baloldali önkormányzatnál tettek embereket az utcára és csökkentették a közszolgálatban dolgozók fizetését - húzta alá.

A Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője példaként említette, hogy a Niedermüller Péter vezette DK-s Erzsébetváros miközben csökkentette a kerületi óvónők fizetését, több tízmilliós megbízásokat adott Gyurcsány Ferenc ügyvédjének, Czeglédy Csabának, Józsefvárosban pedig állítása szerint "Pikó András elvette a kerületi egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók lakását".

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a kormány több olyan intézkedést hozott, amely az önkormányzatok költségvetésének csökkentésével jár. Az ingyenes parkolástól a gépjárműadó-bevételek elvonásáig sok önkormányzat az egyedüli komoly bevételétől esett el.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere azt írta május elején, hogy a Belügyminisztériumtól érkezett levél arról tájékoztatja a Józsefvárosi Önkormányzatot, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást csoportosít át a kerülettől a járvány elleni védekezésre hivatkozva. Szerinte ilyen szintű elvonás nem indokolható semmilyen módon.

Májusban Semjén Zsolt nyújtott be új törvényjavaslatot. E szerint a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilvánítják különleges gazdasági övezetté. A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a jövőben a megyei önkormányzat veszi át.

A Pest megyei Göd esetében korábban kormányrendelettel vették el, és helyezték át az ellenzéki vezetésű település adóbevételeinek egy részét a fideszes megyei önkormányzathoz. A rendelet a 100 milliárdosnál nagyobb beruházásoknál tette ezt lehetővé, a mostani javaslat viszont az értékhatárt ötmilliárdra szállítja le, így sokkal több településtől vehetik el a bevételük jelentős részét.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke május közepén az RTL híradójának azt mondta, hogy elbocsátási hullám jöhet az önkormányzatoknál, ha nem kapnak segítséget az államtól.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk