hirdetés

HÍREK

Felpezsdült az élet vidéken – volt olyan hely, ahova kétszer annyian tértek be, mint tavaly ilyenkor

Számos, eddig zárva tartó hely megnyitott, az emberek pedig ezt ki is használták a többnyire koranyári melegben.
MTI / Címlapfotó: a debreceni nagyerdei parkerdő, Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2020. május 11.

hirdetés

Érezhetően felpezsdült az élet a hétvégén a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével a vidéki településeken: az óvintézkedések betartásával újra benépesültek a pihenőhelyek, a vendéglők kerthelyiségeibe pedig visszatértek a vendégek. Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben vannak a kijárási korlátozások.

A debreceni Nagyerdőben újra megnyitották a Békás-tavat is magába foglaló parkerdőt és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt. Bár az ilyenkor megszokottnál még kevesebben voltak, sokan sétáltak, napoztak a Békás-tó és a Nagyerdei Stadion környékén.

A gyerekes családok pedig nagy számban keresték fel az állatkertet és a most megnyílt vidámparkot is. A belvárost inkább fiatalok népesítették be: az éttermek, kávézók, presszók teraszai mind megteltek. A lakosság nagy része együttműködő, betartja a védelmi előírásokat - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-vel. Hétfőn a Debrecen környéki erdőgazdasági kilátókat is megnyitották a látogatók előtt. Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója közölte: az erdőspusztai arborétum kilátója, valamint a fancsikai és a hármashegyi kilátó is látogatható, de egyszerre kettőnél többen nem lehetnek egy-egy létesítményen. Látogatható az erdőspusztai arborétum is, de a bemutatóházat továbbra is zárva tartják.

Szolnokon szombattól fokozatosan nyitnak a kültéri sportpályák és a játszóterek. Érezhető volt, hogy többen mozdultak ki otthonról az elmúlt hétvégén, mint a kijárási korlátozás idején, de a szabályokat az emberek betartották - közölte Pókász Endre, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

hirdetés

A Nyíregyházi Állatparkot az elmúlt hétvégén kétszer annyian keresték fel, mint a tavalyi év azonos hétvégéjén, több mint négyezren - közölte Gajdos László igazgató hétfőn az MTI-vel, hozzátéve, a vendégek elmondásuk szerint "alig várták, hogy jöhessenek". Reményeik szerint a két állatparki szálloda a pünkösdi hétvégén megnyithat, ezeknek júliusra és augusztusra 80 százalékon áll a foglaltságuk.

Szombathelyen is érezhetően felpezsdült az élet a hétvégén, sokan sétáltak a város főterén, visszatértek a vendégek a vendéglők kerthelyiségeibe, a kávézók teraszaira is, a Csónakázó-tó körül kutyát sétáltattak, kocogtak az emberek. A legtöbben ügyeltek a másfél méteres távolság betartására, de szabadtéren csak kevesen hordtak maszkot, az üzletekben viszont szinte mindenki viselte a védőeszközöket. A templomokban újra részt vettek szentmiséken, istentiszteleteken az emberek, de itt is megfelelő távolságot tartottak egymástól.

Győr és Sopron belvárosában is tele voltak a hétvégén a vendéglátóhelyek teraszai - tapasztalta az MTI tudósítója. A vendégek és az üzemeltetők is betartották a járványügyi szabályokat, a pincérek maszkot és kesztyűt is viseltek. A meleg időben mindkét település belvárosában sétáltak, kerékpároztak, fagylaltoztak az emberek. Idősek is sétáltak, többségük maszkot viselt. Sopronban a játszótereken is voltak családok, Győrben azokat egyelőre nem használhatják.

Kaposvár fokozatosan enyhít a korlátozásokon. Szita Károly polgármester a Facebook-oldalán bejelentette: a Deseda tónál kinyithattak a büfék, újra használható a parkoló, hétfőn megkezdődött a város szökőkútjainak beüzemelése, a játszóterek megnyitását a járványügyi helyzet e heti alakulásától teszik függővé. Szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány ellenére folytatódnak a helyi beruházások. Bár idén kevesebb bevételre számíthatnak, a polgármester optimista, mert a város 2020-as költségvetését jelentős tartalékkal fogadták el, ezért a beruházások sem állnak le.

A Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Mecsextrém Park és a Zselici csühögő kisvasút is fogadott már látogatókat a hétvégén. Az előbbi kedd és vasárnap között várja - biztonsági korlátozások mellett - az érdeklődőket, míg az utóbbi hétvégenként jár. Mindkét helyszínen élénk volt a forgalom. A Duna-Dráva Nemzeti Park szabadtéri ökoturisztikai helyszínei szintén megnyitottak a hétvégén: a pécsi Pintér-kert Arborétum, a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpont, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely és a Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont korlátozások mellett fogad látogatókat.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A vasárnaptól nyitva álló pécsi állatkert - ahol egyszerre négyszázan tartózkodhatnak - kedvezményes jegyárakkal vasárnap nyílt meg és több mint 1600 látogatót vonzott. Az üzemeltetők közlése szerint a várakozási idő nem volt több mint egy átlagos májusi hétvégén, hétfőtől a látogatás tervezését könnyíti, hogy a honlapjukon számlálón követhető a vendégek létszáma. Szintén élénk forgalomról számoltak be a baranyai üdülőtelepülések.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk