/hirek/felhoszakadassal-jegesovel-csapnak-le-a-viharok-masodfoku-riasztast-adtak-ki-tobb-megyere-is/
hirdetés

HÍREK

Felhőszakadással, jégesővel csapnak le a viharok, másodfokú riasztást adtak ki több megyére is

Intenzív csapadékhullámmal és viharos széllel érkezik a markáns hidegfront. Mutatjuk, hol várható ma este és éjjel nagy vihar.
hirdetés

Mint megírtuk, markáns hidegfronttal köszönt be az őszi idő, a lehűlést pedig heves viharok előzik meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán azt írják: késő délutánra, kora estére a zivatarok rendszerré állhatnak össze, amely várhatóan átterjed a középső országrészre, a Duna-Tisza közére, majd gyengülő intenzitással az Északi-középhegység térségére is.

Késő este ugyanakkor az érkező hidegfronthoz társulva nyugat felől újabb, intenzív csapadékhullám érkezik, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhatnak elő éjszaka felhőszakadással (lokálisan > 25-30 mm), viharos (60-70 km/h-t meghaladó) széllökésekkel kísért zivatarok.

Felhőkép - forrás: Időkép

hirdetés

Felhőkép

A felhőszakadás mellett éjfélig kiemelten a Dunántúl északnyugati részén területi átlagban is elérheti a csapadékmennyiség a 20-30 mm-t, illetve

szombat hajnalig általában a Dunántúl északi felén helyenként 50 mm feletti mennyiség is összegyűlhet.

Éjszaka az átvonuló hidegfront mögött északnyugatira forduló szél főleg a Dunántúlon zivatartól függetlenül is több helyen viharossá fokozódik.

Széltérkép - forrás: Időkép

Széltérkép

A meteorológiai szolgálat

az egész országra figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt. A Duna vonalától nyugatra eső megyékben másodfokú a riasztás (ezeken a területeken villámlásra, erős szélre és jégesőre is számítani kell), míg az ország középső és keleti részében elsőfokú.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében. Ott rövid idő alatt 25-30 mm-nél is több csapadék hullhat.

Nagy mennyiségű esőre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében figyelmeztetnek, ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék eshet.

Ide kattintva a folyamatosan frissülő térképen megnézheted, hol várható a következő órákban nagyobb zuhé. Az Időkép villámtérképén szintén követheted, hol tart a vihar.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk