/hirek/felfegyverzett-katonai-sorfallal-nez-farkasszemet-a-tobb-tizezer-tunteto-minszkben/
hirdetés

HÍREK

Felfegyverzett katonai sorfallal néz farkasszemet a több tízezer tüntető Minszkben

Vasárnapra Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására szerveztek tüntetéseket Belarusz-szerte.
hirdetés

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy hatalmas tömeg vonult utcára vasárnap délután Minszkben. A fehérorosz választás hivatalos eredményét, Lukasenka elnök elsöprő győzelmét megkérdőjelező demonstrálók minden eddiginél nagyobb tüntetést ígértek.

Vasárnapra Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására szerveztek tüntetéseket Belarusz-szerte.

A Mérce tudósítása szerint a belarusz védelmi minisztérium vasárnap nyilatkozatot tett közzé a tüntetésekkel kapcsolatban. Ebben nyíltan fenyegették az ellenzéki tüntetőket, hogy be fogják vetni a hadsereget ellenük, ha a második világháborús emlékhelyek közelében használják a fehér-vörös-fehér hagyományos lobogót, amelyet egyébként az utóbbi időkben gyakran látni a tüntetéseken.

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy ma akciókat hajtanak végre ezen megszentelt helyszíneken olyan zászlók alatt, melyeket a fasiszták használtak belaruszok, oroszok és zsidók ellen elkövetett mészárlások során. Ezért mától kezdve ezeket a helyeket a saját védelmünk alá helyezzük”

hirdetés

– idézi a lap a minisztérium közleményét.

Helyi információk szerint ugyanakkor a hadsereg már a tüntetés legelején felvonult. A Tut.by tudósítója szerint a katonák állig felfegyverkezve néznek farkasszemet a tüntetőkkel. Az újságíró automata kézifegyvereket és géppuskákat is látott a katonáknál.

Marija Kolesznyikova, a korábbi elnökjelölt Tyihanovszkaja legközelebbi munkatársa figyelmeztette a tüntetőket, hogy a biztonságuk érdekében ne menjenek túl közel a katonai sorfalhoz. A tüntetők egyelőre több méteres távolságra állnak a katonáktól.

Egy belarusz újságíró Twitter bejegyzése szerint a katonák az egyik tüntetés tervezett helyszíne, a Hősi Emlékmű köré szögesdrótot vontak.

Az elnöki palota tetején a Radio Szvaboda tudósítása szerint pedig mesterlövészek is vannak.

Радыё Свабода

"Ярмошына спрацавала супраць Лукашэнкі круцей, чым якія-кольвечы зах... однія СМІ і іншае" 16 жніўня на плошчы Незалежнасьці ў Менску адбыўся першы пасьля выбараў мітынг у падтрымку Аляксандра Лукашэнкі. На ім выступіў мужчына, які назваўся прыхільнікам кіраўніка дзяржавы. Ён заявіў, што палітычны крызіс у краіне стаў вынікам прыпісак выбарчых камісіяў.

Közben Lukasneka helikopterrel érkezett meg a Függetlenségi palotához. A hivatalos elnöki csatornán megjelent videón látszik, ahogy a belarusz elnöki helikopterből Lukasenka fekete overállban és baseball sapkában kiszáll, és gépfegyverrel a kezében indul meg a Függetlenségi Palota épülete felé.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk