Felfedezték a Földhöz legközelebbi fekete lyukat

A Gaia BH1 jelet kapott égitest egy kettős rendszerben található, ahol a társa egy Nap-szerű csillag.

Link másolása

Csillagászok egy rekord méretű fekete lyukat fedeztek fel - írja a Space alapján a 24.hu.

A mérete 10 Napnak felel meg és a Földtől mintegy mintegy 1560 fényévre fekszik, azaz világűr szempontból ez kis távolságnak minősül. Az újonnan felfedezett fekete lyuk kétszer közelebb van bolygónkhoz, mint az eddig ismert csúcstartó.

A Gaia BH1 jelet kapott égitest egy kettős rendszerben található, ahol a társa egy Nap-szerű csillag. Kettőjük távolsága körülbelül olyan lehet, mint a Föld és a Nap közti táv. Nagyjából 186 földi nap alatt kerüli meg a rendszer tömegközéppontját.

A tudós csoport egyik tagja elmondta, hogy már több hasonló rendszert jegyeztek fel, de azokat végül később cáfolták.

„Ez az első egyértelmű észlelése egy olyan napszerű csillagnak, amely széles pályán kering egy csillagtömegű fekete lyuk körül galaxisunkban” – mondta Kareem El-Badry, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ, illetve a Max Planck Asztrofizikai Intézet munkatársa.

A szakember az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének adatait elemezte. Ez az eszköz a galaxisunk mintegy 2 milliárd csillagának helyzetét, sebességét és pályáját méri fel. Ezek egyik a a Gaia BH1 társa. Vizsgálódásánál az látszott, hogy a csillag mozgása kis szabálytalanságokat mutat. Ez azért lehet, mert egy nagy tömegű objektum gravitációja hat rá. Végül a fekete lyuk létezését a földi távcsövek segítségével erősítették meg.

A Gaia BH1 a nevét az űrobszervatórium után kapta. A kozmikus jelenség a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképen belül tlálható. A Gaia BH1 egy legalább 20 naptömegű csillag pusztulásával születhetett meg. Az ilyen óriások élettartama néhány millió év, majd felpuffadnak és megsemmisülnek. A modellezés szerint a társcsillagnak el kellett volna pusztulnia, mert túl közel van hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk