/hirek/felesege-vezetett-a-nyomara-az-isis-vezer-elleni-akcio-titkos-tortenete/
hirdetés

HÍREK

Felesége vezetett a nyomára – az ISIS vezér elleni akció titkos története

Egy futár és egyik felesége buktatta le Abu Bakr al-Bagdadit. Egyáltalán nem ott bujkált, ahol előtte gondolták.

Link másolása

hirdetés

Szombat éjfél körül nyolc helikopter szállt fel az iraki Erbil közelében található egyik katonai támaszpontról. A legtöbb gép CH-47-es Chinooks volt, ezeket a kéthajtóműves, hatalmas helikoptereket főleg csapatszállításra használják.

Ezúttal az amerikai hadsereg elitkommandósai, egy Delta Force alakulat tagjai voltak a fedélzeten, akik hónapok óta készültek arra, hogy kézre kerítsék a világ legkeresettebb terroristavezérét, Abu Bakr al-Bagdadit.

Az Iszlám Állam megalapítója ekkor már régóta bújkált. Igaz, a hírszerzők korábban egész máshol keresték. Csakhogy a múlt nyáron sikerült elfogni egy futárt és egy nőt, akiről kiderült, hogy al-Bagdadi egyik felesége - írja a New York Times a Pentagon két tisztviselőjére hivatkozva. A foglyok kihallgatása során kiderült, hogy egy Szíria északnyugati részén található faluban kell keresni az Iszlám Állam vezérét.

Ez váratlanul érte az elemzőket, ugyanis korábban azt feltételezték, hogy több száz kilométerrel arrébb, a szír-iraki határ közelében bújkál. A CIA hónapokon keresztül dolgozott azon, hogy iraki és szíriai kurd hírszerzőkkel együttműködve kémeket telepítsen a feleség és a futár által megjelölt körzetbe, és megpróbálja minél pontosabban behatárolni al-Bagdadi lehetséges búvóhelyét.

Végül egy Barisha nevű kis faluban találtak rá, néhány kilométerre a török határtól, és 20 kilométerre a legközelebbi nagyvárostól, Idlibtől.

hirdetés

Egy itteni katonai művelet több szempontból is rendkívül kockázatosnak ígérkezett. Egyrészt ezt a térséget még mindig az al-Kaida ellenőrzi, másrészt a légteret az oroszok és a szírek uralják. A tervezés a múlt nyár óta folyt, de az akcióról csak a héten született döntés. Csütörtökön és pénteken az utolsó pillanatban állították le a műveletet. Trump végül szombaton adott zöld utat.

A helikopterek alacsonyan repülve lépték a szír határt, majd 70 percig repültek ellenséges területen a cél felé. Közvetlenül a leszállás előtt tüzet nyitottak az épületre, ahová feltételezésük szerint a terroristák befészkelték magukat. Ezzel fedezték a Delta Forca kommandósait, akik harci kutyákkal együtt értek földet a leszállási zónában.

A kommandósok csapdáktól tartva nem a kapun keresztül hatoltak be, hanem lyukat robbantottak a falba.

Ezután tűzharc kezdődött köztük, és a terroristák között. Sok embert lelőttek, 11 gyereket azonban egy arab tolmács segítségével sikerült kihozniuk. Maga a terroristavezér egy föld alatti járaton át próbált meg menekülni. Három gyereket is magával vitt, akiket a katonák feltételezése szerint élő pajzsként próbált meg használni.

Az amerikai kommandósok az egyik harci kutyát küldték be a föld alatti alagútba, tartva attól, hogy al-Bagdadi felrobbantja a testére erősített, robbanóanyaggal megrakott mellényét. Korábban ugyanis két feleségén is ilyen mellényeket találtak, nekik azonban nem volt idejük élesíteni a tölteteket, még azelőtt lelőtték őket.

Al-Bagdadi viszont robbantott, amikor a kutya a közelébe ért. Így az állat is megsebesült, miközben a terrorvezért és a három kisgyereket darabokra szakította a robbanás.

A lövöldözésben két amerikai katona is könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az amerikai alakulatok a tűzharc vége után még két órán át a helyszínen maradtak, hogy minden olyan dokumentumot összegyűjthessenek, ami hasznos lehet a későbbi támadások megakadályozásában. Ezután repülőkről ledobott bombákkal megsemmisítették az épület maradékát, a Delta Forca kommandósai pedig helikoptereken keresztül ugyanabba az irányba távoztak, amerről érkeztek.

Al-Bagdadi holttestét végül olyan DNS minták alapján azonosították, amelyeket már korábban begyűjtött tőle a hírszerzés.

Az amerikai sajtóban nem egyértelmű annak megítélése, hogy mekkora volt a történtekben Trump szerepe. Ő persze megpróbálta ezt minél jelentősebbnek feltűntetni, hasonló képet tettek közzé, mint Oszama bin Laden levadászásakor Obama. Ezen Trump a legfontosabb embereivel és a vezérkari főnökkel együtt figyeli élőben a Fehér Ház szituációs szobájában, mi történik épp az akció helyszínén.

Ugyanakkor a Pentagon több képviselője is arról beszélt újságíróknak, hogy épp Trump miatt kellett most a kockázatos éjszakai akció mellett dönteni.

Az elnök úgy rendelte el az amerikai csapatkivonást Szíria északkeleti részéről, hogy pontosan tudta, a CIA és az amerikai különleges egységek Bagdadi nyomában vannak.

A kurdok szerencsére annak ellenére is együttműködtek az akcióban az amerikaiakkal, hogy az ország másik felében az Egyesült Államok magukra hagyta őket a törökökkel vívott háborúban.

A három héttel ezelőtti csapatkivonási döntés arra kényszerítette a Pentagon tervezőit, hogy gyorsítsák fel a műveletet, mielőtt a térségből végleg eltűnnek az amerikai kémek, és a felderítést végző repülőgépek. A terveket így 2-3 nap alatt véglegesítették, és a Delta Force egység zöld utat kapott az akcióra, ami azután a világ legkeresettebb terroristavezérének halálával végződött.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk