HÍREK

Ezért nem lehet egy Csernobilhoz hasonló atomkatasztrófa Zaporizzsjában – magyarázta el egy szakértő

Aszódi Attila nukleáris szakértő végigvette a különböző forgatókönyveket.

Link másolása

A legfrissebb hírek szerint szerdán érkezik meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 14 tagú delegációja a zaporizzsjai atomerőműhöz, hogy megvizsgálja a fennálló körülményeket.

A delegáció érkezését Kijev és Moszkva is jóváhagyta, miután az utóbbi időszakban többször is egymást vádolták az atomerőmű területét ért támadások miatt.

Az, hogy az erőmű tulajdonképpen aktív harci zónává változott, a korábbiaknál is nagyobb aggodalmat keltett szakmai szervezetekben.

A Telex Aszódi Attila nukleáris szakértőt, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanárát kérdezte a kialakult helyzetről és a lehetséges kimenetelekről.

Elmondása szerint a csernobilihez hasonló katasztrófa ebben az esetben egyszerűen nem történhet meg, és ezt nem csak azért mondja, hogy megnyugtassa a közvéleményt.

Aszódi szerint ugyan az orosz és az ukrán kommunikáció is gyakran felemlegeti az atomkatasztrófa lehetőségét, ez azonban inkább Európa felé üzenet, és nem számolnak azzal, hogy súlyos károkat szenved az atomerőmű – ez ugyanis semmilyen szempontból nem érdeke egyik félnek sem.

Olyan helyzet azonban szerinte előállhat, mint Fukusimában, hogy a blokkok hosszú időre áramellátás nélkül maradnak, az üzemanyag pedig megolvad a reaktorokban. Ezt súlyos állapotnak nevezte, amely jelentős kibocsátással is jár.

Ha ez az eseménysor bekövetkezne, egy durván 30 kilométeres kör lehetne érintett az erőmű körül, innen ki kellene telepíteni a lakosságot, a katonaságot és valószínűleg a termények betakarítására vonatkozó korlátozásokat is el kellene elrendelni, akár a 30 kilométeres körön túl is.

„Ennek Magyarországra nem lenne hatása, ugyan egy radioaktivitást tartalmazó felhő megjelenhetne az ország felett, de ennek a dóziskövetelménye itthon elhanyagolható maradna” – tette hozzá.

Egy csernobili méretű katasztrófa azért sem következhet be szerinte, mert Ukrajnában már nem az érzékenyebb grafitmoderálású vízhűtéses reaktorok vannak, hanem vízhűtésű vízmoderálású, úgynevezett VVER-1000 reaktorok működnek, amelyeknek a harcban álló felektől érkező narratívák ellenére még egy nagyon kedvezőtlen balesete sem vezetne a csernobili kibocsátás sokszorosához.

Az is szerencsés, hogy a hatból már csak két reaktor működik, négy tartósan le van állítva. Ha ugyanis állnak a reaktorok, nem termelnek annyi hőt, ezért még ha ki is maradna a hűtés, kisebb probléma keletkezne. Hozzátette: az lenne a legjobb, ha ezt a kettőt is leállítanák, és az ukrán hatóságok visszavonnák vagy felfüggesztenék a blokkok üzemeltetési engedélyét.

Azt is elmondta, hogy a reaktorokat egy hermetikusan zárt beton védőépület veszi körül, melynek a külső héja 1,2 méter vastag vasbeton. Ez akár azt is kibírná, ha egy kisebb repülőgép ráesne, tehát ha egy löveg eltalálja, az sem vezetne katasztrófához.

„Ha elkezdenék szisztematikusan bombázni vagy bunkerrombolóval lőnék, akkor természetesen megsérülhetne az épület, de önmagában ez sem okozna kibocsátást, csak akkor, ha üzemzavarral is járna” – fogalmazott. Ez azonban nem valószínű, mivel az oroszok is inkább saját ellátásaik biztosítására használnák az erőművet.

„Ha egy találat fel is tudná nyitni valamelyik konténert, az szétszórhatna valamennyi radioaktív anyagot, de ennek csak nagyon lokális lehetne a hatása” – tette hozzá. Itt már régóta pihen az elhasznált fűtőanyag, nincsenek rövid felezésű izotópok, nem nagy energiájú a kibocsátás.

„Persze az más kérdés, hogy ha véglegesen eldől az atomerőmű sorsa, utolsó elkeseredésében mit csinálhat az, aki elvesztette felette az irányítást”

– jegyezte meg.

Korábban az ukránok arról adtak jelentést, hogy az erőműnél állomásozó orosz katonák lőszert és robbanóanyagokat is tárolnak az erőműben, és kínozzák az orosz szakembereket. Aszódi szerint fontos első lépés lehet a delegáció fogadása, hogy közelebbi képet kapjunk a reális helyzetről. Még ha felkészülten is várják a felek a szakembereket, a delegáció fogadása és vizsgálata hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen, ideálisan pedig megszűnjön bármilyen nukleáris baleset lehetősége a háború miatt Zaporizzsjában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk