/hirek/ezek-az-adatok-ebben-a-formaban-nagyjabol-semmire-sem-jok-zsiday-viktor-is-elmondta-velemenyet-a-kormany-oltasi-tablazatarol/
hirdetés

HÍREK

„Ezek az adatok ebben a formában nagyjából semmire sem jók” - Zsiday Viktor is elmondta véleményét a kormány oltási táblázatáról

A befektetési szakember szerint a számok ilyen fajta egymás mellé dobálása egyáltalán nem tudja megmutatni a vakcinák hatékonyságát.
hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, Gulyás Gergely múlt csütörtöki bejelentése után (miszerint a Sinopharm vakcina jobb, mint a Pfizer, de a legjobb a Szputnyik V), a kormány vasárnap bemutatott egy táblázatot a különböző oltások statisztikáiról. Ezen adatok alapján a legfontosabb számokban a keleti oltások valóban hatékonyabbak, mint a nyugatiak, de a számokat sokan kritizálták. Többek között elmondta róla véleményét Karikó Katalin, a Pfizer-BioNTech vakcinájának alapjaként szolgáló mRNS technológia egyik kidolgozója is.

Szkeptikusan áll a táblázat számaihoz Zsiday Viktor befektetési szakértő is, aki szerint a táblázat "teljesen alkalmatlan" arra, hogy bemutassa az oltások hatékonyságát.

Zsiday is úgy gondolja, hogy a számok nem szolgálnak másra, mint hogy bemutassák: a keleti vakcinák hatékonyabban a nyugatiaknál. Ugyanakkor szerinte „az adatok ebben a formában nagyjából semmire sem jók, sem ennek alátámasztására, sem cáfolására”.

Gondoljunk bele, hogy ha egy adott vakcinából 100 000 ember megkapta 1 éve mindkét oltását, és a mai napig megbetegszik 10, egy másik oltás esetén viszont csak egy hete kapták meg mindkét oltást, és megbetegszik 5, akkor állíthatjuk-e azt, hogy az 5 megbetegedést produkáló oltás hatékonyabb?

- teszi fel a kérdést, majd meg is válaszolja azt: „Nyilván nem, hiszen az első esetben egy év volt a megbetegedésre, a másodikban meg csak egy hét. Időarányosan tekintve, az első típusú oltással 0,2 ember betegedett meg hetente, míg a másodiknál 5. Így már egészen más a kép, nem?”.

hirdetés

Konklúziója szerint

a teljesen más időtáv és a teljesen más karakterisztikával rendelkező beoltottak miatt az adatok semmilyen összehasonlításra nem alkalmasak.

Hangsúlyozza, hogy „minden magyar érdeke, hogy tudjuk, hogy valójában mi mennyire működik, mert ezen is fog múlni, hogy el tudjuk-e kerülni az őszi-téli újabb hullámot (pláne hogy jönnek a mutánsok, amelyek mindent boríthatnak!)”.

Ha a sötétben tapogatózunk, akkor lehet hogy nem fogjuk tudni elkerülni az újabb hullámot

- állítja Zsiday Viktor.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk