?> /hirek/europa-tobb-orszagaban-is-lazitanak-a-szigoru-jarvanyugyi-intezkedeseken/ Európa több országában is lazítanak a szigorú járványügyi intézkedéseken | szmo.hu
hirdetés

HÍREK

Európa több országában is lazítanak a szigorú járványügyi intézkedéseken

Egyes országokban már a gazdaság újraindításán dolgoznak, van ahol kinyithatnak hamarosan az óvodák és iskolák egy része, és a szolgáltatások közül is egyre több lesz újra elérhető.

Link másolása

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, egyre több európai ország készül arra, hogy a koronavírus-járvány tetőzése után enyhítsen az eddigi szigorú intézkedéseken. A lakosság ellátása mellett a gazdaság újraindítását is tervezik.

A szlovén kormány már keddtől enyhítene az új koronavírus terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon,

Ljubljana megfelelő óvintézkedések közepette fokozatosan újraindítaná a gazdaságot.

Kinyitnának a gumiszervizek, autómosók, valamint az építőanyagot, háztartási gépeket és egyéb gépeket értékesítő áruházak. Ugyanakkor még két-három hétig érvényben maradnának a szigorú kijárási és utazási korlátozások.

Spanyolországban a kormány hétfőtől engedélyezte, hogy bizonyos munkahelyek ismét megnyíljanak, a gyárakban elkezdődhet a termelés, és az építkezések is folytatódhatnak.

hirdetés

A védekezés részeként tízmillió maszkot osztanak ki a tömegközlekedési csomópontokon, hogy a járművekre csak ilyenekben szálljanak fel a munkába indulók.

A miniszterelnök közölte, véget ért az ország "hibernációja", de a szigorú általános korlátozás nem. A diákok továbbra is távoktatásban tanulnak, ahol lehet, otthonról zajlik a munkavégzés, és nem enyhítenek a lakhely-elhagyási korlátozásokon sem. Országosan mintegy 2 millió munkavállaló tér vissza a munkába.

Ausztriában húsvét után kinyithatnak a kisebb, 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, a barkácsáruházak, autószerelő-műhelyek, autómosók, vasedény üzletek, zálogházak és a szabadtéri piacok, de csak 7.40-19 óra között. A bolttulajdonosok akár 3600 euró (1,3 millió forint) pénzbírságot is kaphatnak, ha sok vevőt engednek be egyszerre.

Május elsejétől minden üzlet kinyithat majd, a bevásárlóközpontok és a fodrászüzletek is. Április végén döntenek a szállodák és a vendéglátás megnyitásáról,

de a tömegrendezvények június végéig nem lesznek.

Csehországban már csütörtöktől kinyithattak a sporttal és szabadidős tevékenységgel kapcsolatos boltok és szolgáltatások, a hobbimarketek, a vaskereskedések, az építkezési kellékeket árusító üzletek. Az iskolák pedig leghamarabb május végén. A határok teljes körű újranyitása még nincs napirenden.

Norvégiában április 20-tól újra járhatnak óvodába a gyerekek, majd 27-től az általános iskolák alsó tagozatosai is.

A fodrászüzletek, a gyógytornászok és a pszichológusok

rendelői is fogadhatnak majd pácienseket. A határok még zárva maradnak és a külföldről hazatérőkre kéthetes karantén vár.

Dániában április 15-től

újranyitnák a bölcsődéket, óvodákat és az általános iskolák alsó öt tagozatát,

hogy tehermentesítsék a szülőket. De bizonyos korlátozások még hónapokig hatályban maradhatnak, május 10-ig a határok zárva maradnak. Ugyanígy az éttermek, bárok, kávézók, színházak és egyéb szórakozóhelyek, és továbbra sem szabad tíznél több embernek gyülekeznie a közterületeken. A tömegrendezvényeket augusztus végéig megtiltották.

Litvániában is lazítanák a szigorú intézkedéseket, hogy az élet fokozatosan visszatérhessen a rendes kerékvágásba. A kormány szerdán tervezi ismertetni négy pontos akciótervét és egy előzetes ütemtervet is.

Olaszországban április 14-től megnyitják a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket, de május 4-ig meghosszabbították az eddig érvényes összes többi járványügyi óvintézkedést és korlátozást. Május 4-től kezdődik meg a második fázis, amikor

a gazdaság bizonyos ágazatai újraindulhatnak.

Ennek részleteit egy 17 tagú egészségügyi-gazdasági munkacsoport dolgozza ki. Az iskolák akár szeptemberig zárva maradhatnak.

Németországban április 19-ig maradnak érvényben a kijárási és egyéb korlátozások. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői szerdán egyeztetnek arról, hogy miként alakítsák a szabályokat április 20-tól. Az ország vezető tudósai is arról értekeztek, hogy lazítások jöhetnek 19-e után, sőt, bizonyos konkrét, például

életkorra vonatkozó korlátozások feloldását javasolták. Az éttermek megnyitása is felmerült, bizonyos korlátozó intézkedések betartása mellett, illetve a maszk használatának kötelezővé tétele is.

Forrás: Index

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabayhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Karácsony nyelvvizsga-bizonyítványának megvizsgálását kéri az Oktatási Hivatal a Corvinustól

A főpolgármester 2004 és 2008 között dolgozott tanársegédként az egyetemen, ám a Magyar Nemzet szerint nem felelt meg az állás betöltéséhez szükséges feltételeknek.

Link másolása

hirdetés

Felkéri az Oktatási Hivatal (OH) a Corvinus Egyetemet Karácsony Gergely nyelvvizsga-bizonyítványának ügyének kivizsgálására - írja a Magyar Nemzet.

A lap azzal a kérdéssel kereste meg a hivatalt, hogy a főpolgármester hogyan dolgozhatott évekig tanársegédként a Corvinus Egyetemen C típusú nyelvvizsga, államilag elismert oklevél hiányában. Nyelvvizsgája ugyanis nincs, csak egy lektorátusi igazolása az angol nyelvtudásáról.

Karácsony 2000-ben végzett az ELTE-n szociológusként, és bár akkor még nem kellett nyelvvizsga a diplomaszerzéshez, de a lap szerint arra már nem jogosította fel őt, hogy tanársegédként állást vállaljon a felsőoktatásban, arra meg pláne nem, hogy később még adjunktusként is dolgozzon.

Mint írják, a Corvinus birokukba került doktori szabályzata szerint ugyanis abban az időben, amikor a politikus az egyetemen dolgozott, előírás volt a tanársegédi pozícióhoz a nyelvvizsga, az adjunktusi feladatok ellátásához pedig még egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is szükséges lett volna. Vagyis hivatalosan nem dolgozhatott volna az egyetemen.

Az OH tájékoztatása szerint a Corvinus egyetem mint munkáltató alkalmazta Karácsony Gergelyt abban az időben, ugyanakkor a nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján a hivatal hatósági ellenőrzést indíthat a felsőoktatási intézmény működése jogszerűségének a vizsgálatára.

Ezzel a jogával pedig most élni is fog az OH, mert hétfőn, azaz még a nap folyamán felveszi a kapcsolatot a Corvinus Egyetemmel és felkéri az ügy kivizsgálására.

Karácsony Gergely angoltudása az utóbbi pár hétben lett politikai téma, számos kormánypárti politikus kritizálta ezért az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltet. Fürjes Balázs szúrt oda neki először ezzel kapcsolatban, miután a főpolgármester az Economist nevű angol lapnak nyilatkozva alacsonynak és kövérnek nevezte Orbánt, és bár utána bocsánatot kért ezért, Fürjes Balázs államtitkár úgy fogalmazott: "Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél. Érdekes, hogy a sok különbség mellett ezt az egyet nem emelte ki az angol nyelvű lap: egyikük beszél angolul, a másik nem..."

hirdetés

Azóta Karácsony elismerte, hogy Orbán jobban beszél nála angolul, majd arról beszélt az Egyenes beszédben, hogy neki "hiperpasszív" angoltudása van, és megígérte azt is, hogy felfrissíti az ismereteit, megválasztása esetén pedig angol nyelvű, nemzetközi sajtótájékoztatót tart majd.

A Telexnek adott interjújában azt mondta, hogy az egyetemi lektorátusi nyelvvizsgáját 2000-ben szerezte meg az ELTE idegen nyelvi lektorátusán, akkoriban ez is elég volt a diploma megszerzéséhez. Szerinte 2004-ben nem kellett ennél komolyabb papír ahhoz, hogy tanársegéd lehessen a Corvinuson.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
HÍREK

Hatalmas cégvagyontól vált meg Mészáros Lőrinc volt felesége

Mészárosné Kelemen Beatrixnek így mostanra egyetlen komolyabb vállalatban maradt érdemi részesedése.

Link másolása

hirdetés

Eltűnt a legnagyobb, korábban családi tulajdonban lévő vállalkozások részvényesei közül Mészáros Lőrinc volt felesége, aki ezzel százmilliárdos cégvagyontól vált meg - írja a G7.

A százmilliárdos nagyságrendű állami megrendelésekkel megbízott építőipari cégeket összefogó Mészáros Építőipari Holding negyedét még tavaly vehette át exférje, májusban pedig már a család tőzsdén kívüli érdekeltségeinek nagy részét tulajdonló Talentis Group is kizárólag Mészáros Lőrinc kezében volt. Utóbbinak korábban a felét birtokolta Mészárosné Kelemen Beatrix.

A Talentis Group csak a napokban adta le a beszámolóját, amelyből kiderült, hogy "a céget is elérte a válás, igaz, később, mint az építőipari érdekeltségeket". Ezt a vállalatot ugyanis 2020 végén Mészárosék még ketten birtokolták fele-fele arányban, május 31-én azonban

Mészáros Lőrinc már egyedüli részvényesként döntött róla, hogy mi legyen a társaság 6,7 milliárdos nyereségének a sorsa.

Az viszont nem derül ki, hogy pontosan milyen formában kerültek ezek a cégek a felcsúti milliárdoshoz, volt felesége pedig kapott-e értük pénzt, és ha igen, mennyit.

Mészárosné Kelemen Beatrixnek így mostanra egyetlen komolyabb vállalatban maradt érdemi részesedése, a Life- és OzoneTV-t is működtető Media Vivantis Zrt-ben, amelyet már a kezdetektől egyedül birtokol.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szlávik János: „Biztos, hogy fog kelleni harmadik oltás”

Az infektológus beszélt arról is, miért fontos, hogy a második dózist is beadassák maguknak az emberek, illetve, hogy a várva várt hatmillió beoltottat nagyon nehéz lesz elérni.

Link másolása

hirdetés

A TV2 reggeli műsorának vendége volt hétfőn Szlávik János. Az infektológus az oltási hajlandóság kapcsán elmondta, most már nagyon nehéz lesz meggyőzni azokat, akik eddig nem akarták magukat beoltatni.

"Nagyon-nagyon nehéz lesz elérni a várva várt a hatmilliót, ami már egészen komoly teljesítmény lenne már Európához képest is"

- fogalmazott Szlávik, aki szerint még azért akadnak olyanok, akik megváltoztatják a véleményüket, akár azért, mert meg akarják magukat védeni, akár azért, mert egyszerűen csak a védettségi kártyára van szükségük.

Az infektológus azt is elmondta, hogy a mutánsok továbbra is azokat veszélyeztetik, akik nincsenek beoltva. A negyedik hullám viszont ennyi beoltottnál már olyan óriási nem lehet.

Szlávik szerint az ritka dolog, hogy azok is megfertőződjenek, akik már be vannak oltva, "hogyha véletlenül újrafertőződne, lehet, hogy észre se veszi. Jóval kevesebb eséllyel fertőz másokat."

Az infektológus beszélt arról is, miért nagyon fontos, hogy a második oltást is beadassák maguknak az emberek, hiszen vannak olyanok is, akik csak az első oltást vették fel. Ugyanakkor Szlávik szerint

hirdetés
"biztos, hogy fog kelleni harmadik oltás" is.

Hozzátette, arra egyelőre még nincsenek adatok és tudományos bizonyítékok, hogy ez mikor lesz szükséges, de szerinte kelleni fog a harmadik oltás is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem szabad elfelejteni azt, hogy más oltások fognak jönni, olyan mutánsok ellen is hatékony vakcinák, amelyekkel érdemes lesz majd a harmadik oltást is elvégezni.

Videó: A Szlávik Jánossal készült interjú

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK

Úgy tűnik, mégsem jön Vlagyimir Putyin a napokban Magyarországra

A külügyminisztérium legalábbis nem tud arról, hogy az orosz elnök Budapestre látogatna mostanában.

Link másolása

hirdetés

Mint szombaton megírtuk, a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a vasárnap kezdődött budapesti cselgáncs-világbajnokság miatt Magyarországra látogathat a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke, korábbi belügyminiszter is. A lap információi szerint a Nemzetközi Judószövetség elnöke, Marius L. Vizer hívta meg a világbajnokságra Putyint.

Az orosz elnököt a sportág nagy barátjának tartják, a 2017-es budapesti vb-n is ott volt a Papp László Budapest Sportarénában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette a meghívás tényét, de arról nem nyilatkozott, hogy az orosz elnök ellátogat-e Budapestre.

Az Index érdeklődésére azonban

hirdetés
a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem erősítette meg a látogatás tényét, azt közölték, hogy nem tudnak ilyen látogatásról.

A lap hozzáteszi, hogy Putyin látogatása azért lenne nagy diplomáciai dobás, mert az orosz elnök jövő héten, június 16-án először találkozik személyesen Joe Biden amerikai elnökkel, a két nagyhatalom kapcsolata pedig most messze nem kiegyensúlyozott. Ha pedig a Biden-találkozó előtt Putyin Orbán Viktorral egyeztetne, Magyarország biztosíthatná helyét a nagyhatalmi találkozó napirendjében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk