HÍREK

„Engem nem érdekelnek, alapítok egy céget Szlovákiában!” – de megoldás lehet ez a katából kiesőknek?

Sok külföldi cégalapításban utazó tanácsadócég pedig láthatóan aktivizálta magát. De mit mond a NAV arra, ha az életünket nem, csak a cégünket költöztetnénk külföldre?

Link másolása

„Engem nem érdekelnek, szeptembertől alapítok egy céget Szlovákiában!” – csattant fel egy grafikus barátom a kata-törvény elfogadását követő napokban egy baráti beszélgetés során. A hiper gyorsasággal levezényelt átalakítás értelmében szeptember után ő is kiesik a katából, hiszen grafikusként csak cégeknek számlázik.

A fenti mondata persze az adott helyzetben inkább tekinthető néhány sör után hirtelen felindulásból elkövetett érzelmi kirohanásnak, mint felelős tervezésnek, de nyilván nem ő volt az egyetlen, akiben megfogalmazódott a kérdés:

indíthatok céget és adózhatok egy másik országban, úgy, hogy közben Magyarországon élek és a bevételeim is innen származnak?

A rövid válasz a kérdésre, hogy legálisan biztosan nem. Számomra meglepő módon azonban nem az számít, hogy hol keletkeznek a bevételek.

Ahogy Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke elmondta, az adóhivatal azt veszi figyelembe, hogy hol van a vezetés helye, vagyis ahol a cég vezetője tevékenykedik fizikailag. Ebben az esetben azonban

a tényleges vezetési hely Magyarországon maradna, így itt telephely keletkezik, és ezzel együtt adófizetési kötelezettség is.

Ruszin Zsolt szerint a hatóság ezt például a cégvezető telefonjának cellainformáció alapján könnyen tudja ellenőrizni. Ha lebukunk, akkor pedig a be nem fizetett adó kétszeresét szabják ki büntetésként.

Az persze más kérdés, hogy mennyire ellenőrzi ezt a NAV.

A kata-törvény átalakítását követően a Facebook-üzenőfalamon megszaporodtak azon tanácsadócégek hirdetési, melyek a külföldi cégalapításhoz kínálnak segítséget. Így kíváncsi lettem arra, hogy ők mit mondanak az érdeklődőknek, mennyire legális az, ha valaki a fenti példa alapján, Magyarországról vezeti a külföldön alapított cégét?

Az egyik tanácsadócégnél például az érdeklődésemre azt mondták, szerintük az EU-n belül lehetetlen bizonyítani, hogy hol van a tényleges cégvezetés. Egy másik irodánál azt ugyan megerősítették, hogy az adóhatóság azt nézi, hol történik a döntéshozatal, de

szerintük ezt a valóságban „nem nagyon nézik”.

Volt, ahol azt is elmondták, egyre többen jelentkeznek úgy náluk, hogy a céggel együtt az életüket is elköltöztetnék az adott országba, körükben pedig az elmúlt időszakban Románia lett népszerű célpont.

Ez persze csak azoknak a „digitális nomádoknak” lehet megoldás, akik szellemi munkát végeznek otthonról, hiszen a home office üzemmódban mindegy, hogy valaki a csepeli panellakásából vagy a Hargitai-havasokban található kunyhójából küldi el a munkát a megrendelőnek.

Az persze már egy egészen más élethelyzet, amikor valaki nem csak a cégét, hanem az egész életét is költözteti egy másik országba. Aki viszont nem így tenne, csak a kedvezőbb adózás miatt alapítana céget külföldön, miközben a tevékenységét továbbra is itthonról végezné, az jobb ha tudja, hogy

ez a NAV szerint adóelkerülésnek számít.

Legalábbis az ügyintéző határozottan így fogalmazott, amikor a NAV ügyfélszolgálatán általában érdeklődtem a témáról.

Az azonban már most látszik, hogy a katások többsége valamilyen irányba el fog mozdulni. A Világgazdaság érdeklődésére ugyanis hétfőn azt közölte az adóhivatal, hogy eddig mindössze 4326 egyéni vállalkozó adta be a szükséges adatlapot annak érdekében, hogy az új kata alá tartozhasson szeptember 1-jétől. Ez a 450 ezer katásnak kevesebb mint egy százaléka.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk