SPORT

Elutasították Novak Djokovic vízumkérelmét, de egyelőre még nem toloncolták ki Ausztráliából

A határőrség nem találta meggyőzőnek azokat a papírokat, amelyekkel a szerb teniszező azt akarta igazolni, hogy miért nincs beoltva a koronavírus ellen.

Link másolása

Megtagadták Novak Djokovic vízumkérelmét Ausztráliában, ahonnan hamarosan kitoloncolhatják. Mint megírtuk, a világelső teniszező az ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett Melbourne-be, és bár a szervezőktől különengedélyt kapott az indulásra, az ausztrál kormány és a hatóságok ezt megakadályozták.

A szerb klasszis ugyanis - bár nem árulta el a hatóságok felszólítására sem - nagy valószínűség szerint nincs beoltva a koronavírus ellen, az Australian Open résztvevőitől viszont elvárják az oltottságot. A szervezők Djokovic "akut egészségügyi problémáira" hivatkozva adtak neki különengedélyt, ám a sportoló még nem tudott felmutatni olyan bizonyítékot, amely igazolná, hogy pontosan milyen egészségügyi okok miatt nem kaphatja meg az oltást. Ráadásul Ausztrália szigorú beutazási korlátozásai sem engedik meg, hogy Djokovic oltatlanul, orvosi felmentés hiányában lépjen be az országba.

A 20-szoros Grand Slam-győztes ottani idő szerint szerdán késő este érkezett repülővel Melbourne-be, ahol azonban a határőrök feltartóztatták. Egy reptéri szobába került, ahol sajtóbeszámolók szerint órákig egyedül kellett tartózkodnia, az ajtót őrök őrizték és senki nem mehetett be hozzá. Minderre azért volt szükség, mert ellenőrizték a vízumát, amelyet azonban nem találtak megfelelőnek.

A határőrség ugyanis nem találta meggyőzőnek azokat a papírokat, amelyekkel Djokovic azt akarta igazolni, hogy miért nincs beoltva.

A teniszezőt egyelőre nem toloncolták ki, a repülőtérről egy karanténhotelbe került, ahol menekülteket is elszállásolnak. Ügyvédei rögtön fellebbeztek annak érdekében, hogy a szerbet ne küldjék haza 24 órán belül. Az ügyben eljáró bíróság hétfőre halasztotta a döntést, így Djokovic valószínűleg még napokig vesztegelhet a karanténhotelben.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy nem kivételeznek az Australian Open címvédőjével, rá is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra.

"A szabály az szabály, főleg ha a beutazásról van szó. Senki sem áll ezen szabályok felett. A szigorú határszabályaink is hozzájárultak ahhoz, hogy Ausztráliában az egyik legalacsonyabb a koronavírus okozta halálozások száma. Továbbra is fegyelmezettek leszünk".

Djokovic apja még a vízum elutasítása előtt azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy "fogva tartják" a fiát. Szerinte ez nem csak Novak harca, hanem az egész világé. Hasonlóan felháborodva nyilatkozott a szerb elnök, Aleksandar Vučić is, aki szerinte Djokovic ellen "zaklatás" folyik, és kijelentette, hogy egész Szerbia a sportoló mellett áll.

A szerb klasszis egyik riválisa, Rafael Nadal is megszólalt az ügyben. Mint mondta, sajnálja, hogy Djokovicnak most ezen kell keresztülmennie, de ő is tisztában volt azzal, hogy mik az Australian Openen való részvételnek és az Ausztráliába való beutazásnak a feltételei.

Ha beoltatta volna magát, most nem lenne ilyen helyzetben, vagyis együtt kell élnie a döntése következményeivel - magyarázta a spanyol teniszező.

Szerinte érthető, hogy az ausztrálok felháborodtak azon, hogy Djokovic különengedélyt kapott az ausztrál tenisztornára, mert a lakosság nehéz időszakon ment keresztül a járvány miatti korlátozásokkal és veszteségekkel. Hangsúlyozta azt is, hogy ő támogatja az oltást, bízik az orvostudományban, és úgy véli, hogy ez az egyetlen fegyver a vírus terjedése ellen.

"Átestem a Covidon, kétszeresen is be vagyok oltva. Ha beoltatod magad, nem ütközöl problémákba, hogy játszhass itt [az Australian Openen - a szerk.], ez az egy dolog világos. A többiről nem akarok véleményt mondani, mert nem tudok mindent az ügyről. Az viszont egyértelmű számomra, hogy ha be vagy oltva, akkor nem csak az Australian Openen játszhatsz, hanem bárhol. Szerintem a világ eleget szenvedett már ahhoz, hogy ne tartsuk be a szabályokat"

- mondta.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság az első Grand Slam-torna az évben. Djokovic címvédőként indulhatna a versenyen, és jó esélye lenne arra, hogy ismét legyőzzön mindenkit. Erre készül Nadal is, aki legutóbb 2009-ben nyert Melbourne-ben, de ha Djokovic nem léphet pályára, jelentősen megnőhetnek az esélyei a győzelemre. A tét azért is nagy, mert a szerb és a spanyol klasszis is 20-20 Grand Slam-győzelemnél tart, ahogy a svájci legenda, Roger Federer is, ő azonban nem vesz részt az Austrialan Openen. Így Nadal és Djokovic nemcsak simán a tornagyőzelemért versenyezne, hanem azért is, hogy minden idők legjobb férfi teniszjátékosának mondhassa magát.

Forrás: BBC, Daily Mail


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SPORT
Előkerültek a Suhajda Szilárdról készült utolsó fotók
Price Márton Péter május 13-án találkozott Suhajda Szilárddal. Szerinte a hegymászó akkor „nagyon jó erőben” volt.

Link másolása

Előkerült az utolsó fotó, ami Suhajda Szilárdról készült a halála előtt, írja a Blikk. A hegymászó az útja során találkozott Price Márton Péterrel a Mount Everesten, akivel néhány közös fotót is készítettek.

Az Instagramra feltöltött fotók május 13-án készültek, vagyis tizenkét nappal Suhajda eltűnése előtt.

A 29 éves Price Márton Péter másnap legfiatalabb magyarként, oxigénpalackkal ért fel a Csomolungma csúcsára.

„Mentem felfelé, és nekem sok sikert kívánt a csúcsmászáshoz. Mondtam neki, hogy én is nagyon sok sikert kívánok neki, és akkor másszon, amikor mások is lesznek, annak ellenére, hogy serpa segítsége nélkül és oxigén nélkül mászik. Tényleg nagyon jó erőben volt” – mondta a Tényeknek a Londonban élő üzletember.

A Suhajda Szilárddal készült közös fotóit itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
Megható üzenetet küldött Suhajda Szilárd felesége a férjét gyászolóknak
Legindi Tímea mindenkinek megköszönte, hogy elment a kedd esti búcsúztatóra a Szemlőhegyi-barlanghoz.

Link másolása

Rövid posztban köszönte meg Suhajda Szilárd felesége mindenkinek, hogy elment a kedd esti nyilvános búcsúztatóra. Legindi Tímea azt írta:

„Köszönjük, hogy ott voltatok velünk tegnap. Sokat jelent, sokat jelentett. Nagyon is! Timi”

A hegymászónak május 25-én veszett nyoma nem sokkal a Mount Everest csúcsa alatt. A keresésére küldött mentőcsapat nem találta Suhajda Szilárdot, a serpák szerint a hegymászó biztosan életét vesztette a Hillary lépcső környékén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Előkerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everesten
Egy serpa szerint a felmelegedés és az olvadás miatt egyre több mászó testét „adja vissza” a hegy.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, a család kérésére nem hozzák le a Mount Everestről Suhajda Szilárd holttestét, aki a múlt héten, csúcstámadás közben vesztette életét a hegyen.

A 40 éves magyar hegymászóval együtt idén már összesen tizenheten tűntek el a legendás hegyen. Ez egyébként minden idők legtragikusabb száma, ilyen sok áldozata nem volt még a nepáli csúcsnak az év ezen szakaszában.

Suhajda, aki oxigénpalack nélkül mászott, minden jel szerint agyi ödéma és fagyási sérülések miatt veszítette életét. A Bors most arról ír, hogy ugyan holttestét mindeddig nem találták meg, de minden esély megvan rá, hogy később előkerüljön. A alapvetően zord időjárás ellenére ugyanis a hegyen évről évre enyhül az idő, ami a gleccserek olvadásával jár.

Egy helyi serpa szerint emiatt – ahogy fogalmazott – a hegy egyre több áldozatát „adja vissza”.

Azaz az olvadó jégtakaró miatt egyre több holttest kerül elő, a korábbi évekből is. A Föld legmagasabb hegye eddig több mint 300 áldozatot szedett, közülük kétszáz test még mindig a hó alatt fekszik. Ugyanakkor csak tavaly 10 újonnan előkerült holttestet hoztak le a hegyről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott felszerelését a Mount Everesten
A holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg. A kutatás az időjárási körülmények javulásával drónok bevetésével folytatódhat.

Link másolása

Hétfő reggelre virradóra serpák találták meg Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait - írja a Blikk, ahol a felszerelésről készült képeket is meg lehet tekinteni.

A dzsekit és a sátort 6500 méter magasan, valamivel a 2. tábor felett találták meg, a holmikra rábukkanó serpa szerint szinte biztos, hogy a magyar hegymászó felszerelését találták meg.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy Szilárd miért hagyta pont ezen a szinten a felszerelését, mivel erről a helyről nem szoktak egyből csúcstámadásra indulni a hegymászók.

A Suhajda Szilárd utáni kutatás még nem ért véget, drónokat terveznek felküldeni, amint javulni fognak az időjárási körülmények.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk