HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Elon Musk: „Eladok a Tesla részvényeiből, ha az ENSZ elmagyarázza, hogyan oldhatja meg 6 milliárd dollár az éhezést”

A Világélelmezési Program vezetője szerint a Tesla-vezér vagyonának töredéke is megoldhatja az éhínséget a világban, a multimilliárdos azonban bizonyítékot akar látni erre.

Link másolása

Mint azt mi is megírtuk, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ leggazdagabbjainak egy szűk csoportja is elegendő lenne ahhoz, hogy világszinten megoldja az éhezés problémáját. Név szerint említette Jeff Bezost és Elon Muskot, a világ két leggazdagabb emberét, akik szerinte akár a vagyonuk egy töredékével is megoldhatnák ezt a súlyos problémát.

„Hatmilliárd dollárral 42 millió embernek tudnának segíteni, akik egyébként garantáltan meg fognak halni. Ez nem olyan bonyolult”

- fogalmazott David Beasley.

A Tesla vezérigazgatójának, Musknak közel 289 milliárd dolláros magánvagyona van, így Beasley szerint ennek csak 2 százalékára lenne szükség.

A milliárdos a Twitteren reagált a kijelentésre. Egy kutató posztja alá kommentelt, aki emlékeztetett, hogy Elon Musk vagyonának 2 százaléka 6 milliárd dollár, az ENSZ Világélelmezési Programja pedig 8,4 milliárd dollárt gyűjtött 2020-ban. "Hogy lehetséges, hogy ez mégsem oldotta meg az éhezést a világban?" - tette fel a kérdést Dr. Eli David.

Musk erre azt írta:

"Ha a Világélelmezési Program elmagyarázza ebben a tweet-folyamban, hogy hogyan oldaná meg 6 milliárd dollár az éhezést a világban, azonnal eladok a Tesla-részvényekből és odaadom a pénzt. De ahhoz átlátható könyvelés kell, hogy a nyilvánosság pontosan láthassa, hogyan költik el a pénzt."

A válasz sem maradt el Beasley-től, aki szintén a Twitteren reagált. Először leszögezte, hogy a Világélelmezési Programnál biztosított az átláthatóság és a nyílt forráskódú könyvelés, sőt azt is felajánlotta a multimilliárdosnak, hogy csapata áttekintheti azt, és együttműködhet velük, hogy megbizonyosodhassanak erről. Majd elég közvetlenre vette a figurát, és előbb azt írta, hogy "bár ez nem olyan bonyolult, mint a Falcon Heavy (utalva Musk űrcége, a Space X által kifejlesztett rakétára - a szerk.), de túl nagy a tét ahhoz, hogy ne beszélgessünk róla". Ezután pedig belengette, hogy simán felülne a következő repülőgépre, hogy elutazzon Muskhoz, aki nyugodtan kidobhatja őt, ha nem tetszik neki, amit hall tőle.

"Hatmilliárd dollár nem fogja megoldani az éhezést a világban, de meg fogja akadályozni a geopolitikai instabilitást, a tömeges migrációt, és 42 millió embert ment meg, akik az éhezés szélére sodródtak. Megelőzhet egy példátlan válságot, amelyet a koronavírus, a konfliktusok és a klímaváltozás okozta válságok eredményeznek"

- fogalmazott a Világélelmezési Program vezetője.

Musk azonban nem hagyta, hogy Beasley-é legyen az utolsó szó ebben a vitában. Ismét azt kérte a vezetőtől, hogy "a Világélelmezési Program hozza nyilvánosságra a jelenlegi és tervezett kiadásait, hogy az emberek pontosak lássák, hová megy a pénz".

A tweet-folyamba egyébként sok más felhasználó is becsatlakozott, akik kíváncsian várják, hogy lesz-e még folytatása a vitának.

Forrás: Independent


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: