HÍREK

Karácsony Gergely: „Nem akarunk komp-ország lenni, ki akarunk kötni biztonságban a nyugati parton”

'Ha kell, odaláncoljuk magunkat, ha kell sátortábort építünk, de ez a terv nem fog így megvalósulni' - mondta Jámbor András a tüntetésen.

Link másolása

Mint arról mi is hírt adtunk, nagyszabású, de különleges járványügyi szabályok mellett megtartott tüntetést szervez e hét szombatra Jámbor András a Mérce korábbi főszerkesztője, a Szikra Mozgalom VIII-IX. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje a Fudan Egyetem budapesti kampusza elleni tiltakozásul.

Több ezren érkeztek a Kossuth térre, ahol a felszólalók közül az első Jámbor András, aki az esemény fő szervezője volt.

VIDEÓ: Beszédek a Fudan Egyetem elleni tüntetésen

Jámbor András volt az első felszólaló. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az esemény megszervezését. Elmondta, hogy sikerült "kicselezni" a kormányt, hogy összejöhessen a demonstráció.

"Én Józsefvárosból jövök, és olyan választókerületben indulok, amelynek része Ferencváros nagy része is. Aki itt él, az tudja, hogy nem a jövő, hanem a jelen a folyosók végén lévő vécé" - emlékeztetett arra, hogy a kerület egyik nagy problémája a lakhatás.

A Fudanról is beszélt, szerinte az a baj, hogy a 12 ezres magyar kollégiumi hely helyett kínai elitegyetemet akarnak építeni.

Megígérte, hogy megakadályozzák ezt a beruházást, ha kell odaláncolják magukat, vagy sátortábort építenek.

Jámbor úgy vélte, hogy hazudnak azoknak, akik azt mondják, Orbán vagy Gyurcsány a kérdés. "A kérdés az, hogy jövőre Robin Hoodként visszaszerezzük-e az Orbán oligarchái által elrabolt pénzt, hogy azt visszaforgassuk a köz javára".

"Az az álmunk, hogy egy kétgyerekes család is tudjon olyan lakásba költözni, amelyben elférnek" – mondta.

Beszéde végén felhangzott a korábban már sokszor hallott: "Orbán takarodj!". A műsorvezető meg is jegyezte: "De régen hallottuk".

Berecki Áron, a Hallgatói Szakszervezet közölte: "A Diákváros a miénk, a szabad lakhatás a miénk". Beszédében elmondta, hogy komoly gondot jelent a válság miatt a munkalehetőség, és súlyos a lakhatási válság is. Szerint a magyar kormány a magyarok generációit veri adósságba, és a magyar diákság helyett a csúcselitnek építenek egyetemet.

A lakhatási szervezetek nevében egy diák és egy hajléktalan szólalt fel. Gede Márton és Őze Sándor is a lakhatási problémákról beszélt, arról, hogy mennyire kiszolgáltatottak. Pedig a lakhatás alapvető emberi jog.

"Pusztító, hogy a lakhatásra adott támogatások közül az kapja a legtöbbet, aki amúgyis vagyonos"

- mondta Őze, mert szerinte a családosoknak adott lakhatási támogatások alapvetően nem a legszegényebbeknek szólnak. Követelik, hogy vonják vissza a bérlakások eladását és építsenek új bérlakásokat. "Lakhatást, demokráciát, jogállamot" - mondták a végén.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere először azt kérte, hogy mindenki emelje fel a kezét és tábláját, hogy elkészülhessen 2021 első szabad szelfije. A Fudan Egyetemről elmondta, hogy a kínai tervezethez képest a magyar kormány jóval nagyobb költségvetéssel számol. "Ezt mind el akarják tenni" - mondta. Ehhez pedig keleten találtak maguknak partnereket. Ezért áldozzák be a magyar diákságnak szánt városrészt. "Kedves Fidesz-szavazók, kedves KDNP-tömegbázis! Orbán ma szélsőjobboldali és a Felcsútnak szurkol - mondta Orbánról, aki kezdetben "liberális és ateista volt és az Újpestnek szurkolt" - üzente, hozzátéve: a kormánypárti szavazótábor Orbánt a pálfordulásaival együtt szereti. Miközben a parlamentben kommunistáznak, akkor Orbán olyan egyetemet tervez, ahol a kínai kommunista pártra kell felesküdni.

Az Országháznál 10-szer nagyobb lenne a kínai egyetem, és Kína a saját trójai falovát ráadásul magyar pénzből építi meg.

"Orbán Viktor minden képzeletet felülmúló vagyonnal a zsebében fog megbukni" - mondta Baranyi. De tudjuk, hogy ha erőt látnak, akkor meghátrálnak - közölte. Világos üzenetet kell küldeni, ezért azt kérte, hogy minél többen szavazzanak a kínai egyetemről szóló konzultációban, minél többen jelöljék be a négy nemet. Ezzel tudnak úgy üzenni, hogy azt Felcsúton is meghallják - zárta beszédét a polgármester.

Karácsony Gergely van egy kép, ami sok milliárd embernek az emlékezetében él. "Egy suta kamasz két szatyorral a kezében megállítja a világ egyik legerősebb hadseregét. És elkezdett beszélgetni a tankban ülő katonákkal. Ez a kép jut eszemben, amikor úgy érzem, hogy nincs elég erőm a folytatásra". De van kép arról is, hogy harminc éve diákok tiltakoztak - a mai fideszesek - a kínai erőszak ellen. Most pedig azért vagyunk itt, hogy azokért az értékekért álljunk ki, amikért annak idején tüntettek azok a fiatalok - erősítette meg. De ez a kép is beég majd, amit most lehet látni a téren - ígérte. A képen a fiú a fehér ingével a saját testével állítja meg a hatalmat. "Mi pontosan tudjuk, hogy miért állunk ki, de lesznek sokan, akik tesznek azért, hogy félreérthetővé tegyék ezt. Ezért pontosítani kell: Nem a kínai emberekért tüntetünk. Megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal" - mondta. Legkevésbé sem azok ellen a kínaiak ellen, akik itt élnek velünk - tette hozzá. Mi itt az egyetemekért szoktunk tüntetni - emlékeztetett, utalva a CEU és az SZFE melletti kiállásért. Amit akarunk, az a Diákváros, amit nem akarunk, az a kínai elitegyetem - mondta.

A kínai egyetemi projekt árából segíteni lehetne a szegényeket, de bőven ki lehetne fizetni Jakab büntetéseit.

De sokkal fontosabb, hogy az ország döntsön végre a saját sorsáról,

hogy a "politika végre a mi életünkről szóljon".

A Fudan-ügy a Fidesz végső és erkölcsi öngyilkossága

- közölte. Leleplezi, hogy minden szavuk hazugság, semmi sem szent nekik.

A kormány az uniós segítséget nem fogadja el, de eladósodik, ha orosz vagy kínai hitelről van szó - közölte. Majd arról beszélt, hogy vajon a Fudan Egyetemen azért majd lehet vörös csillag? - emlékezetve rá, hogy a vörös csillagot betiltották.

Most két budapesti polgármester áll ki a vidéki diákokért, hogy legyen nekik Diákvárosuk.

A Fudan-ügy mutatja meg, hogy nincs pusztítóbb, mint a hatalom, ami önmagáért van. A többség helyett a keveseket szolgálja, ami a magánérdeket szolgálja a közérdek helyett - említette Karácsony. Számára felfoghatatlan, hogy mi lett azokból a vidéki fiatalokból, akik Budapestre jöttek tanulni, és még Oxfordba is eljutottak - most öltönyös nagyemberek lettek, jachtoznak és a kínai elitegyetem számára adják oda a vidéki diákoknak szánt helyet.

Végül szólt a Fidesz-szavazókhoz is:

itt fogunk élni együtt, nincs másik hazánk. Biztos, hogy ti ezt akarjátok, az ég szerelmére? Arra kérünk, hogy legalább a Fudan-ügy miatt gondoljatok bele abba, hogy tényleg ezt akartátok? Nem lehet, hogy a politika most csak az egy százalékot képviseli? Gondoljátok át ezt!"

Az a célunk, hogy a kiváltságosok 1 százalékát leváltsuk a 99 százalék - ha úgy tetszik a Fidesz-szavazók - érdekében is. A hatalom embereinél is erősebb az emberek hatalma. Az országnak van miniszterelnöke és nem a miniszterelnöknek országa - mondta.

"Nem akarunk komp-ország lenni, ki akarunk kötni biztonságban a nyugati parton - üzente. A Fudan Egyetemmel kezdjük a hatalom visszaszerzését. Ezzel kezdjük Magyarország visszafoglalását" - ígérte. Ehhez szükség lesz a konzultációra, jön az előválasztás, és készülni kell és el kell menni szavazni majd 2022-ben - sorolta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azért kell a magánorvosokat belekényszeríteni az állami ellátásba, hogy ne avuljon el a tudásuk – jelentette ki az államtitkár
Takács Péter élő Facebook-videóban egyeztetett az orvosi kamarával.

Link másolása

Élő Facebook-videóban közvetítette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetést a kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról – számol be a Telex.

A két és fél órás megbeszélésen Takács többek között arról beszélt, nem cél az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat és foglalkozás-egészségügyi orvosokat is arra kötelezzék, hogy a továbbképzésük gyakorlati részét valamelyik állami kórházban teljesítsék.

A többi csak magánpraxisban dolgozó szakorvosnak viszont az ötévente kötelező továbbképzés részeként átlagosan havi 20 órát kell valamelyik állami egészségügyi intézményben gyakorlatot teljesíteniük. Az államtitkár elmondta: ezek természetesen átlagos időtartamok, ezeket nem havonta, hanem egyben is lehet teljesíteni.

Mint elmondta: eddig gyakran bírálták a kormányt, hogy a magánegészségügy felé tereli az orvosokat. Szerinte a továbbképzési rendszer most a privát szektor orvosainak bevonásával javítja az állami ellátás színvonalát és a betegbiztonságot.

Vannak ugyanis sajnos olyan, kis magánrendelőkben dolgozó orvosok, akik nagyon szűk szakmai területen mozognak, és a tudásuk közben elavul.

Takács elmondta: az orvosi „tudásamortizáció” megakadályozására tanulmányozták az európai példákat. Németországban például az alapellátási ügyeletbe bármilyen orvos, akár egy nőgyógyász vagy egy laboráns is. bekényszeríthető, míg az angolszász és skandináv modellben bizonyos mennyiségű esetszám akkreditált elvégzését írják elő.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint a továbbképzés ürügyén való kényszerítés helyett jobb lenne igazi motivációval elérni az állami szektor erősítését.

A MOK vezetői bírálták azt is, hogy az orvosoknak a munkáltató a teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti vagy 40 százalékkal növelheti a bérét. Emlékeztettek: 2020-ban a Karmelitában a miniszterelnökkel abban egyeztek meg: minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik, és ettől az elvtől nem akarnak eltérni.

Takács Péter szerint két év után be kellene látni, hogy bizonyos területeken nem működik a szocialista típusú, mindenkire egyformán érvényes béremelés, és ha van évi 350 milliárd forint a bérekre, akkor azt érdemes lenne a minőségi munka elismerésére fordítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Gyurcsány: „Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket” – A savanyúkáposzta okán posztolt a volt miniszterlnök
Életképek Szántódról a volt kormányfő interpretálásában.

Link másolása

Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, kissé expresszionista, valamelyest költői stílusban nyilvánult meg közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök legújabb bejegyzése egyszerű életképnek indul, csak később bizonytalanodunk el, hogy vajon most is szabadvers formájában akarta-e kifejezni magvas gondolatait, vagy szimplán csak érzékletesen írta le mindennapi benyomásait.

A bejegyzés központi eleme ezúttal egy átlagos férfi és a savanyúkáposzta esete.

„Ősz, hosszú hajú férfi, lófarkot visel. Amolyan bohém, pesti ember benyomását kelti. Borostás. Sovány, karakteres arca van, inkább zöld szemekkel.

A hűtőpult mellett áll. Savanyú káposztát keres, három különböző csomag van. Más termelő, más ár. Felveszi, nézi az árat, visszarakja. Nézi a következőt. Semmi gesztus, hétköznapi, talán érzelemmentes az arc. Végül egyiket se rakja bele a kosarába. Elengedte. Nem lesz káposzta mostanában az asztalon”

– írja a Mindennapok Ismeretlen Hőséről a volt kormányfő, majd tanulságfélét igyekszik levonni:

„Elrabolták az országot. Metszően fájó élelmiszerinflációt hoztak a fejünkre. Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket. Megöl bennünket a valóság. A semmi. Az élhetetlen élet. Kuszahaza. Lent szorít, fent csillagos ég.”

Közben arról is ír, hogy a hangosbemondónak folyamatosan vásárlásra kell buzdítania az embereket, állandóan a leárazásokat mondják be. „Te tetted!” – teszi hozzá, csak gyaníthatjuk, hogy Orbán Viktorra gondolva ezzel. Sorait pedig egy Szózat-átírással zárja:

„Aztán majd jönni fog, mert jönni kell. Egy jobb kor. Egy jobb élet. Volt már hasonló jajj, Vörösmarty jobban írta.

Drága a savanyú káposzta mostanában.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin legújabb háborús beszédén több orosz tábornok is elaludhatott
Az orosz elnök beszéde a szokásos panelekből épült fel: meg fogják nyerni a háborút, a Nyugat a hibás mindenért, az ukránok pedig a testvéreik.

Link másolása

Több orosz parancsnok is csukott szemmel hallgatta végig Vlagyimir Putyin legújabb háborús beszédét, írja a Metro. Az orosz elnök monológja alatt a Kreml fotósa több felvételt is készített a közönségről, melyeken jól láthatók az alvó, de legalábbis mélyen relaxáló tábornokok. Ezek közül az egyik felvételt a Twitterre is posztolta Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a fotóhoz azt írta, hogy a katonai vezetők „nagy érdeklődéssel és figyelemmel” hallgatták az elnök szavait.

Putyin védelmi vezetőkhöz intézett tévébeszédében továbbra is a Nyugatot vádolta azzal, hogy Oroszország meggyengítése és feldarabolása a célja a szövetségeseknek. Az orosz elnök annak ellenére „testvéri” népnek nevezte az ukránokat, hogy a február óta kezdődött invázió során több tízezer embert ölhettek meg az oroszok, és milliók hagyták el otthonaikat.

„Kétségtelenül tragédia, ami történik, de nem a mi politikánk eredménye” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, akinek nincs kétsége afelől, hogy a különleges katonai hadművelet során az oroszok el fogják érni céljaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy tanulniuk kell az Ukrajnában elkövetett hibákból. Egyúttal biztosította a hadsereget arról, hogy a pénz nem számít, és minden szükséges eszközt megkapnak a háború során. Putyin azt is bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek az első „Satan II” hiperszónikus rakétákkal.

Szergej Sojgu is a nyugati országokat vádolta a konfliktus elhúzódásával. A védelmi miniszter javaslatot tett a kötelező katonai szolgálat jelenlegi 18-27-ről 21-30 éves korra módosítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Varga Judit: „A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük”
Orbán Viktor az új intézkedést már szeptemberben említette.

Link másolása

Varga Judit igazságügy-miniszter rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán.

„A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük.”

Orbán Viktor még szeptemberben, a parlamentben beszélt arról, hogy decemberben a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25. évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet - emlékeztet az ATV.

A miniszterelnök később a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy ha a kormány elfogadja, akkor az szja-mentesség 30 éves korig él majd a gyermeket vállaló nők számára.

Herczeg Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke korábban az ATV egyik műsorában szkeptikusan vélekedett az intézkedésről, mivel szerinte amíg a munka világának szabályzói és maga a munka törvénykönyve nem fog garanciát adni a gyermeket vállaló családoknak, addig minden ilyen bejelentés „egy jó nagy propaganda”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk