HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán a kampányzárón: „Beütött a mennykő, és mindent megváltoztatott”

A miniszterelnök idén is Székesfehérváron tartotta a kampányzáróját.

Link másolása

Vasárnap rendezik Magyarországon a parlamenti választásokat. A pártok utolsó nagy kampányzáró rendezvényeiket tartják.

A Fidesz záró eseménye - ahogy 2018-ban is - Székesfehérváron volt, ahol Orbán Viktor mondott beszédet. A Városház tér megtelt a hallgatósággal, akiknek Tóth Gabi népviseletben, gitárkísérettel énekelte el a Himnuszt.

14.45

"Meg kell nyerni ezt a választás, hogy ne keveredjünk bele a háborúba". Végül megköszönte azt, hogy ennyien támogatták, segítették a munkájukat eddig.

"Még két nap van hátra, és aztán partraszállás"

- mondta Orbán. Három kemény nappal nyerhetünk magunknak négy biztonságos évet. Higgyék el, megéri. De el kell vinni mindenkit a választára - kérte.

"A munkát becsületesen elvégeztük, már csak az a feladat maradt, hogy győzzünk" - közölte a miniszterelnök.

"Hajrá Magyarország, Magyarország mindenek előtt" - zárta beszédét.

14.40

"Nem mindenki született aranykanállal a szájában. Bárki jöhetne távolabbról, aki át akarná venni a vezetést. Miért is ne jöhetne az Alföldről bárki, aki úgy gondolja, hogy átveheti az ország irányítását?" - mondta Orbán. De most a tapasztaltakra van szükség, ne most kísérletezzünk, hagyatkozzunk a kipróbált képviselőkre - kérte.

"A világnak elment az esze"

- közölte. A gyermekvédelmi népszavazás legalább olyan fontos szerinte, mint a parlamenti választás. Sose gondolta, hogy egyszer le kell írni, hogy az anya nő, az apa férfi. "De valahogy a barátaink elaludtak Nyugaton" - mondta. "Ott is furcsa divatként kezdődött ez, amivel nincs baj, amíg a felnőtteknek okoz kihívást" - vélekedett. De nem szabad megengedni, hogy egy vörös vonalat átlépjünk, nem engedhetjük meg, hogy a nevelést elvegyék tőlünk. Meg kell állítani a gender őrületet - mondta.

14.35

Orbán beszélt Ukrajnáról is. Ez nem a mi háborúnk, semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk - mondta. Nem küldhetünk katonát, fegyvert és nem engedhetjük, hogy fegyverszállítmányokat vigyenek át rajtunk. De a bajbajutottakon segítünk - közölte.

Szerinte mi nem egy "pocsék" ország vagyunk, ahogy Gyurcsány mondta, mi segítünk a nehéz helyzetbe került ukránoknak. Zelenszkij kapcsán elmondta, hogy most nagy bajban vannak. Azt mondta, hogy most nem hánytorgatjuk fel, hogy nem bántak túl jól az ott élő magyarokkal, mert most ennek nincs itt az ideje.

Szerinte most a gond az ellenzékkel van, akik megállapodtak az ukránokkal, és ha hatalomra kerülnének, akkor fegyvert fognak vinni nekik és az orosz gázszállítást leállítják.

Orbán úgy vélte, hogy ha az ukránoknak az segítene, akkor fizetnének kicsit többet a gázért és az olajért, de a baj az, hogy az orosz energia vezetékeken keresztül jön hozzánk.

14.25

Orbán Viktor érkezett a térre, ahol "Viktor, Viktor" köszöntéssel fogadták. Fehérvár a mi szerencsehozó talizmánunk - közölte. Elmondta, hogy Vargha Tamás megválasztása nagyon fontos, mert ha ő nyer, akkor a párt is nyer. Most nem egy kampányzárón vagyunk, hanem az utolsó lendület kezdete - vélekedett. 13 óránk lesz arra, hogy győzzünk - közölte.

"Az ellenfél is a mi számunkra kedvező, megbillent állapotban van"

- mondta. Jól állnak a csillagok, de a még rendelkezésre álló időt ki kell használni hozzá.

Tanuljunk 2002 leckéjéből - idézte fel az akkori eredményeket. Beszélt arról, hogy az ellenzék csal, ami nem újdonság szerinte, de ilyen mértékben még sosem tették - mondta. Már évek óta kampányolnak ellenük, miközben nekik kormányozniuk kellett. Ezért a kormánypártiak csak a Békementben álltak igazán össze. Itt mondták ki, hogy a legnagyobb fegyverük az összefogás, és csak egymásra számíthatnak. Akkor mondták ki, hogy harcolni fognak. Hiába Soros, Brüsszel, "ha mi összefogunk, a legvastagabb falon is átmegyünk" - közölte.

Visszatérhetünk a bukott múlthoz, vagy folytathatjuk, amit a 12 éve elkezdtünk - folytatta. Azt hitte, hogy elég elmondani, hogy mit vettek el "ők", "mi viszont ezt mind visszaadtuk és emelkedő pályára állítottuk az országot" - közölte Orbán, hozzátéve, hogy mennyi mindent tettek a határon túliakért is.

Azt hitte, hogy elég ezt elmondani, de "beütött e mennykő és mindent megváltoztatott". Más kérdések vannak most, mint a háború előtt. Ha azt tesszük, amit az ellenzék akar, akkor tönkretesszük magunkat. És az ukránok se akarják megmondani nekünk, hogy mi mit tegyünk, vagy hogyan segítsünk nekik. Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból - ismételte meg.

Mikor háború és gazdasági válság van, akkor a nyugalom, kiszámíthatóság aranyat ér - mondta.

14.10

Cser-Palkovics András, a város polgármestere megköszönte a sok segítséget, amit a kormánytól kapott Székesfehérvár. Mint mondta, már hagyománynak számít, hogy a miniszterelnök itt tartja a kampányzáró eseményét. Magyarország hajójának előre kell haladnia - mondta, mert szerinte az ellenzék hatfelé húzná az országot. Szerinte Székesfehérvárnak olyan kormányra és olyan országgyűlési képviselőkre van szüksége, akik garanciát jelentenek arra, hogy a tervezett beruházások is elkészülnek. Erre pedig Orbán Viktor és Vargha Tamás újraválasztása jelenti garanciát - mondta.

Törő Gábor fideszes képviselőjelöltje arról beszélt, hogy már ősszel elkezdődött a kampány, az ellenzék előválasztásával.

Vargha Tamás, a Fidesz-KDNP székesfehérvári képviselőjelöltje szerint most nagyobb a tét, mint 2018-ban. A politikus felsorolta, hogy az elmúlt időszakban milyen fejlesztések voltak a városban.

VIDEÓ: Orbán Viktor beszéde


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: