HÍREK

Diákok tüntettek Budapesten, változásokat követelnek az oktatásban

A fiatalok azt üzenik: küzdenek, kiállnak a tanárokért, az oktatás változásáért, a jövő diákjaiért, az akciókkal nem állnak le.

Link másolása

Péntek délután 4 óra után megkezdődött a diákok által szervezett tüntetés Budapesten. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar oktatás helyzetére. A Bazilika előtt folyamatosan nőtt a tömeg, a tér lassan megtelt, majd elindultak a Belügyminisztériumhoz, majd a Fővám térre. Fél hat körül már több ezren vonultak, a menet eleje elért a minisztáriumhoz, de a vége a távolban látható csak.

ÉLŐ: A tüntetésről

A tömeg "szabad ország, szabad oktatást" kiáltással mutatta meg, hogy a mekkora ereje van a hangjának. A tüntetők többek között azt is skandálják: "a tanárainkat fizessétek ki", "nincs pénz, nincs tanítás", "nincs tanár, nincs jövő". Sokan kockás ingben érkeztek, vagy kockás zászlót lengetnek.

A részt vevők eleje este 6 körül ért a Szabadság híd pesti hídfőjénél a Fővám térre, míg a tömeg vége még úton volt. Ezért közös énekléssel és skandálással töltötték ki a váarkozás idejét a szervezők.

A felszólaló fiatalok bejelentették, hogy virrasztást szerveznek vasárnap estére.

A diákok után Molnár Áron NoÁr színész-aktivista beszélt, többek között arról, hogy „ha akartok tenni, akkor szerveződjetek mozgalmakba, kis csapatokba, legyenek céljaitok, stratégiátok!” Úgy vélte, hogy ez a generáció a jövő, ez a generáció maga a változás.

Havas-Kovács Dominika fiatal magyar-latin szakos tanárnő arról beszélt, hogy szülei féltették a pályától, de ő kitartott amellett, hogy tanítani szeretne. Emlékeztetett, hogy a pedagógusokat nem a hosszú nyári szünet motiválja. Ők egy hivatást választottak, de hivatástudatból nem lehet gázszámlát fizetni. Három sürgős változásra lenne szükség szerinte az oktatásban: pénz kellene a közoktatásban dolgozóknak, csökkenteni kéne a munkaterheket, és hogy kiálljanak magukért a pedagógusok.

Közben egy hatalmas, már jelképpé vált kockás zászlót is kifüggesztettek a Szabadság hídra.

Egy diák, Franta Ákos elmondta, hogy ő maga is érzi a saját bőrén a gondokat. A drága és rossz menzát, az omladozó falakat. Élhetőbb körlémények kellenének és hogy ne a szülőknek kelljen finanszírozni a helyzet javítását. Végül közölte: „A kockás az új szexi ”.

Tóth András roma származású diák elmondta, hogy „Évek óta próbálok leérettségizni, de a kormány nem támogat engem, mint hátrányos helyzetű fiatalt”.

Végül Strbka Anna végzős gimnazista beszélt arról, hogy szerinte a tömegben van az erő. Felsorolta a négy követelésüket is: megoldást a tanárhiányra, tanítható mennyiségű és minőségű tananyagot, élhetőbb körülményeket, figyelmet az oktatásra. Úgy vélte, hogy a tét a gyereeik jövője is. A tanároknak pedig azt üzente, hogy mögöttük állnak.

Az utolsó programként felvonultak „a magyar oktatás rabjai”, egy-egy diák jelképezte a bért, az elavult tananyagot, az autonómia hiánya és az elhanyagolt épületek, a leszakadó plafonok.

A rendezvény végén a Diákok a tanárokért aktivistái megígérték, hogy az akciójukat folytatják.

A tömegben több politikus is feltűnt, ott van például Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Jámbor András és Tordai Bence is.

Mint arról mi is hírt adtunk, tanévnyitó tüntetést szerveztek a diákok szeptember 2-ra, Budapest belvárosában, a Bazilika elé. Az esemény délután 4 órakor kezdődik.

Az esemény leírásában a diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak és felelős állampolgároknak üzentek. Mint írják:

"Az oktatásban eltöltött éveink lehetővé tették, hogy első kézből éljük át a rendszer összeomlását, míg a felelősök ölbe tett kézzel, díszpáholyból szemlélték azt.

Bőrünkön tapasztaljuk:

• A kormány tanárainkhoz való méltatlan viszonyulását,

• a diákokra egyre súlyosabban nehezedő tantervi elvárásokat,

• az épületek és azok körülményeinek olykor kritikán aluli állapotát,

• és nem utolsó sorban az oktatásra jutó (kormányzati) figyelem, szakmai párbeszéd és egyeztetés teljes hiányát.

Ezen okokból kifolyólag álltunk a pedagógusok mellé szolidaritási menettel március 16-án, és ezért folytatjuk a küzdelmet továbbra is. Javulás továbbra sem történt, így kérünk minden felelős állampolgárt, hogy álljon ki magáért, a gyerekeiért, és a jövőért!"

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az oktatás nemzeti ügy.

A diákok négy pontot is megfogalmaztak:

• Megoldást a tanárhiányra!

• Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!

• Élhetőbb körülményeket az iskolákban!

• Figyelmet az oktatásra!

A tüntetők menete a terv szerint a Bazilikától indul, majd a Belügyminisztérium felé halad tovább a Fővám térre.

Fotók: Gyülekező a Bazilikánál

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk