hirdetés

HÍREK

Ellátási problémák miatt nem tud annyi vakcinát gyártani a Pfizer, mint amennyit várnának tőlük

Az Egyesült Államok rendelt be újabb 100 millió adagot, ám problémák adódtak a mennyiséggel.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. december 17.

hirdetés

Ellátási problémák merültek fel a Pfizer gyógyszergyártó cégnél, az Egyesült Államok kormánya kész lenne a védelmi termelési törvényt is bevezetni az érdekükben - írja a CNN.

A Trump-kormány újabb 100 milliót rendelt a Pfizer és a BioNtech koronavírus-vakcinájából, azonban úgy fest, hogy nehézségekbe ütközik ennek teljesítése. Az újabb 100 millió adagot 2021 április és június között kívánják felhasználni, ám az ezzel kapcsolatos tárgyalások nem haladnak túl fényesen. Azt a Trump-kormány és a gyártó cég is megerősítette, hogy valóban tárgyalnak az újabb adagról, ám problémák merültek fel, a konkrét okokat egyelőre homály fedi. Alex Azar, az emberi erőforrások és az egészségügyi tárca vezetője azt nyilatkozta szerdán, hogy

a tárgyalások azért rekedtek meg, mivel a Pfizer ellátási gondokkal küzd, ezért kérdéses az újabb 100 millió adag vakcina sorsa.

A tárcavezető elmondta, hogy a kormányzat minden segítséget felajánlott a cégnek, hogy elősegítsék a vakcina előállítását, és ismét kilátásba helyezték a védelmi termelési törvény (defense production act) hatályba helyezését. Ennek értelmében széleskörű felhatalmazást kap a kormányzat bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére a vészhelyzet miatt.

Ezzel próbálnának segíteni abban, hogy a Pfizer könnyebben hozzájusson egyes nyersanyagokhoz. Azar az interjúban azonban elmondta, hogy

hirdetés

a Pfizer meglehetősen titkosan kezeli a vakcina gyártását, nem adott ki információt a kormánynak arról, hogy milyen nyersanyag ellátása akadozik, és a tárcavezető szerint, amíg nem tudják ezt pontosan megmondani, addig a kormány keze meg van kötve.

Az Egyesült Államokban hétfőn kezdték meg az oltást a szóban forgó vakcinával, első körben 2,9 millió ember - elsősorban a frontvonalban dolgozó kapta meg.

Az Európai Unióban december 23-án hagyhatják jóvá a Pfizer és a BioNTech vakcináját - jelentette be hétfőn Margatítisz Szkínasz, az Európai Bizottság elnöke.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk