HÍREK

Elkezdték elzárni az oroszok a gázcsapokat, mi még ezt a fűtési szezont biztosan kihúzzuk

Új történelmi csúcsot ért el a gáz ára a holland tőzsdén, ami azt jelenti, hogy a Gazprom elkezdte visszafogni a gázszállítást és ez még csak a kezdet.

Link másolása

Bár még reggel azt jelentette be a Gazprom, hogy nem tervezi elzárni az európai gázcsapot, a számok nem ezt mutatják. A holland tőzsdén rekordárat, 193 eurót ért el a nyersanyag. Ez úgy jött ki, hogy az orosz állami holding mára csak 20 százaléknyi szállítási kapacitást foglalt le a Jamál-Európa gázvezetéken és az árak gyakorlatilag elszálltak az egekbe.

Ennek fényében felmerül a kérdés, hogy lesz-e fűtés, lesz-e ipari termelés, lesz-e valahol drágulás. Török Lajossal, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjével értékeltük a helyzetet.

- Eddig még azért azt lehetett olvasni, hogy érkezik a gáz, megnyugodhattunk, ez a szám viszont aggodalomra ad okot...

- Nyilván, ez az eszkalálódása a konfliktusnak és egyértelműen negatív fejlemény.

Ez egy kettős fegyver Oroszország kezében, hiszen részben persze Európát is nehéz helyzetbe hozzák. De azzal talán, hogy a fűtési szezon vége felé közeledünk, talán nem lesz olyan negatív a hatása, mint ha mondjuk a tél elején jön egy ilyen döntés.

Ugyanakkor ez az utolsó bevételi forrás, amelyet külföldről kaptak, is megszűnik Oroszország számára.

Az árak tekintetében a 193 euró volt a csúcs reggel, azóta azért volt egy kis korrekció, most már 168 euróért kereskedik, de akkor is 50 százalékos emelkedést mutat. Ez alap esetben azt is jelenti, hogy a rezsiköltségeknek ennyivel kellene emelkedni Magyarországon ugye van egy államilag támogatott rendszer, úgyhogy itt nem kell számítani jelentős áremelkedésre.

A lakossági fogyasztók tehát nagy eséllyel nem fognak ebből érezni semmit, de aki például nem esik bele a rezsicsökkentésbe, annak teljes árat kell fizetni és az bizony megemelkedett költséget jelent, ami újabb inflációs nyomáspont is lehet.

- Az ipari termelés lehet akkor ennek leginkább kitéve. Kiket érinthet pontosan az áremelkedés?

- Leginkább azok az iparágak sínylik meg ezt, amelyek nagyon gázkitettek. Mondjuk lehet a műtrágyázásra gondolni, de a kőolaj-finomítás is jelentős gázfelhasználással jár. Olyan 30 és 50 százalék közöttire tehető ezeknek az ágazatoknak a költsége, és ez a termékeikben biztosan vissza fog köszönni. Ezt nyilván közvetlenül a lakosság nem, de közvetetten biztosan meg fogja érezni.

- Tavaly április közepéig tartott a fűtési szezon, ami azért még relatív sok idő, ha idén is marad ez a dátum. Kell-e félnünk attól, hogy esetleg nem lesz fűtés?

- A magyar tározók azért nagyon jó helyzetben vannak. Innentől kezdve,

ha a következő fűtési szezon megkezdéséig nem érkezne orosz gáz, akkor sem lenne különösebb fennakadás.

Ezt a mostani fűtési szezont is a jelenlegi tározóból biztosan tudnánk fedezni. Nyilván az ipari termelés az egy nehezebb kérdés lesz, az inkább Nyugat-Európában lehet probléma. Magyarországon is lehet kisebb fennakadás. Azt ugye tudjuk, hogy az elektromos áramtermeléshez is használnak gázt, ez főként Németországra igaz. Ilyen szempontból ezek lehetnek kockázatok. Nálunk a költségvetést terheli az árstop is.

- Ha már árstop, akkor esetleg kell-e attól tartanunk, hogy emelkedni fog az üzemanyag-ár? Van valamilyen átfedés?

- Igen, a kőolaj-finomításhoz is gázt égetnek el, így lehet ott is drágulás, természetesen. Jelenleg mindkét itthon kapható üzemanyag védve van az árstoppal mind a kiskereskedelmi, mind a nagykereskedelmi ár is. Ez azt jelenti, hogy mindkét szinten egységesen maximum 480 forintért lehet csak kereskedni itthon a benzinnel és a gázolajjal. Ez a MOL-nak okozhat jelentős veszteséget a következő időszakban. Nyilván ők ezt részben visszanyerik az által, hogy van gáztermelői tevékenységük is, de így is jelentősen elmaradt profitot jelentene.

-Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozta azt még délelőtt, hogyha nem lesz fűtés, és nem fog működni az ipar sem, akkor nem lesznek munkahelyek. Ez azt jelenti, hogy félnünk kellene? 

- A pánik sosem segít, de természetesen érdemes energiahatékonynak lenni. Rövidtávon a külügyminiszter kijelentését nem érzem reálisnak, de hosszú távon igen, lehetnek hatásai az oroszok döntésének. Az idő viszont mellettünk dolgozhat, lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodni az energiakorszerűsítésen az ingatlanok tekintetében. A kérdés továbbra is az, hogy honnan, milyen gyorsan és mennyi LNG-gáz tud megérkezni Európába. Az Egyesült Államok igyekszik minél több forrást átcsoportosítani. A kérdés, hogy a katari kikötőkből, illetve a líbiai kikötőkből mekkora mennyiségű gázt tudunk importálni. Azt gondolom, hogy lakossági szinten megoldott lesz az energiaellátás, az a legnagyobb kockázat, hogy azt milyen áron fogjuk tudni megtenni.

- A drámai gázár-emelkedést Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vizionálta, hogy a németek leállítják az Északi Áramlat 2 engedélyezését és lám, ma már be is jelentették a mögötte álló cégnek a csődjét és jött is a drágulás...

- Sajnos ezt most már el kell felejteni. Rövid távon mindenképpen és középtávon is. Az üzemeltető cég csődje szó szerint olaj a tűzre. Hatalmas a konfliktus az Európai Unió és Oroszország között. Ilyen előzmények után, pláne, ha a jelenlegi orosz rezsim marad hatalmon, borítékolható, hogy az Északi Áramlat 2-ből semmi sem lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk