/hirek/eletszerunek-es-hitelesnek-bizonyultak-a-donath-laszloval-kapcsolatos-zaklatasi-vadak-az-evangelikus-egyhaz-szerint/
hirdetés

HÍREK

Életszerűnek és hitelesnek bizonyultak a Donáth Lászlóval kapcsolatos zaklatási vádak az Evangélikus Egyház szerint

Jelzőrendszert állítanak fel, hogy ne történhessen többé ilyen.
hirdetés

A Magyar Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének vezetése állásfoglalást adott ki Donáth László ügyében, amelyben az ügyészség aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és emberi méltóságot sértő szeméremsértés gyanújával nyomoz.

Donáthot a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egy takarítónője jelentette fel, mert állítása szerint a vezető bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt.

A friss közlemény szerint az egyházi vezetés maga is megkísérelte feltárni az ügyet, miután 2019 őszén a feljelentést tett nőn kívül többen is megkeresték őket panaszaikkal. Azt írják, a szakemberek bevonásával tartott beszélgetéseken számukra hitelesnek, életszerűnek tűntek azok a beszámolók, amelyekben az érintettek azt állították, a lelkész és egykori MSZP-s politikus Donáth László bántóan, zaklatóan, számukra elfogadhatatlan módon bánt velük.

Az egyházkerület vezetői megkeresték Donáth Lászlót, és rákérdeztek az állítások valóságtartalmára, de mint írják: „kitérő, illetve a panaszokban megfogalmazottakat elhárító válaszokat” kaptak.

„Számunkra ez csalódást okozott, lelkész testvérünk több évtizedes gyülekezetépítő és diakóniai szolgálata, teológiai felkészültsége, társadalmi ügyekben tanúsított kiállása elegendő morális hátteret adhatna a szembenézésre és a bűnbánatra. Szembenézésre olyan tettekkel is, amelyek az elszenvedők számára más tartalmúak, mint amit korábban ő maga tulajdonított azoknak” - írják az állásfoglalásban.

hirdetés

Ugyanakkor elhatárolódtak azoktól a „keresztényietlen és immorális sajtómegnyilatkozásoktól, amelyek a politikai kampányok méltatlan eszközeivel igyekezetek kihasználni mások fájdalmát, rágalmazásokkal sértve ezzel Donáth László családját is”.

Az ügy kapcsán levont tanulságok alapján jelzőrendszert alakítanak ki, létrehozva egy olyan támogató szolgálatot, amelyben egyházi és világi szakemberekhez fordulhatnak azok, akiket ilyen bántalom ér.

Donáth László időközben nyugdíjba vonult, a gyülekezet presbitériuma és ő is élni kívánt azzal a joggal, hogy további 2 évig aktív lelkészként szolgáljon, az egyházkerület püspöke ehhez ezek után nem járult hozzá.

A Hvg megkereste a Fővárosi Főügyészséget, akik közölték, hogy a hivatalos nyomozás még nem ért véget az ügyben, viszont 2021 folyamán ki kell derülnie, hogyan folytatódik az eljárás, vádat emelnek-e Donáth ellen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk