/hirek/elerte-europat-a-kaliforniai-erdotuzek-fustje/
hirdetés

HÍREK

Elérte Európát a kaliforniai erdőtüzek füstje

A műholdképen is megjelentek a füstsávok. De az Időkép egyik csehországi webkamerája is rögzítette a jelenséget.
hirdetés

Az USA nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltött erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó jet streamnek (futóáramlás) köszönhetően már Európába is eljutott - írja az Időkép.

Jól kivehetően füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor Európa műholdképén.

A kontienest a Batikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok (a németországi LIDAR mérések szerint) nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el.

A NOAA RAP modelljének szombat reggelre vonatkozó előrejelzésén is látható hogyan terjed az erdőtüzek füstje kisebb-nagyobb koncentrációban kelet felé, Európa irányába.

A műholdfelvételeken túl a légkörben lévő füst általunk is észlelhető jellegzetes jelei a színesebbé váló napkelték és napnyugták, amit a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okoz.

hirdetés

Füstsávok az Időkép csehországi Kladnoban lévő webkameráján is megjelentek:

A NOAA előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is, így várhatóan hazánkban is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk