HÍREK

Eldőlt: Karácsony Gergely visszalép Márki-Zay Péter javára az előválasztáson

Márki-Zay maradt az egyedüli kihívója Dobrev Klárának, a főpolgármester a támogatására kér mindenkit.

Link másolása

Pénteken 11 órára a budapesti Kossuth térre közös sajtótájékoztatót hirdetett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás második és harmadik helyezettje. A sajtótájékoztató nagy érdeklődés mellett vette kezdetét, sokan jelentek meg a téren.

A tájékoztató első felében Karácsony Gergely elmondta:

némi mérlegelés után, de befejezi miniszterelnöki kampányát, és minden támogatóját arra kéri, támogassák Márki-Zay Pétert.

A főpolgármester innentől Márki-Zay méltatásába kezdett. Elmondta, bár "barátjával" akadnak köztük vitás kérdések, de ő bízik a hódmezővásárhelyi polgármesterben, aki ismeri a vidék és az önkormányzatok problémáit. Karácsony szerint a választás tétje nem az a fideszes hazugság, ami szerint Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor harca zajlik, hanem egy más Magyarország felépítése. Szerinte egyesíteni kell az országot, egy másik hazát kell építeni, ami az elmúlt 30 év minden hibáját átlépi.

Karácsony Gergely szerint Márki-Zay az, aki képes összefogni a választókat "balközéptől jobbközépig". Szerinte Magyarországnak ma

nem tőrőlmetszett politikusokra, hanem államférfiakra és államnőkre van szüksége.

Ezután az állva maradt jelölt, Márki-Zay Péter arról beszélt, nagyon hálás és tiszteli Karácsony Gergelyt, amiért meghozta ezt az "államfői döntést". Szerinte a tét, hogy lesz-e európai Magyarország vagy egy korrupt, keleti diktatúra szintjére süllyedünk. Szerinte az egyetlen helyes döntés, hogy a jobb és baloldali érdekeket képviselve előreléptek, és szövetségben folytatják tovább a főpolgármesterrel.

Márki-Zay Péter is dicsérte politikai szövetségesét, szerinte Karácsony Gergely nem tartozik a politikai árulók közé, mai döntése pedig "államférfiúi" volt. Hozzátette:

tisztelete jeléül ő is belép Karácsony 99 Mozgalmába.

Márki-Zay szerint Karácsony Gergely bebizonyította, hogy nem elvtelen politikus, az előzetes pletykákkal ellentétben nem állt össze a DK-val. A hódmezővásárhelyi polgármester dicsérte Dobrev Klára teljesítményét is, kiemelve, hogy a DK miniszterelnök-jelöltje bebizonyította, hogy a nőknek is van helye a politikában. Ugyanakkor szerinte Dobrev és Gyurcsány Ferenc is tudja, hogy velük nem lehet leváltani Orbán Viktort. Szerinte ő maga az egyetlen ellenzéki jelölt, aki képes a kiábrándult fideszes szavazatokat is begyűjteni.

Márki-Zay Péter ezután gúnyolódott a Fidesz kampányán: szerinte a kormánypárt kidobhatja sokszázmilliós kampányát, amit arra húztak fel, hogy kizárólag Gyurcsány Ferenc jelöltje nyerhet az előválasztáson. Utalt arra is, hogy három és fél évvel ezelőtt már megtörtént a "csoda", amikor minden előzetes jel ellenére elnyerte a hódmezővásárhelyi polgármesteri széket. Jelenlegi helyzetéről úgy vélekedett:

egy, a Fidesznek lenyelhetetlen, kiköphetetlen jelölttel le fogjuk váltani Orbánt.

Az állva maradt miniszterelnök-jelölt arra kérte az MSZP-t, a Párbeszédet, az LMP-t, de még a Jobbikot és a Demokratikus Koalíciót is, hogy őt támogassák Dobrev Klára helyett, aki „a Fidesz számára a legkényelmesebb jelölt lenne”. Márki-Zay szerint a következő hetekben Karácsonyhoz hasonlóan sokan állnak majd mögé, ugyanakkor sok támadásra is számít a kormánymédia részéről. Szerinte miniszterelnök-jelöltnek lenni ma nem kényelmes pozíció, a "vágóhídra megy", aki vállalja. Mint mondta, jobbközép emberként tart attól is, hogy sok baloldalinak is szálka lesz a szemében, ezért azon lesz, hogy mindenkit meggyőzzön arról, hogy ő tud hitelesen képviselni egy széles réteget.

Beszédét azzal fejezte be, hogy onnan, ahova Orbán Viktor kormányozta az országot, a kijárat nem jobbra vagy balra van, hanem csakis felfelé.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.

Link másolása
KÖVESS MINKET: