?> /hirek/el-lehet-kapni-ujra-a-koronavirust-azsiaban-no-az-ujrafertozottek-szama/ El lehet kapni újra a koronavírust? Ázsiában nő az újrafertőzöttek száma | szmo.hu
hirdetés

HÍREK

El lehet kapni újra a koronavírust? Ázsiában nő az újrafertőzöttek száma

Dél-Koreában és Kínában egyre több az újrafertőződés. A tudósok egyelőre csak találgatnak, hogy mi történik.

Link másolása

hirdetés

163 korábban már gyógyult koronavírusos beteg újra pozitív tesztet produkált Dél-Koreában, az ország járványügyi központja (KCDC) értetlenül áll a jelenség előtt. Ugyanez történik Kínában is, bár itt hivatalos adatot még nem közöltek az újrafertőzöttekről, írja a CNN. Ezek alapján joggal merül fel a kérdés: el lehet-e kapni újra a koronavírust?

Dél-Koreában egyelőre alacsony az újrafertőzöttek aránya: a már felgyógyult 7829 ember közül csupán 2,1% tesztje lett ismét pozitív, jelentette be a KCDC pénteken. Ellenben az nem derül ki a közleményből, hogy a 7829 gyógyult koronavírusosból pontosan hányat vizsgáltak újra. Az újrafertőződő betegek száma mindenesetre aggodalomra adhat okot, különösen az olyan országok esetében, mint Dél-Korea, ahol a hatóságoknak az általános vélekedés szerint sikerült kordában tartani a vírust.

Kwon Joon-wook, a KCDC igazgatóhelyettese elmondta, egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a másodszor is koronavírusos páciensek fertőzőek lennének, bár közülük 44%-nak csak enyhe tünetei vannak. Hozzátette: továbbra is nagyon keveset tudunk a vírusról, így például az is kérdéses, hogy kialakul-e természetes védettség a fertőzés elmúltával vagy sem. Úgy fogalmazott, hogy

a Covid-19 a legnagyobb kihívást jelentő kórokozó, amivel az utóbbi évtizedekben a tudósok találkoztak.

A korábbi fertőzés maradványai?

hirdetés

A legvalószínűbb feltételezés szerint az ismét pozitív mintát adóknál a korábbi fertőzés maradványait mutathatja ki a teszt. A koreai járványügy szakemberei egy család három korábban koronavírus-fertőzött tagját vizsgálták, akik a teszt szerint ismét megfertőződtek. A tudósoknak egyik esetben sem sikerült izolálni és tenyészteni a vírust, ami arra utalhat, hogy már nincs jelen élő új típusú koronavírus a szervezetben.

A dél-koreai feltételezéseket megerősíthetik a Kína legelismertebb pulmonológusának hét eleji sajtótájékoztatóján elhangzottak is. A 2002-es SARS-vírus felfedezőjeként elhíresült Zhong Nanshan elmondta, hogy a gyógyult betegek könnyen pozitív tesztet produkálhatnak később is, mivel a betegség maradványai még egy jó darabig jelen lehetnek a szervezetükben. A professzor ezért nem is aggódik túlságosan a vélt újrafertőződéseken.

Vannak egyéb magyarázatok?

Ennek ellenére vannak egyéb elméletek is a korábban gyógyult betegek pozitív koronavírus-tesztjeire. Ezek közül a két legelterjedtebb a hibás teszt és a vírus reaktiválódásának lehetősége.

Amennyiben a teszttel van gond, könnyen előfordulhat, hogy tévesen pozitív vagy éppen negatív eredményt mutat. Ennek számos oka lehet a vizsgálat során használt vegyi anyagok hibájától kezdve egészen addig, hogy a vírus olyan mutációja jelent meg a betegben, amit a módszer nem ismer fel.

A dél-koreai szakemberek szerint a legkisebb esélye annak van, hogy a teszt hibás. A KCDC igazgatóhelyettese közölte, hogy éppen ezért fokozottan megfigyelik azokat a koronavírusos betegeket, akik ismételten megfertőződtek. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis nem lehet nagy biztonsággal kijelenti, hogy mi okozza esetükben újra a pozitív eredményt.

Az időről időre változó állapot a betegeket is megviseli. Egy tedzsoni beteg tesztje például március 25-én kimutatta a koronavírus-fertőzést. Ezen a héten már negatív lett az eredmény, de egy nappal később újra fertőzöttnek mutatta a teszt. Így a 25 éves férfinak most két újabb negatív tesztet kell produkálnia ahhoz, hogy gyógyultnak minősítsék. Ennek ellenére ha végül kiengedik a kórházból, a dél-koreai kormány javaslatára további két hétre házi karanténba kell majd vonulnia.

Az ország járványügyi központjának igazgatóhelyettese szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az újrafertőzöttek képesek lennének továbbadni a vírust. Ennek ellenére a szakember szerint is átmenetileg a legjobb megoldás, ha a másodszor is koronavírusos-beteg izolálja magát legalább két hétre a külvilágtól.

Mi a helyzet az antitestekkel?

Amikor az ember felépül egy vírusfertőzésből, a szervezete antitesteket termel. Ezek az ellenanyagok a későbbiekben megakadályozzák, hogy ugyanazt a vírust újra elkapja a már gyógyult beteg, mivel a szervezet már megtanulta, hogyan kell leküzdeni a betegséget.

A Covid-19-ből felépült betegek esetében joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet az antitestekkel? Erre Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi szakértője azt mondta:

"A biológiában soha nem szabad azt mondani, hogy nem lehetséges."

Az orvos szerint az eddigi ismereteik alapján a koronavírusos betegek szervezete a felépülés során termel antitesteket, de megvan az esély arra is, hogy ez nem minden esetben történik meg.

A dél-koreai járványügyi központ további tesztelésekkel szeretne még többet kideríteni az újrafertőződésről. Bejelentették, hogy 400 tesztet végeznek el egykor koronavírusos, mára egészséges embereken, hogy jobban megértsék a vírus működését. Az eredményre azonban heteket kell várni. A KCDC igazgatóhelyettese nyomatékosan kiemelte:

"Még mindig sok mindent nem tudunk a Covid-19-ről."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Karácsony nyelvvizsga-bizonyítványának megvizsgálását kéri az Oktatási Hivatal a Corvinustól

A főpolgármester 2004 és 2008 között dolgozott tanársegédként az egyetemen, ám a Magyar Nemzet szerint nem felelt meg az állás betöltéséhez szükséges feltételeknek.

Link másolása

hirdetés

Felkéri az Oktatási Hivatal (OH) a Corvinus Egyetemet Karácsony Gergely nyelvvizsga-bizonyítványának ügyének kivizsgálására - írja a Magyar Nemzet.

A lap azzal a kérdéssel kereste meg a hivatalt, hogy a főpolgármester hogyan dolgozhatott évekig tanársegédként a Corvinus Egyetemen C típusú nyelvvizsga, államilag elismert oklevél hiányában. Nyelvvizsgája ugyanis nincs, csak egy lektorátusi igazolása az angol nyelvtudásáról.

Karácsony 2000-ben végzett az ELTE-n szociológusként, és bár akkor még nem kellett nyelvvizsga a diplomaszerzéshez, de a lap szerint arra már nem jogosította fel őt, hogy tanársegédként állást vállaljon a felsőoktatásban, arra meg pláne nem, hogy később még adjunktusként is dolgozzon.

Mint írják, a Corvinus birokukba került doktori szabályzata szerint ugyanis abban az időben, amikor a politikus az egyetemen dolgozott, előírás volt a tanársegédi pozícióhoz a nyelvvizsga, az adjunktusi feladatok ellátásához pedig még egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is szükséges lett volna. Vagyis hivatalosan nem dolgozhatott volna az egyetemen.

Az OH tájékoztatása szerint a Corvinus egyetem mint munkáltató alkalmazta Karácsony Gergelyt abban az időben, ugyanakkor a nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján a hivatal hatósági ellenőrzést indíthat a felsőoktatási intézmény működése jogszerűségének a vizsgálatára.

Ezzel a jogával pedig most élni is fog az OH, mert hétfőn, azaz még a nap folyamán felveszi a kapcsolatot a Corvinus Egyetemmel és felkéri az ügy kivizsgálására.

Karácsony Gergely angoltudása az utóbbi pár hétben lett politikai téma, számos kormánypárti politikus kritizálta ezért az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltet. Fürjes Balázs szúrt oda neki először ezzel kapcsolatban, miután a főpolgármester az Economist nevű angol lapnak nyilatkozva alacsonynak és kövérnek nevezte Orbánt, és bár utána bocsánatot kért ezért, Fürjes Balázs államtitkár úgy fogalmazott: "Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél. Érdekes, hogy a sok különbség mellett ezt az egyet nem emelte ki az angol nyelvű lap: egyikük beszél angolul, a másik nem..."

hirdetés

Azóta Karácsony elismerte, hogy Orbán jobban beszél nála angolul, majd arról beszélt az Egyenes beszédben, hogy neki "hiperpasszív" angoltudása van, és megígérte azt is, hogy felfrissíti az ismereteit, megválasztása esetén pedig angol nyelvű, nemzetközi sajtótájékoztatót tart majd.

A Telexnek adott interjújában azt mondta, hogy az egyetemi lektorátusi nyelvvizsgáját 2000-ben szerezte meg az ELTE idegen nyelvi lektorátusán, akkoriban ez is elég volt a diploma megszerzéséhez. Szerinte 2004-ben nem kellett ennél komolyabb papír ahhoz, hogy tanársegéd lehessen a Corvinuson.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
HÍREK

Hatalmas cégvagyontól vált meg Mészáros Lőrinc volt felesége

Mészárosné Kelemen Beatrixnek így mostanra egyetlen komolyabb vállalatban maradt érdemi részesedése.

Link másolása

hirdetés

Eltűnt a legnagyobb, korábban családi tulajdonban lévő vállalkozások részvényesei közül Mészáros Lőrinc volt felesége, aki ezzel százmilliárdos cégvagyontól vált meg - írja a G7.

A százmilliárdos nagyságrendű állami megrendelésekkel megbízott építőipari cégeket összefogó Mészáros Építőipari Holding negyedét még tavaly vehette át exférje, májusban pedig már a család tőzsdén kívüli érdekeltségeinek nagy részét tulajdonló Talentis Group is kizárólag Mészáros Lőrinc kezében volt. Utóbbinak korábban a felét birtokolta Mészárosné Kelemen Beatrix.

A Talentis Group csak a napokban adta le a beszámolóját, amelyből kiderült, hogy "a céget is elérte a válás, igaz, később, mint az építőipari érdekeltségeket". Ezt a vállalatot ugyanis 2020 végén Mészárosék még ketten birtokolták fele-fele arányban, május 31-én azonban

Mészáros Lőrinc már egyedüli részvényesként döntött róla, hogy mi legyen a társaság 6,7 milliárdos nyereségének a sorsa.

Az viszont nem derül ki, hogy pontosan milyen formában kerültek ezek a cégek a felcsúti milliárdoshoz, volt felesége pedig kapott-e értük pénzt, és ha igen, mennyit.

Mészárosné Kelemen Beatrixnek így mostanra egyetlen komolyabb vállalatban maradt érdemi részesedése, a Life- és OzoneTV-t is működtető Media Vivantis Zrt-ben, amelyet már a kezdetektől egyedül birtokol.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szlávik János: „Biztos, hogy fog kelleni harmadik oltás”

Az infektológus beszélt arról is, miért fontos, hogy a második dózist is beadassák maguknak az emberek, illetve, hogy a várva várt hatmillió beoltottat nagyon nehéz lesz elérni.

Link másolása

hirdetés

A TV2 reggeli műsorának vendége volt hétfőn Szlávik János. Az infektológus az oltási hajlandóság kapcsán elmondta, most már nagyon nehéz lesz meggyőzni azokat, akik eddig nem akarták magukat beoltatni.

"Nagyon-nagyon nehéz lesz elérni a várva várt a hatmilliót, ami már egészen komoly teljesítmény lenne már Európához képest is"

- fogalmazott Szlávik, aki szerint még azért akadnak olyanok, akik megváltoztatják a véleményüket, akár azért, mert meg akarják magukat védeni, akár azért, mert egyszerűen csak a védettségi kártyára van szükségük.

Az infektológus azt is elmondta, hogy a mutánsok továbbra is azokat veszélyeztetik, akik nincsenek beoltva. A negyedik hullám viszont ennyi beoltottnál már olyan óriási nem lehet.

Szlávik szerint az ritka dolog, hogy azok is megfertőződjenek, akik már be vannak oltva, "hogyha véletlenül újrafertőződne, lehet, hogy észre se veszi. Jóval kevesebb eséllyel fertőz másokat."

Az infektológus beszélt arról is, miért nagyon fontos, hogy a második oltást is beadassák maguknak az emberek, hiszen vannak olyanok is, akik csak az első oltást vették fel. Ugyanakkor Szlávik szerint

hirdetés
"biztos, hogy fog kelleni harmadik oltás" is.

Hozzátette, arra egyelőre még nincsenek adatok és tudományos bizonyítékok, hogy ez mikor lesz szükséges, de szerinte kelleni fog a harmadik oltás is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem szabad elfelejteni azt, hogy más oltások fognak jönni, olyan mutánsok ellen is hatékony vakcinák, amelyekkel érdemes lesz majd a harmadik oltást is elvégezni.

Videó: A Szlávik Jánossal készült interjú

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK

Úgy tűnik, mégsem jön Vlagyimir Putyin a napokban Magyarországra

A külügyminisztérium legalábbis nem tud arról, hogy az orosz elnök Budapestre látogatna mostanában.

Link másolása

hirdetés

Mint szombaton megírtuk, a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a vasárnap kezdődött budapesti cselgáncs-világbajnokság miatt Magyarországra látogathat a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke, korábbi belügyminiszter is. A lap információi szerint a Nemzetközi Judószövetség elnöke, Marius L. Vizer hívta meg a világbajnokságra Putyint.

Az orosz elnököt a sportág nagy barátjának tartják, a 2017-es budapesti vb-n is ott volt a Papp László Budapest Sportarénában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megerősítette a meghívás tényét, de arról nem nyilatkozott, hogy az orosz elnök ellátogat-e Budapestre.

Az Index érdeklődésére azonban

hirdetés
a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem erősítette meg a látogatás tényét, azt közölték, hogy nem tudnak ilyen látogatásról.

A lap hozzáteszi, hogy Putyin látogatása azért lenne nagy diplomáciai dobás, mert az orosz elnök jövő héten, június 16-án először találkozik személyesen Joe Biden amerikai elnökkel, a két nagyhatalom kapcsolata pedig most messze nem kiegyensúlyozott. Ha pedig a Biden-találkozó előtt Putyin Orbán Viktorral egyeztetne, Magyarország biztosíthatná helyét a nagyhatalmi találkozó napirendjében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk