hirdetés

HÍREK

Egyre több a császármetszés az anyai és magzati okok miatt

Tavaly a szülések 42 százaléka végződött hasi műtéttel. Dr. Szőnyi György szerint sok tényező miatt döntenek így az orvosok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 21.

hirdetés

Egyre többen szülnek császármetszéssel, tavaly a szülések 42 százaléka végződött hasi műtéttel. Ez derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból. Dr. Szőnyi György szerint egyre később szülnek a nők, ami nagyobb kockázatot jelent. Sokszor – bár ezt elvileg nem lehetne – a nő maga kéri orvosát a műtétre.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor indolt a császármetszés, például a magzat fekvése, a szívműködése, a lepény elhelyezkedése miatt. Sokszor a szülés közben derül ki, hogy a magzat oxigén-ellátásával gondok vannak, vagy egy akkut helyzet áll elő, ilyenkor csak pár perce van az orvosnak dönteni és a beavatkozást elvégezni.

De vannak anyai betegségek, laborban kiderülő problémák, vérnyomás gondok is, amik indokolják a hasi műtétet.

A szülészeten nagy a kockázat, ezért egyre gyakrabban döntenek a császármetszés mellett. Az anyai aggodalom is vezethet egy előre eltervezett műtéthez, hiszen

a szülő nők átlagéletkora is kitoldódott, egyre inkább 30 év után kerül sor a gyerekvállalásra. Közben nehezebben esnek teherbe a nők, a terhességnél is több a probléma, több a kísérőbetegség is.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk