/hirek/egyelore-nem-egyszeru-influenza-elleni-oltast-behozni-europabol-magyarorszagra/
hirdetés

HÍREK

Nincs elég influenza elleni oltóanyag, de egyelőre nem egyszerű behozni utánpótlást Európából Magyarországra

Hiába próbálkoznak, nem tudnak behozni vakcinát a a gyógyszer-nagykereskedők.
hirdetés

Nincs elég egyik influenza-oltóanyagból sem, sok páciensüknek már nem jutott - erre panaszkodott több háziorvos az RTL Híradónak. A DK szerint felháborító, hogy a kormány nem volt képes elegendő oltóanyagot beszerezni.

A tisztifőorvos szerint a háromkomponensű oltásból lesz utánpótlás, a négykomponensűből pedig elegendő a megvásárolt 100 ezer darabos mennyiség. Ezeket a napokban megkapják a háziorvosok, hogy a 3 év alatti gyerekeket beolthassák.

Az RTL Híradó riportja:

A 24.hu pedig arról ír, hogy

a gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan próbálkoznak, de egyelőre nem tudnak influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra.

hirdetés

A lap által megkérdezett importőr azt mondta:

a múlt héten még látott reményt arra, hogy 10 ezer vakcina juthat Belgiumból Magyarországra, igaz, borsos áron: egy oltásért 16 ezer forintot kértek volna, ha eljut ide. Hétfő délután azonban kiderült, hogy a kontingenst megállították a belga határon, mert több uniós országhoz hasonlóan ott is exporttilalmat rendeltek el.

A lap azt is megjegyzi, hogy egyelőre úgy tűnik, itthon a jelenleg a közellátásban rendelkezésre álló 1,4 millió adag vakcinával kell kielégíteni a tavaly óta jelentősen megnövekedett igényeket, az importőr forrásuk szerint ugyanis a mostani influenzaszezonban nem lesz a patikákban oltóanyag Magyarországon.

A 24.hu megkeresett két nagy gyógyszer-nagykereskedő céget is, a Hungaropharmát és a Phoenix Pharmát. Az előbbi azt válaszolta, hogy igyekeznek nagy erőkkel próbálnak oltást szerezni, de tekintettel a kialakult nagy keresletre, a szabad készlet fellelése nem garantálható. A Phoenix Pharma ia azt válaszolta, hogy ugyan megkezdték a lehetséges külföldi beszerzési források felkutatását, felkeresték az összes európai országban lévő partnerüket, de ők is azt állítják, hogy egy helyettesítő készítmény beszerzése most meglehetősen bizonytalan.

A koronavírus-járvány miatt az influenza elleni védőoltásra egyébként nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában megnövekedett az igény.

Itthon a idén 1,4 millió vakcina áll rendelkezésre térítésmentesen azok számára, akik be akarják oltatni magukat. Jelenleg kétfajta influenza elleni védőoltás van: 1,3 millió adag a magyar gyártású 3Fluartból, illetve 100 ezer a Sanofi termékéből, a Vaxigrip Tetrából. És bár idén ingyenes az oltás, nem rendelt többet a vakcinákból a kormány, mint korábban, így várhatóan az 1,4 millió vakcina valószínűleg nem is lesz elegendő. De az is pórul járt, aki a magánegészségügyben szerette volna beoltatni magát: a kormány ugyanis hatósági úton lefoglalta a készleteket.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk