hirdetés

HÍREK

Egy új kutatás szerint a hit és a spirituális hiedelmek védelmezhetik agyunkat a depresszió ellen

A tanulmány izgalmas kapcsolatot tárt fel személyes hiedelmeink és agyunk között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 10.

hirdetés

Készült egy friss kutatás, ami azt az eredményt hozta, hogy a vallásos gondolkodásmód - legyen az bármely hitrendszer felé irányuló - és a spirituális nyitottság védelmező hatással lehet bizonyos emberek agyára a depresszióval szemben.

Ma már tudjuk, hogy a depresszió, legalább bizonyos mértékben, a gének következménye. Van jópár kutatás arra vonatkozóan, hogy ha az egyik vagy mindkét szülő élete során depresszióban szenvedett, akkor az a duplára növelheti gyermekük ezen betegségre való hajlamát, sőt akár meg is négyszerezheti azt.

De míg ezek a tanulmányok erőteljesen utalnak a genetikai összetevőkre, a depresszió nem csak olyanokat érint, akik hasonló háttérrel rendelkeznek

Ez arra enged következtetni, hogy van néhány más tényező is, és nagy valószínűséggel a személy belső világnézete lehet az egyik sarkalatos pont.

A genetikailag magas depresszió-kockázattal rendelkező felnőttek körében a vallásba vagy a spiritualitásba vetett szilárd meggyőződés - a templomba járást és egyéb istenfélő tevékenységeket mellőzve is - úgy tűnt, hogy védőhatással bírt. Néhány beteget például megvédett a súlyos depressziós rendellenesség visszatérésétől is.

hirdetés

A kutatást egy 2005-ös tanulmány támasztja alá, amely megállapította, hogy a hit "pufferként", ösztönzően szolgál a depresszió ellen a rossz egészségi állapotúak esetében. Egy 2013-as tanulmány azt is kimutatta, hogy a mentális kezelés alatt álló személyek jobban reagálnak a kezelésre, ha hisznek Istenben.

Mélyebbre merülve az új kutatás egyfajta MRI-alapú neurofelvételt használt, melyet diffúziós tenzor képalkotásnak neveztek el, és a fehérállományt 99 olyan résztvevő agyában vizualizálták, akikneknél a depresszió családi kockázata változó volt.

A fehérállomány az a halvány szövet, amely az agykérget alkotja, és tartalmazza azt az hálózatot, amely által az agysejtek kommunikálhatnak egymással.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fehérállomány elvékonyodása a depresszió biomarkerje az agyban, és egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy a vallás és a hit a depresszióhoz kapcsolódó számos agyrégióban vastagabb korpuszokkal társul.

A kutatók pedig felfedezték, hogy a családi hátteret tekintve depresszióra hajlamos, ugyanakkor mélyen hívő vagy spirituálisan elkötelezett emberek agya nagyban hasonlított az alacsony depressziós-kockázattal rendelkezőkére.

Az elképzelés még gyerekcipőben jár, de mivel az ezzel kapcsolatos megállapítások egyre gyűlnek, a depresszió és a hit közötti kapcsolat is egyre érdekesebbé válik.

Forrás: sciencealert.com


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk