Egy egész társasház készült 3D nyomtatással Németországban, mindössze 6 hét alatt

„Ha bemegyünk egy autógyárba, már nem látunk embereket, mert minden automatizálva van. Hasonló folyamat zajlik most az építőiparban” - mondja Ézsiás Miklós.

Link másolása

Több kísérlet volt már 3D nyomtatással készült házakra, Mexikóban egy egész falu, Dél-Afrikában pedig iskola is épült ilyen módon. A 3D nyomtatással készülő házak jelenleg kísérleti stádiumban vannak, de egy nap ugyanolyan elterjedtnek számíthatnak majd, mint az egyre népszerűbb elektromos autók.

A PERI, a világ egyik legnagyobb zsaluzatokkal, állványzatokkal és mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó vállalata a németországi Beckumban most egy egész társasházat épített fel így, amibe nemsokára a lakók is beköltözhetnek.

"Ha bemegyünk egy autógyárba, nem látunk embereket, mert minden automatizálva van. Hasonló folyamat zajlik most az építőiparban"

- mondja Ézsiás Miklós, a PERI magyarországi ügyvezetője.

"Minden versenyszférában dolgozó cég az innovációban látja a lehetőséget, hiszen hatékonyabbnak és gyorsabbnak kell lenni, mint a többiek. Alternatív megoldásokra azért volt szükség az építőiparban is, mert ez egy kifejezetten munkaerőigényes terület, márpedig Európában jelenleg mindenhol szakemberhiány van. Az új technológiával minimalizálni lehet ezt" - magyarázza a szakember.

A 3D nyomtatással készült kísérleti projektek ha nem is holnap, de hosszú távon megoldást jelenthetnek a munkaerőhiánya, a nyomtatóknak pedig a szélsőséges időjárás sem jelentene akadályt.

"A nyomtatók bármilyen szerkezeti tervet képesek megvalósítani, a gép működtetéséhez pedig csak két ember kell. Nekik a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket nyomon követő kamerarendszert kell figyelni. A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen - szemben a hagyományos módszerekkel, - ennek a nyomtatónak az organikus vagy nem egyenes formák sem jelentenek technológiai kihívást. A 3D nyomtatással készült házak kétrétegű fallal rendelkeznek, a rétegek közé pedig szemcsés, vagy befújható szigetelés kerül, mint például a cellulóz. Így az aktuális elvárásoknak teljesen megfelel az energiahatékonyságuk" - magyarázza Ézsiás Miklós.

Jelenleg családi- és sorházakat, esetleg öt lakásos társasházakat lehetne megépíteni a módszerrel.

"Nagyobb projektekhez nagyobb gépre is lenne szükség. A mostani gépünk egy méter/másodperc sebességgel működik, vagyis egy négyzetméter dupla rétegű falat öt perc alatt képes kinyomtatni, amellyel a leggyorsabb betonnyomtató a világon" - mondja a szakember.

A Németországban készült második ház - amely egy kétszintes, öt lakásos társasház, - 380 négyzetméter, és hat hét alatt készült el.

"Ugyan az előkészületek, jelen esetben a nyomtató felállítása napokat is igénybe vehet, még mindig sokkal időigényesebb egy faszerkezetes ház felállítása, ahol az előregyártott lapokat sokszor hónapokba telik legyártani. Sokkal gyorsabban lehet 3D-s nyomtatóval házat felhúzni, így mind a tégla- mind a faszerkezetes házakkal versenybe szállhat a technika."

A 3D-s nyomtató feje három tengelyen dolgozik egy fém kereten, és rétegenként építi fel a betonszerkezetet.

 “A nyomtatófejet tartó acélváz 2,5 méter hosszú modulokból építhető össze, az összeállított szerkezet mérete ezeknek az egységeknek köszönhetően rendkívül változatos lehet, igazodva a megvalósítandó épület geometriájához.”

A nyomtatáshoz speciális anyagot fejlesztettek ki, amely cement alapú, de mégis eltér a hagyományos betontól.

"Időzített kötésű, vagyis gyorsan szilárdul, így jóval meghaladja a magasépítésben általában használt betonok szilárdságát. Az anyagot az építés helyszínén szárazanyag-silókban tároljuk, és egy mixer, valamint egy pumpa segítségével jut el a nyomtatófejhez.”

A német cégnél eddig három 3D nyomtatással készült projekt valósult meg. Kettő Németországban, egy pedig az Egyesült Államokban. A nyomtató dán fejlesztés, és a COBOD BOD2 nevet viseli. Az általuk használt technika abban tér el a többitől, hogy a gépet nem kell mindig áthelyezni, majd újra kalibrálni, amellyel rengeteg időt és költséget lehet megtakarítani.

Magyarországon is több hasonló projektet terveznek, többek között egy lakóparki, több egységből álló sorházat is.

“Hazánkban jelenleg még nincs ilyen 3D-s nyomtatógép, ezért rengeteg tényezőtől függ, hogy mikor valósulhat meg itthon is egy hasonló projekt. Azon dolgozunk, hogy minél előbb beszámolhassunk az első hazai sikerekről."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk