/hirek/egeszsegi-allapotot-firtato-kerdoivet-kell-kitolteni-az-oltas-elott-azoknak-akik-megkapjak-a-pfizer-vakcinat/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Egészségi állapotot firtató kérdőívet kell kitölteni az oltás előtt azoknak, akik megkapják a Pfizer-vakcinát

A Népszava információi szerint csaknem kéttucatnyi kérdésre kell válaszolni a beoltás előtt.
hirdetés

Csaknem kéttucatnyi, az egészségi állapotukat firtató kérdésre kell válaszolniuk azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik megkapják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a napokban - tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint

többek között olyan kérdésekre kell választ adni, hogy milyen krónikus betegségeik vannak, milyen gyógyszereket szednek, allergiások-e, terveznek-e terhességet két hónapon belül, állnak-e műtét előtt, volt-e valaha oltással kapcsolatos allergiás rohamuk.

A Népszava felkereste a Pfizer Magyarország orvosigazgatóját, Fabó Tibort azzal kapcsolatban, hogy milyen krónikus betegségek esetén nem ajánlják az oltás beadását. Fabó Tibor konkrét betegségekről nem beszélt, viszont azt elmondta:

a vakcina beadhatóságról mindig az oltóorvos dönt, óvatosságra van szükség a vérzékenyeknél, illetve a véralvadásgátló gyógyszerrel kezelteknél, mert ezt az injekciót izomba adják, és az okozhat vérömlenyt.

Az eddigi biztonságossági vizsgálatok alatt bőrpírnál, helyi fájdalomnál komolyabb kellemetlen reakciót nem tapasztaltak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezekből a tesztekből kizárták azokat, akiknél korábban valamelyik másik vakcina súlyos reakciót váltott ki. De azt is hozzátette, hogy

étel- vagy egyéb allergiások biztonsággal beolthatók.

Magyarországon már több mint ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, eddig egyiküknél sem tapasztaltak különösebb oltási reakciót. A Pfizer vakcináját egyelőre nem ajánlják várandósoknak, terhességet tervezőknek, és a gyerekeknek sem, mert ehhez a klinikai tesztek eddig nem voltak kellően széleskörűek. Például túl kevés 16 éven aluli vett részt ezekben. Fabó Tibor a lapnak azt is elmondta, hogy a vizsgálatok az engedélyezés után sem zárulnak le, így várható, hogy 12-16 éveseket is bevonnak a klinikai tesztelésbe.

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy vasárnap az Európai Unió mind a 27 tagállamában egységesen megkezdődik a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Németországban, Magyarországon és Szlovákiában viszont már egy nappal korábban kezdték az oltást.

Magyarországra szombaton érkezett meg az első vakcinaszállítmány, ekkor kezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az öt kijelölt kórházi oltóponton - a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula kórházában - kedden és a következő napokban is oltják a kórházi egészségügyi dolgozókat.

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. hétfői online sajtótájékoztatóján pedig az hangzott el: még idén újabb 80 ezer adag Pfizer-oltóanyag érkezik Magyarországra, a 2020-2021-es évre pedig összesen 4,4 millió adag oltóanyagot kapunk.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk