Egészséges emberek székletéből vett bélbaktériumokkal kezelhetnek több száz beteget Angliában

A mikrobióta széklettranszplantáció lényegesen hatásosabb és költséghatékonyabb az egyik leggyakoribb kórházi fertőzés ellen, mint az antibiotikumos kezelés.

Link másolása

Zöld utat adott egy úttörő kezelésnek a brit egészségügyi és szociális ellátásért felelős minisztérium végrehajtó testülete: több száz beteget kezelhetnek egészséges emberek székletéből vett bélbaktériumokkal - írja a Guardian.

Az Országos Egészségügyi és Gondozási Kiválósági Intézet (NICE) engedélyezte a mikrobióta széklettranszplantációt olyan betegek számára, akik számára sikertelen volt az eddigi kezelés kettő vagy több Clostridium difficile-fertőzés esetében.

Ezt a Clostridium difficile nevű baktérium okozza, amely az egyik leggyakoribb kiváltó oka a kórházi fertőzéseknek. A kórokozó olyan álhártyás vastagbélgyulladást okoz, amely komoly hasmenéssel jár; beteg és gyenge emberekre nézve különösen nagy veszélye van - olvasható a Házipatika oldalán. A fertőzést általában antibiotikumokkal kezelik, mivel azonban a kórokozó bizonyos esetekben ellenáll, ezért szuperbaktériumnak is nevezik.

A forradalmi kezelés során a beteg bélbaktériumait állítják helyre azzal, hogy a donor székletekből vett baktériumokat és mikroorganizmusokat a belébe juttatják. Erre többféle módszer is van: lenyelhető tablettával, az orron a gyomorba vezetett csövön keresztül, vagy egy szondán, közvetlenül a vastagbélbe helyezve.

A NICE azért adott zöld utat az eljárásnak, mert a klinikai vizsgálatok igazolták, hogy ezzel lényegesen jobban lehet küzdeni a makacs Clostridium difficile-fertőzés ellen, mint az antibiotikumokkal. A betegek azért is járnak jól vele, mert nem kell erős gyógyszereket szedniük, és az életminőségük is jobb lehet a kezelés után. Nem mellesleg pedig több ezer fontot takaríthatna meg vele a brit egészségügyi szolgáltató (NHS), ugyanis a mikrobióta széklettranszplantáció olcsóbb, mint szinte bármilyen antibiotikumos kezelés.

Páciensenként 769 fontot lehet megtakarítani, ha kolonoszkópiát alkalmaznak az eljárás során, és a lenyelhető tablettával viszont akár 8297 fontot is megspórolhatnak. Azt is közölték, hogy a beöntést csak azoknál a betegeknél alkalmaznák, aki más módon nem kaphat mikrobióta széklettranszplantációt.

A testület becslései szerint Angliában évente 450-500 embert lehetne kezelni ezzel az eljárással a többszörösen kiújuló Clostridium difficile-fertőzés ellen. A sikeréhez azonban szigorú donorszűrési programot kell bevezetni, a kezeléseket pedig a humángyógyászati előírásoknak megfelelően kell végrehajtani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk