hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Durva: ez történik az emberi testben, ha valaki túladagolja magát

Egyre növekvő probléma az opioidok túladagolása. Lássuk, mi is történik ilyenkor az emberi szervezetben!
Vice - szmo.hu
2018. április 02.

hirdetés

Miközben világszerte egyre növekvő probléma az opioidok túladagolása, a legtöbben bajban lennénk, ha el kéne mondanunk, pontosan mi is történik túladagoláskor a szervezetben. A Vice jóvoltából most megtudhatjuk.

Először is fontos tudni, hogy számos olyan körülmény van, ami növelheti a túladagolás kockázatát. Ilyen, ha valaki detoxikáló után kezdi újra a drogozást, ha az opioidokat más szerekkel keveri (például alkohollal), illetve ha túl nagy dózisban használják őket.

De lássuk, mi is történik ilyenkor az emberi szervezetben!

Először a drog szétárad a testben. A szinapszisokon keresztül bejut a szívbe és a tüdőbe, ahol a vér oxigénnel dúsul, hogy aztán ismét visszatérjen a szívbe. A következő szívdobbanással az opioiddal teli vér szétárad a testben és csatlakozik a mindenfelé található opioid receptorokkal.

Amikor eléri az agyat, boldognak érzed magad. Amikor az opioidok átjutnak az ún. vér-agy gáton, az agy jutalomközpontjába jut, ahol a boldogság hormon, a dopamin termelődik. Itt a drog csatlakozik a GABA neurotranszmitterekre. Ezek akadályozzák meg, hogy a dopamin túltermelődjön. A drog molekulái azonban lebontják ezt a gátat, a dopamin elszabadul, és olyan örömöt érez az ember, ami normális esetben nem lehetséges. Aztán mielőtt még a roham elülne, kezd elbóbiskolni, álom és ébrenlét között lebeg.

hirdetés

Lassulni kezd a légzés. Az opioid az alvásért és légzésért felelős rendszert is befolyásolja. Túladagolás esetén a légzés veszélyesen lelassulhat, akár le is állhat.

A szíved a következő. Az opioid elnyomja az ingereket. Annyira lecsökken az oxigénszint, hogy a szív kezd abnormálisan verni. Sok drogos betegnek ezen a ponton hirtelen megáll a szíve.

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, lapozz!

Minden kezd leállni. A tüdő lelassulásával az agy sem kap elég oxigént, így akár tartósan károsodhat. Ehhez elég négy perc oxigénhiányos állapot.

Habzani kezd a száj, fulladás léphet fel. Néha túladagoláskor folyadék kerül a légutakba. Az orvosoknak még nem sikerült rájönni a jelenség okaira. A tünete a habzó száj. Mivel a drog elnyomja a szervezet öklendező reflexét, nem ritka, hogy a drogos páciensek ilyenkor megfulladnak.

A Narcan nevű túladagolás elleni gyógyszer visszafordíthatja a hatásokat. Infúzióval adják, és pillanatokon belül kifejti a hatását. A fogyasztott drog mennyiségétől függően több adagra is szükség lehet. Fontos azonban tudni, hogy a heroinnal túladagolt embereknél azonnal heves megvonási tünetek léphetnek fel.

Figyelem! Maga a drogfogyasztó nem igazán ismeri fel, hogy túladagolta magát, a külvilág számára azonban vannak beszédes jelek: extrém álmosság, hideg kezek, ködös tudat, émelygés és/vagy hányás, és lelassult légzés (kevesebb mint tíz lélegzetvétel percenként).


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hőszigetelt iglukat kaptak a hajléktalanok Nagykanizsán, hogy túléljék a -15 fokos hideget

A Vöröskereszt akciója sikeres, ketten máris ott éjszakáztak. A hőszigetelt sátrakat az önkormányzat fizette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Nagykanizsán egyszemélyes hőszigetelt sátrakat, iglukat állított fel a Vöröskereszt azoknak a hajléktalanoknak, akik még a legnagyobb hidegben sem akarnak szállóra menni.

Szentesi János, a Magyar Vöröskereszt szociális munkatársa elmondta: „Négy darab, körülbelül 12 milliméteres polifoamból áll, ami össze van ragasztva, itt látható egy hőtükör.”

Bent nagyjából 15 fokkal melegebb van, mint a szabad levegőn. Ez akár életet is menthet.

Ez egy kísérlet tulajdonképpen, ami úgy néz ki, hogy kezd beválni, hiszen pénteken érkeztek az igluk, és már ketten aludtak is benne.”

Az iglukat a város önkormányzata fizette, miután a városban minden évben előfordul, hogy halálra fagy valaki az utcán.

Szőlősi Márta, területi vezető az RTL Híradónak arról beszélt: „Az ember úgy gondolná, hogy józan belátása főleg a saját életével kapcsolatban talán mindenkinek van. De sajnos nincs. És itt jönnek a szociális munkások, akik nem azt nézik, hogy ki miért került oda, ahova és ki mennyire elfogadhatatlan vagy züllött életmódot folytat, hanem csak azt nézik, hogy az illető ugyanúgy egy ember".

hirdetés

A következő napokban egyre hidegebb lesz, a hétvégén valószínűleg már napközben se lesz melegebb -5 foknál, éjjelente pedig akár -15 -20 fokig is hűlhet a levegő.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Trumpék egy nappal hamarabb kiköltöznek, így még tapétát is cserélnek a Fehér Házban

Nem a megszokott módon zajlik majd a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése a Fehér Házba.
Címkép: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Donald Trump és családja már egy nappal korábban kiköltöznek a Fehér Házból, így az új elnök költöztetése is más rendben zajlik majd, mint szokott - írja a CNN.

A hagyomány szerint a leköszönő elnök ki- és az új elnök beköltöztetése abban a hat órában zajlik, amikor ők az új elnök beiktatási ünnepségén vesznek részt. Tehát ekkor nem tartózkodnak politikusok az épületben. Maga a költöztetés pedig egy igen jól megkoreografált dolog, mindent képzett költöztetők, takarítók és inasok intéznek. Így, amikor a beiktatásnak vége, az új elnök és családja már az általuk kért ételekkel telepakolt hűtőt és a kedvenc kozmetikai szereikkel felszerelt fürdőszobát találja a Fehér Házban.

Ez most teljesen máshogy zajlik majd, mivel

Donald Trumpék már egy nappal korábban elhagyják a Fehér Házat, így jóval több idő marad a költöztetésre.

A leköszönő elnök és családja a tervek szerint nem vesz részt Joe Biden január 20-i beiktatásán, sőt már Washingtont is elhagyják addigra.

hirdetés

A CNN szerint Biden és felesége a beiktatás előtti estét egy washingtoni hotelben tölti majd. Ezalatt pedig a Fehér Házban lezajlik egy teljes körű fertőtlenítés (amire a lap szerint a koronavírus-járvány miatt van szükség), és szőnyegeket, tapétát is cserélnek, valamint több helyiségben kijavítják a padló hibáit is.

A lap forrásai szerint egyébként Trumpék már nem sokkal a választási eredmények közlése után csomagolni kezdtek, a pakolás felét már el is végezték. Melania Trump pedig már be is dobozolta a saját dekorációinak jelentős részét és Floridába szállíttatta azokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elon Musk csak pár napig volt a világ leggazdagabb embere

A Tesla és a SpaceX vezére hétfőn csaknem 14 milliárd dollárt veszített vagyonából, így ismét Jeff Bezos került a képzeletbeli lista élére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

13,5 milliárd dollár veszteséggel 176,2 milliárdra csökkent Elon Musk vagyona, miután a Tesla részvényeinek értéke 8 százalékkal csökkent hétfőn, írja a Forbes.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Musk néhány nap után ismét átadta az első helyet a világ leggazdagabb embereinek listáján Jeff Bezosnak.

Az Amazon alapítója közel 6 milliárd dollárral, 182,1 milliárd dolláros vagyonnal előzi meg Muskot. Bezosnak sem volt azonban hétfőn jó napja a tőzsdén: az Amazon értéke 2 százalékkal csökkent, ami összességében 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett az 57 éves üzletembernek.

2020 elején Elon Musk még nagyon messze volt a Bloomberg milliárdos listájának élmezőnyétől. Az egyik napról a másikra az egekbe szökő Tesla részvényárfolyamának köszönhetően azonban év végégig 150 milliárd dollárral gyarapodott vagyona, 2021 első hetében pedig a tavalyi összesen 720 százalékos emelkedés után további 12 százalékkal nőtt az autógyártó cég értéke.

A Tesla ma már a világ legértékesebbnek számító autógyára, annak ellenére, hogy tavaly összesen félmillió kocsit épített, ami töredéke a piacot uraló olyan óriások termelésének, mint a General Motors vagy a Toyota.

Musk hétfői veszteségei ellenére is még 20 milliárd dollárral gazdagabb, mint a Bloomberg listáján 154,6 milliárd dollárral harmadik helyen álló, a luxusiparban érdekelt francia Bernard Arnault.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Közpénz költéséről kérdezte a legfőbb ügyészt Vadai Ágnes, a cégek helyett őt hívta be a rendőrség

Az ügyet korábban a 24.hu írta meg, a politikus ennek alapján írt Polt Péternek, ám most arról faggatták, honnan származik az információja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Novemberben írt a 24.hu arról, hogy az állami Antenna Hungária a NER egyik üzletemberének cégétől rendelt feltűnően drágán egy műsort. A cikk alapján a DK-s Vadai Ágnes Polt Pétert kérdezte meg írásban. A legfőbb ügyész ezt feljelentésnek értékelte és az ügyet átadta a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

A politikus ezt követően idézést kapott a rendőrségtől és kedden ki is hallgatták. Vadai a Facebookon mondta el, hogy tíz éve nem járt a Gyorskocsi utcában. Nem érti, hogy az ügyben miért őt idézték be a szerződésben szereplő felek helyett.

"Engem hallgatott meg a rendőrség egy írásbeli kérdés kapcsán és nem a közpénzt költő és kapó cégek képviselőit!"

- írta hozzá.

Videójában beszélt arról is, hogy több mint egy órán át faggatták arról, honnan származik az információja. Erre ő csak annyit tudott válaszolni, hogy a 24.hu írása alapján fordult Polt Péterhez. Majd azt javasolta a rendőröknek, hogy kérdezzék a témáról az Antenna Hungáriát és a titokzatos Magno Studio Kft.-t.

VIDEÓ: Vadai Ágnes beszél az ügyről

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: