HÍREK

Dúró Dóra: Nem hisztiellenzék szeretnénk lenni

Bár az elnökhelyettes senkivel nem tud az országgyűlésben politikai szövetséget elképzelni, lesz olyan kérdés, amiben tudják majd támogatni a kormányt.

Link másolása

A Mi Hazánk Mozgalom az Országgyűlésben azokat a javaslatokat támogatja, amelyek a magyar emberek érdekeit szolgálják, "nem hisztiellenzék szeretnénk lenni és nem zsigeri ellenzék" - hangsúlyozta Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese szerdán az M1 csatornán.

Ő maga csodaként, "a szív, a hit, az elvhűség és a munka diadalaként" értékelte pártja választási eredményét. Hozzátette, hogy a Mi Hazánk Mozgalomnak óriási ellenszélben és elhallgatás mellett kellett küzdenie. Úgy vélte, részben a Jobbik kiábrándult szavazói adják a párt bázisát, ugyanakkor a Mi Hazánk Mozgalom számos 21. századi kérdésre adott új választ, "új színt hozott a politikába".

Dúró szerint a koronavírus miatti lezárások és az oltások ügyében "a Fidesz és a balliberálisok ugyanazt a politikát folytatták, a lezárások és az oltás erőltetésének politikáját".

Szólt arról is, hogy a NATO-csapatok Magyarországra telepítése ellen csak a Mi Hazánk emeli fel a szavát, Ukrajna feltétel nélküli európai uniós tagságát egyedül a Mi Hazánk ellenzi.

Az ellenzéki szerepüket firtató kérdésre Dúró Dóra kiemelte: Magyarország érdekeit veszik figyelembe.

"Nem hisztiellenzék szeretnénk lenni és nem zsigeri ellenzék"
- fogalmazott, jelezve, a javaslatok tartalmát fogják nézni, és ha az jó a magyar embereknek, "jó szívvel" támogatják, ha nem, akkor ellenzik majd azokat.

Dúra Dóra sürgős feladatnak nevezte annak a WHO-szerződésnek a megakadályozását, amely ismertetése szerint akár az országok kormányainak megkérdezése nélkül dönthet a kötelező koronavírus elleni oltásról.

A párt elnökhelyettese kijelentette, nem feledkezhetnek meg azokról, akiket a Budaházy-perben "felháborítóan súlyos" ítélettel sújtottak, ezért amnesztiatörvény beterjesztését tervezik. Szólt arról is, hogy mozgalmuk stratégiai kérdésként tekint a magyar mezőgazdaságra, a párt a helyben megtermelt és feldolgozott élelmiszerekre alapozná az ország élelmiszer-biztonságát.

Az egyesült ellenzék, azon belül a Jobbik választási eredményét úgy kommentálta, hogy "nem lehet matematikaképletnek nézni az embereket", mert a politika alapvetően az értékekről szól, és nem szabad kikerülni a stratégai kérdéseket. Álláspontja szerint a Mi Hazánk Mozgalom tudott víziót adni az embereknek, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a párt parlamenti erő lett. Ezzel szemben, Dúró Dóra szerint a baloldali ellenzék arra csupaszította le a választás kérdését, hogy:

"Orbán Viktor vagy nem Orbán Viktor és semmilyen jövőképet nem tudtak felmutatni."

Dúró Dóra úgy értékelt, hogy pártja számára új távlatok nyílnak a parlamentbe jutással és folytatni kell az építkezést. Az elnökhelyettes a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy nem a Fidesz vagy az ellenzék határozza meg a Mi Hazánk gondolkodását, lesznek olyan ügyek, amelyekben tudják támogatni a kormányt. Többek között jelezte, hogy a gyermekvédelmi népszavazáson négy nemmel szavazott. Hangsúlyozta azt is, hogy "politikai szövetségi együttműködést" senkivel nem tudnak elképzelni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.

Link másolása
KÖVESS MINKET: